null Mitä yhteistä on uskonnolla ja seksillä? ”Molemmissa kosketellaan ihmisen kaikkein herkimpiä alueita”, pohtii arkkipiispa Tapio Luoma

Arkkipiispa Tapio Luoma tuli maanantaina nähdyksi, huomatuksi ja vieläpä videoiduksi.

Arkkipiispa Tapio Luoma tuli maanantaina nähdyksi, huomatuksi ja vieläpä videoiduksi.

Ajankohtaista

Mitä yhteistä on uskonnolla ja seksillä? ”Molemmissa kosketellaan ihmisen kaikkein herkimpiä alueita”, pohtii arkkipiispa Tapio Luoma

Tapio Luoma puhui seurakuntakeskus Fokuksessa ilmiöstä, jota hän kutsuu kaipuuksi. Se ilmenee erityisesti seksuaalisissa suhteissa.

Arkkipiispa Tapio Luomalta kysytään usein, mikä papin työssä on vaikeinta. Oikeiden sanojen löytäminen oikeassa paikassa, Luoma vastaa.

– Merkityksellisen sanomisen hakeminen on tänä päivänä kirkkomme suuria haasteita. Miten löytää sellaisia sanoja, jotka niin sanotusti kolahtavat?

Luoma puhui maanantaina 2.3. Pasilan kauppakeskus Triplan seurakuntatilassa Fokuksessa aiheesta Odotusten tuolla puolen – kirkko ihmisen kaipuun sanoittajana.

Videon tapahtumasta voi katsoa Fokuksen Facebook-sivulta.

Luoman mukaan ihmisten arkipäiväisten toiveiden ja odotusten takana on jotain sellaista, jolle ei aina löydy sanoja. Arkkipiispa kutsuu sitä kaipuuksi.

Hänen mukaansa ihmisen suurimpia tragedioita on se, jos kukaan ei näe eikä piittaa.

Vastaavasti ihmisen suurin kaipuu on kaipuu tulla nähdyksi ja huomatuksi.

Ihminen on ennen kaikkea persoona, joka määritellään niistä suhteista käsin, joita hänellä on toisiin persooniin.

– Arkkipiispa Tapio Luoma

– Varhaisen kirkon teologiasta nousee ajatus, että ihminen ei ole niinkään yksilö, joka määritellään hänen henkilökohtaisista ominaisuuksistaan käsin. Vaan ihminen on ennen kaikkea persoona, joka määritellään niistä suhteista käsin, joita hänellä on toisiin persooniin, Luoma selitti.

Hänen mukaansa kyseinen oivallus on tärkeä, jotta ihmisen kaipuuseen voidaan yrittää vastata. Ihminen on persoona, joka kaipaa ennen kaikkea suhdetta toisiin persooniin.

– Me kaipaamme nähdyksi ja huomatuksi tulemista. Että joku katsoo meihin arvostavasti, hyväksyvästi ja rakastaen.

Tätä kautta ihmisen kaipuu voi saada vastauksen, ja tällaista vastausta kirkko voi yrittää tarjota.

Seksuaalisuus on Tapio Luoman mukaan elämänalue, jossa ihminen haavoittuvimmillaan paljastaa oman kaipuunsa. Seksuaalisissa suhteissa itse kukin haluaa erityisellä tavalla tulla hyväksyvän katseen huomaamaksi.

Tämä on arkkipiispan mukaan syy sille, miksi keskustelu seksuaalivähemmistöjen oikeuksista herättää niin suuria tunteita.

– Usein keskustellaan siitä, miksi seksuaalisuus ja uskonto liittyvät niin tiiviisti yhteen. Ehkä yksi syy on se, että molemmissa jollain tavalla kosketellaan ihmisen elämän kaikkein herkimpiä, intiimejä ja henkilökohtaisia alueita.

Arkkipiispa pohti, viekö perinteinen kristillinen tapa jakaa rakkaus erokseen (seksuaalinen rakkaus) ja agapeen (pyyteetön rakkaus, jota esimerkiksi Jumala kokee ihmistä kohtaan) väärille poluille.

– Onko eroksella sittenkin suurempi osuus [kaipuun täyttäjänä] kuin mitä on ajateltu? Luoma pohti.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.