null Kasarihitti Last Christmas oli kaupallisten radiokanavien soitetuin joululaulu, mutta Jouluradiossa soi paljon suomalainen musiikki

Joulumusiikki on monipuolistunut valtavasti vuosikymmenten aikana, mutta kaupallisilla radiokanavilla soivat pitkälti vanhat suosikit.

Joulumusiikki on monipuolistunut valtavasti vuosikymmenten aikana, mutta kaupallisilla radiokanavilla soivat pitkälti vanhat suosikit.

Ajankohtaista

Kasarihitti Last Christmas oli kaupallisten radiokanavien soitetuin joululaulu, mutta Jouluradiossa soi paljon suomalainen musiikki

Jouluradion musiikkipäällikkö Aura Neuvonen ihmettelee, miksei kaupallisten radiokanavien tarjoama joulumusiikki ole nykyistä monipuolisempaa.

Vuoden 2021 soitetuin joululaulu kaupallisilla radiokanavilla oli Wham! -yhtyeen Last Christmas. Viiden soitetuimman kappaleen joukossa on neljä ulkomaista kappaletta ja vasta viidenneltä sijalta löytyy suomalainen kappale, Katri Helenan Joulumaa. Asia käy ilmi tekijänoikeusjärjestö Gramexin joulutilastosta.

Pelkästään joulumusiikkia soittavan Jouluradion tarjonta poikkeaa kaupallisten kanavien joulumusiikkitarjonnasta. Jouluradion musiikkipäällikkö Aura Neuvonen paljastaa, että vuonna 1984 julkaistu Wham!-yhtyeen Last Christmas ei soi Jouluradiossa joulunpyhinä lainkaan. Tämä on hyvä uutinen erityisesti heille, jotka osallistuvat Last Christmas -kappaleen välttelyyn perustuvaan Whamageddon-haasteeseen.

– Jouluradiossa soitettava musiikki on monipuolista. Kuuntelukokemus pyritään pitämään viikottain vaihtelevana ja uusia elämyksiä tuottavana.

– On hieman surullista, ettei muilla kanavilla löydy mielikuvitusta tai joulumusiikin tuntemusta riittävästi, jotta kymmenen kärkeen löytyisi muutakin kuin ulkomaisia kuluneita hittikappaleita, Aura Neuvonen sanoo.

Neuvonen kommentoi, että näitä samoja kappaleita voi kuulla myös kaupoissa ja muissa julkisissa tiloissa, joten Jouluradion ei niitä enää voimallisesti tarvitse soittaa. Levy-yhtiöiden ja radiokanavien yhteistyö on tiivistä, mikä näkyy myös kanavien musiikkivalinnoissa.

Jouluradion soitetuimpien lista on vahvasti kotimainen

Jouluradion tämän joulun soitetuimmat lista on hyvin erilainen kuin Gramexin lista. Soitetuin on Jussi Björlingin O Helga natt. Toiseksi soitetuin kappale on Amanda Mäläskän tekemä, Milla Kotilaisen esittämä Sielunlintu, joka voitti Jouluradion ja Metropolia AMK:n musiikinopiskelijoille järjestämän joululaulukilpailun. Kolmannen paikan vie lauluyhtye Rajaton kappaleella En etsi valtaa loistoa.

Jouluradio on evankelis-luterilaisten seurakuntien rahoittama joulumusiikkimedia, jonka tarkoituksena on tuoda kuuntelijoille joulumusiikin välityksellä rauhaa, rakkautta ja toivoa. Jouluradion tavoitteena on tukea etenkin kotimaista joulumusiikkiperinnettä, artisteja ja musiikkialan tasa-arvoa.

– Tämä näkyy myös soitetuimpien kappaleitten listassa. Tasa-arvoa olemme tukeneet jo useamman vuoden, ja sen vuoksi soitetuimpien listassa on paljon naisartisteja.

Last Christmas -kappale ilmestyi vuonna 1984, mutta soi yhä paljon kaupallisten radiokanavien aalloilla.

Last Christmas -kappale ilmestyi vuonna 1984, mutta soi yhä paljon kaupallisten radiokanavien aalloilla.

Jouluradio antaa tilaa uusille artisteille ja kappaleille. Tarkoituksena on uudistaa ja monipuolistaa joulumusiikkikulttuuria ja tarjota vaihtoehdon kaikkialla muualla soiville jouluhiteille. Tänä vuonna Jouluradion Uusi joulu -kanavalla soitetaan pelkästään uusia joulukappaleita.

Jouluradiossa soi myös perinteinen ja tuttu joulumusiikki. Pääpaino on kotimaisessa joulumusiikissa, jota myös kuuntelijat paljon toivovat.

Joulumusiikkikulttuuri on monipuolistunut

Jouluradion kuuntelijapalaute ja kuuntelumäärät kertovat, että Jouluradion musiikillinen linjaus ja tarjonta miellyttää yleisöä. Jouluradion suosiolla on väistämättä ollut myös vaikutusta kotimaisen joulumusiikkikulttuurin kehittymiseen. Jouluradiolla on pääkanavan lisäksi kymmenen eri genren nettikanavaa, joissa soi monipuolinen joulumusiikki.

– 20 vuoden jälkeen voimme todeta, että joulumusiikkikulttuuri on Suomessa valtavirtaistunut, se elää ja hengittää kotimaisten artistien keskuudessa vahvana. Siksi se ansaitsee kaikessa monipuolisuudessaan radiosoittoa, musiikkipäällikkö Aura Neuvonen sanoo.

Entä löytyvätkö Gramexin listaamat kappaleet Jouluradion soittolistoilta lainkaan?

– Kyllä, mutta vähemmällä soitolla, mutta koska haluamme tarjota jokaiselle jotakin. Myös Mariah Carey ja Wham! soivat Jouluradiossa. Gramexin listalla kolmannella sijalla oleva John Lennon & Yoko Ono Happy Xmas (War Is Over) on itse asiassa nyt joulunpyhinä voimasoitossa, koska se teemaltaan sopii tähän vuoteen erityisen hyvin.

Jouluradio ja Kirkko ja kaupunki ovat osa samaa mediaperhettä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.