null Näkövammaiselle käsityöyrittäjälle Markku Jaakolalle tuoreen leivän tuoksu on pyhä asia

Markku Jaakola punoo rottingista erilaisia koreja kotonaan Espoon Perkkaalla. 

Markku Jaakola punoo rottingista erilaisia koreja kotonaan Espoon Perkkaalla. 

Hyvä elämä

Näkövammaiselle käsityöyrittäjälle Markku Jaakolalle tuoreen leivän tuoksu on pyhä asia

Markku Jaakolan punoma hapanjuurileivän kohotuskori on ollut korona-ajan myyntihitti.

1. Markku Jaakola, oletko ollut ­sokea syntymästäsi saakka?

– Näköni oli heikko heti syntyessäni. 12-vuotiaana kaaduin ja löin pääni takankulmaan, minkä seurauksena silmissäni katkesi verisuoni ja sokeuduin kokonaan.

2. Miten näkövammaisuus on vaikuttanut elämääsi?

– Kävin näkövammaisten koulua Jyväskylässä jo silloin, kun sokeuduin. Sopeuduin tilanteeseen lapsena melko hyvin. Sopeutumisessa auttoi hyvä kouluympäristö. Aloin vasta aikuisena tajuta kunnolla näkövammaisuuden tuomat rajoitteet, kun minun piti miettiä, mihin ammattiin haluan opiskella.

– Tuntoaisti ja käsillä tekeminen olivat tulleet minulle vuosien varrella tärkeiksi. Oppiakseni kädentaitoja kävin Espoon Leppävaarassa näkövammaisten ammattikoulun rottinkihuonekalulinjan.

3. Millaista kohtelua toivoisit muilta ihmisiltä?

– Toivoisin, että jos joku näkee liikenteessä näkövammaisen valkoisen kepin tai opaskoiran kanssa, hän kysyisi rohkeasti, tarvitseeko tämä apua. Etenkin tien ylityksessä avusta on paljon hyötyä.

Itse olen tottunut tekemään asioita ruuanlaitosta lähtien, mutta esimerkiksi kaupassakäynnit hoidan avustajan kanssa.

– Toisaalta näkövammaista saatetaan pitää täysin avuttomana ja kohdattaessa jutellaan helposti vain hänen avustajansa kanssa. Itse olen tottunut tekemään asioita ruuanlaitosta lähtien, mutta esimerkiksi kaupassakäynnit hoidan avustajan kanssa. Asiaan vaikuttaa osaltaan se, että olen myös kuulovammainen. Olen törmännyt usein siihen, että kuulovammaisia auttava induktiosilmukkajärjestelmä ei toimi julkisissa tiloissa. Tästä minun piti valittaa esimerkiksi Leppävaaran kirkossa.

4. Millaisia käsityötuotteita valmistat kotisi työhuoneessa Espoon Perkkaalla?

– Viime aikoina olen punonut rottingista erityisesti hapanjuurileivän kohotuskoreja. Tämä oli erään leipomista harrastavan asiakkaan idea. Korona-aikana olen valmistanut 800 kohotuskoria, joten niistä on muodostunut tietynlainen myyntihitti. Lisäksi valmistan erikokoisia pallokoreja, kertakäyttölautasten korialustoja, harjoja ja mehiläisvahakynttilöitä.

– Suunnittelen tekemäni tuotteet itse ja pidän niitä käyttötaiteena. Aiemmin kävin myymässä niitä eri paikoissa, mutta ny­kyään teen myyntityötä netin kautta.

5. Mikä sinulle on pyhää?

– Ensimmäisenä tulee mieleen tuoreen leivän tuoksu. Kävin aikoinani näkövammaisten koulusta kahden viikon välein kotona ja muistan, miten mahtavalta tuo tuoksu kotiovella tuntui. Tästä voikin jatkaa, että koti ja parisuhde ovat minulle ehdottoman pyhiä asioita, samoin kuin ihmisten kanssa sovussa eläminen.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.