null Parfymööri Max Perttula tunnistaa yli 2 000 eri tuoksua – Joulu 2022 -tuoksu voisi hänen mielestään olla lämmin ja juhlallinen

Parfymööri Max Perttulan nenä tunnistaa yli 2 000 erilaista tuoksua.

Parfymööri Max Perttulan nenä tunnistaa yli 2 000 erilaista tuoksua.

Hyvä elämä

Parfymööri Max Perttula tunnistaa yli 2 000 eri tuoksua – Joulu 2022 -tuoksu voisi hänen mielestään olla lämmin ja juhlallinen

Joulunpyhät Suomen ainoa hajuvesisuunnittelija aikoo viettää kynttilöitä poltellen ja edesmenneitä muistellen.

Kun parfymööri Max Perttulalta, 49, kysyy, miltä Joulu 2022 -haju­vesi tuoksuisi, hänen ei tarvitse miettiä hetkeäkään.

Perttula on tiettävästi Suomen ainoa parfymööri eli hajuvesien suunnittelija.

– Tuoksuun tulisi lämmin palsamimainen, pyöreä pohjatuoksu, jossa olisi vaniljaa, läpikuultavaa myskiä, ambraa ja santelipuuta sekä lämpimiä jouluisia mausteita, kuten kardemummaa ja kanelia. Ja ehkä vähän suklaan vivahdetta. Myös inkivääri patsulin vivahteeseen voisi toimia, Perttula visioi. 

– Tuoksu olisi hyvin lämmin ja juhlallinen gourmand-tuoksu. Se täydentäisi hyvin perinteisiä joulun tuoksuja.

Gourmand-hajuvedellä tarkoitetaan tuoksua, johon on haettu innoitusta syötävistä herkuista.

Perttula on uransa aikana suunnitellut lukuisia tuoksuja ja tuoksumaailmoita. Viime huhtikuussa hän suunnitteli tuoksut Tikkurilan kirkon Kaikkien aistien pääsiäismessuun.

Oman nimikkotuoksun Perttulalta ovat tilanneet muun muassa Porin kaupunki, Sinebrychoffin taidemuseo, Ivana Helsinki ja Lidl Suomi.

Herkkä nenä on siunaus, jolle Max Perttula on omistanut koko elämänsä. Kosmetiikkatuotteita hän on valmistanut seitsemänvuotiaasta lähtien. Perttula laskee leikkiä, että hänen parfymöörin uransa on kestänyt jo 43 vuotta.

Tuoksumuistini avulla pystyn rakentamaan saman tuoksuyhdistelmän nestemäiseen muotoon.

Vaikka tarkka hajuaisti on luontainen lahja, sitä voi myös kouluttaa. Nykyään Perttula tunnistaa yli 2 000 eri tuoksua.

– Olen haalinut erilaisia raaka-aineita ympäri maailmaa ja oppinut käyttämään niitä eri tuoksuvivahteisiin. Uudet tuoksut jäävät tuoksumuistiini samalla, kun käsittelen niitä.

Kun Perttula kävelee luonnossa tai kaupungilla, hänen mielensä purkaa ympäristössä leijuvat hajut ja tuoksut osiin kemiallisiksi rakennuspalikoiksi.

– Analysoin, miten eri kemikaalit ovat suhteessa toisiinsa. Tuoksumuistini avulla pystyn rakentamaan saman tuoksuyhdistelmän nestemäiseen muotoon.

– Jokin tuoksu saattaa kyteä mielessäni vuosiakin. Sitten jossain vaiheessa tulee ahaa-elämys: tämä tuoksu harmonisoituu nimenomaan tuon toisen tuoksun kanssa.

Joulunalusaikana Max Perttula ei ehdi juurikaan levähtää, sillä hajuvesibisneksessäkin se on kiireistä aikaa.

Lapsuuden jouluista mieleen muistuvat ensimmäisinä, kuinkas muutenkaan, joululaatikoiden tuoksut. Perttula asui perheensä kanssa teini-ikään saakka Ruotsissa, jossa he viettivät joka vuosi perinteistä suomalaista joulua. Hän muistelee äidin valmistaneen perinneruokia viikkokaupalla.

Nykyisinkin Perttula viettää joulunpyhät yleensä lapsuudenperheensä parissa äidin luona Viitasaarella. Tänä jouluna äidin kanssa on kuitenkin sovittu, että Perttula jää työkiireiden vuoksi Helsinkiin.

Jouluaattona Perttula aikoo kutsua kylään muutamia ystäviä. Tarkoituksena on syödä yhdessä valmislaatikoita ja kenties karjalanpaistia. Jouluna on vihdoin aikaa myös levolle.

– Joulu on minulle pääasiassa rauhoittumista, kynttilöiden polttelua ja edesmenneiden muistelua.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Glögi on melko tuore jouluperinne, mutta jo 1500-luvulla Katariina Jagellonican hovissa juotiin tiettävästi kaneliviiniä

Hyvä elämä

Tänä vuonna trendikkäimmät glögit valmistetaan kotimaisista marjoista. Glögin valmistamista on vaikea mokata.
Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.