null Mitä on kristillinen meditaatio?

Kuva: Thinkstock

Kuva: Thinkstock

Hyvä elämä

Mitä on kristillinen meditaatio?

Kristillinen meditaatio on sanallinen tai sanaton rukous, joka meditaatiossa viedään vielä syvemmälle sisimpään, kertoo oppilaitospastori Henri Järvinen.

Sanapari kristillinen meditaatio putkahtelee esiin tuon tuosta. Kristillisen perinteen meditatiivinen puoli on tullut tutuksi muun muassa Hiljaisen liikkeen tekemän työn kautta ja laajentunut seurakuntiin retriittitoiminnan ja erilaisten kurssien kautta. Mutta mitä kristillinen meditaatio oikein on ja mikä tekee siitä erityisesti kristillistä?

”Se on syvällistä, mietiskelevää rukoilua. Kyseessä on sanallinen tai sanaton rukous, joka meditaatiossa viedään vielä syvemmälle sisimpään”, kertoo oppilaitospastori Henri Järvinen.

”Taustalla on halu päästä yhteyteen Jumalan kanssa sisimmässään ja elämässään. Kristillisen meditaation huipentumaa kutsutaan kontemplaatioksi, jossa ihminen on ajatuksistaan ja tuntemuksistaan vapaa ja ainoastaan Jumala toimii ihmisen sisimmässä.”

Miten kristillinen meditaatio eroaa muista meditaatiosuuntauksista?

”Buddhalaisessa ja kristillisessä meditaatiossa on molemmissa kyse samasta lähtökohdasta eli mielen tyhjentämisestä ja siksi ne voivat toteutustavoiltaan olla hyvin samanlaisia", Järvinen sanoo.

”Keskeinen ero on kuitenkin siinä, että kristillisessä rukouksessa tyhjän sisimpämme täyttää Jumalan armo ja läsnäolo. Kun buddhalaisessa perinteessä ollaan tavoitteessa eli tyhjyydessä, niin kristillisessä meditaatiossa paras on vasta edessä. Lisäksi kristillisessä meditaatiossa on mukana usein raamatuntekstit ja buddhalaisilla on puolestaan omat pyhät tekstinsä.”

 

Kristillisessä meditaatiossa tyhjän sisimpämme täyttää Jumalan armo ja läsnäolo."

 

Myös kristillisessä meditaatiossa on erilaisia sisäisiä suuntauksia.

”Ortodoksisessa kirkossa on keskeisenä hesykastinen perinne joka nivoutuu Jeesuksen rukouksen ympärille. Läntisessä perinteessä tunnettu on benedictiinien Lectio Divina eli raamattumeditaatio”, Henri Järvinen luettelee.

”Monet muut sääntökunnat ovat harjoittaneet hiljaista rukousmietiskelyä ja jesuiitat puolestaan kehittivät ignatiaanisen meditaation, joka perustuu mielikuvien ja reflektion käyttöön. Lutherkin piti Raamatun mietiskelyä hyvinkin tärkeänä ja kehitti muun muassa katekismusmeditaation.”

Pääkaupunkiseudulla toimii muutamia kristillisen meditaation ryhmiä ja ne ovat avoimia kaikille.

”Meillä kokoontuu muutama hiljaisen meditaation ryhmä ja muutama raamattumeditaatioryhmä. Hiljaisissa meditaatioissa saattaa olla jonkinlainen virikepuhe meditaatiota ennen”, Järvinen kertoo.

Aloittelijalle hyvänä starttina toimivat myös seurakuntien arkiretriitit ja kurssit.

”Koska meditaatiotapoja on niin monia, saattaa joskus joutua kokeilemaan pariakin ennen kuin se oma juttu löytyy.”

Lisätietoa kristillisestä meditaatiosta:

www.pyhatila.fi


www.hiljainentila.fi


www.pray-as-you-go.org


Millaisia puhelimeen ladattavia meditaatiosovelluksia löytyy? Voiko meditaation tuoda niiden avulla osaksi työpäivää? Toimitus testasi asian ja testissä oli mukana myös kristillisen meditaation sovellus. Lue juttu tästä: Toimitus testaa: Älypuhelimella henkiseen tasapainoon?

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Retriitissä osallistuja voi vetäytyä hiljaisuuteen lepäämään – tai tehdä etätöitä

Ajankohtaista Hengellisyys

Espoonlahden seurakunta tarjoaa mahdollisuuden irtiottoon arjesta.Meditaatiohiihdossa huolet jäävät ladulle

Hyvä elämä Ajankohtaista

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.