null Kohtaa teinin tunteet kuin ammattilainen – kuusi askelta kohti yhteisymmärrystä

Janna Manninen (vasemmalla) on lastenpsykiatri, pari- ja perhepsykoterapeutti sekä kolmen teinin äiti. Leea Mattila on psykologi sekä aikuisten ja nuorten psykoterapeutti. Hänellä on kaksi teini-ikäistä lasta ja kumppani omine teineineen. He tekivät kirjan Teinin mieli.

Janna Manninen (vasemmalla) on lastenpsykiatri, pari- ja perhepsykoterapeutti sekä kolmen teinin äiti. Leea Mattila on psykologi sekä aikuisten ja nuorten psykoterapeutti. Hänellä on kaksi teini-ikäistä lasta ja kumppani omine teineineen. He tekivät kirjan Teinin mieli.

Hyvä elämä

Kohtaa teinin tunteet kuin ammattilainen – kuusi askelta kohti yhteisymmärrystä

Psykoterapeutit ja murrosikäisten äidit Janna Manninen ja Leea Mattila jakavat neuvonsa aikuisille. Nuorta voi tukea riidan keskelläkin.

1. Rauhoita itsesi

Jos puret hampaita yhteen hartiat jännittyneinä ja luulet tietäväsi kysymättä, miksi teini toimii kuten toimii, älä aloita keskustelua. Silloin on parempi sanoa: ”Haluan puhua tästä, mutta olen vielä liian kiihtynyt kuuntelemaan sinua. Menen rauhoittumaan, ja sitten voimme jutella.”

Ota ainakin vartin aikalisä. Voit purkaa paperille asiat, jotka tekisi mieli paukauttaa teinille. Revi sitten lappu silpuksi. Voit avautua anonyymisti verkkokeskustelussa, soittaa ystävälle tai pyytää kumppanilta halausta, mikä sinua sitten rauhoittaakaan. Älä kaada tunteitasi teinin päälle.

2. Viivy nuoren tunteiden äärellä

Käänny teinin puoleen koko kehollasi: voit peilata hänen asentoaan ja äännähdellä empaattisesti, vaikka et tajuaisikaan, mitä hänellä on meneillään.

Nuorelle on tärkeää tulla kohdatuksi siinä tilassa, missä hän on. Kaikkia tunteita saa tuntea.

Sano jotain myötäelävää: ”onpa vaikean kuuloinen tilanne” tai ”tuo on varmaan raskasta”. Tee selväksi, ettet luule tietäväsi, mitä toinen parhaillaan kokee. Teillä on erilliset, läpitunkemattomat mielet.

Jos pääsette kakkosvaiheeseen asti, onnittele itseäsi. Tähän voi myös lopettaa. Älä vaadi teiniä puimaan asioitaan loppuun asti kanssasi äläkä yritä puhua hänelle järkeä.

Nuori saattaa vaikuttaa itsekkäältä, empatiakyvyttömältä ja loputtomasti omissa tunteissaan vellovalta. Se johtuu hänen aivojensa kehitysvaiheesta, ja hän voi vaikuttaa asiaan vain rajallisesti.

Nuori saattaa vaikuttaa itsekkäältä, empatiakyvyttömältä ja loputtomasti omissa tunteissaan vellovalta. Se johtuu hänen aivojensa kehitysvaiheesta, ja hän voi vaikuttaa asiaan vain rajallisesti.

3. Yritä ymmärtää nuorta

Vasta kun tilanne on rauhoittunut kunnolla, voit koettaa käsittää, mistä teinin tunne tai käytös johtuivat. Sopiva aika tähän on ehkä vasta toisena päivänä. Tee selväksi, että yrität ymmärtää nuorta etkä tyrkytä hänelle omia näkemyksiäsi.

Nämä ovat hyviä keskustelunaloituksia: ”Minusta näytti, että olit tosi vihainen. Se on ok. Voitko vielä kertoa, mitä kaikkea siinä oli mukana?” ”Taidetaan ajatella tästä asiasta aika eri tavalla, mutta se on ok. Aloitetaan niin, että minä kuuntelen, mitä sinä sanot, ja lupaan, etten keskeytä.” ”Huomaan, etten ihan ymmärrä, miksi tämä asia on sinulle niin tärkeä, mutta haluan ymmärtää. Jaksaisitko selittää vielä kerran?”

Jos teini puhuu kanssasi, kiitä häntä siitä, että hän auttoi sinua ymmärtämään itseään ja hermostumistaan. ”Se oli varmasti sinulle kurja kokemus.”

4. Auta nuorta käsittämään pyrkimyksiäsi

Kehittyvän nuoren mielessä on meneillään niin paljon, että on kohtuutonta vaatia häntä miettimään asioita jatkuvasti myös aikuisen näkökulmasta. Voit silti yrittää. Aloita varmistamalla nuoren huomio: ”Voidaanko jutella?”

On hyvä tuoda esiin se, että olet ajatellut teinin näkemystä ja ymmärrät sitä. Sitten voit kertoa, miten itse näet asian. Perustele näkemyksesi, palastele se osiin ja pidä taukoja. Odota rauhassa teinin vastausta, mutta älä vaadi sitä.

Toivon, että voit luottaa minuun.

Jos keskustelu koskee sääntöjen noudattamista, perustele ehdotuksesi nuorelle ymmärrettävällä tavalla. Korosta nuoren toimijuutta ja itsemääräämisoikeutta: se auttaa pääsemään parhaaseen kompromissiin hänen kanssaan. Voi olla hyödyllistä mainita, että tulevaisuudessa hänellä on vieläkin enemmän vapautta päättää asioistaan.

5. Palauta ja korjaa yhteys

Jos ajauduit riitaan nuoren kanssa, tarvitaan taas aikaa rauhoittumiseen. Sen jälkeen aikuisen kannattaa tehdä aloite sovun palauttamiseksi. Sellainen käytös vahvistaa nuoren turvallista kiintymyssuhdetta ja luottamusta.

Voit sanoa vaikka: ”Olin äsken aika kiihtynyt, ja olen pahoillani, että sanoin niin loukkaavasti. Nyt pystyn kuuntelemaan sinua. Toivon, että voit luottaa minuun.”

6. Huomaa hyvä hetki

Nauti, kun suhde toimii!

Lähde: Leea Mattila ja Janna Manninen: Teinin mieli. Opi ymmärtämään nuorta. Gummerus 2024.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.