null ”Kirkon sanoma kuuluu kaikille” – Arkkipiispa Tapio Luoma vastaa kansanedustaja Päivi Räsäselle

Arkkipiispa Tapio Luoma hyväksyi sen, että kirkko lähti Priden tukijaksi. Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki

Arkkipiispa Tapio Luoma hyväksyi sen, että kirkko lähti Priden tukijaksi. Kuva: Aarne Ormio / Kirkon kuvapankki

Ajankohtaista

”Kirkon sanoma kuuluu kaikille” – Arkkipiispa Tapio Luoma vastaa kansanedustaja Päivi Räsäselle

Luoman mukaan kirkon tuki Helsinki Pridelle ei ole kannanotto avioliittolakiin.

Suomen evankelis-luterilainen kirkko tukee muiden yhteistyökumppaneiden kanssa Helsinki Priden #avoinkaikille-teemaa. Kirkkohallituksen johtoryhmä päätti mukana olosta istunnossaan toukokuussa. Pääkaupunkiseudun seurakuntia on ollut mukana Helsinki Pridessa jo useampana vuonna.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja Riihimäen seurakunnan kirkkovaltuutettu Päivi Räsänen kritisoi asiaa arkkipiispa Tapio Luomalle lähettämässään avoimessa kirjeessä. Hänen mielestään Priden aatteellisena tavoitteena on ylpeys suhteista, joita Raamatussa kuvataan Jumalan tahdon vastaisiksi, synniksi ja häpeäksi.

Räsäsen mukaan hänen ja muiden hänen laillaan ajattelevien huolessa ei ole kysymys homofobiasta tai seksuaalivähemmistön syrjinnästä, vaan Raamatusta. Räsänen ja moni muu aktiivinen Raamattua auktoriteettinaan pitävä kirkon jäsen pohti, voiko kirkkoa enää pitää hengellisenä kotina. Räsänen kertoo miettivänsä enenevästi eroa kirkosta.

Päivi Räsänen kritisoi kirkkoa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Päivi Räsänen kritisoi kirkkoa. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Tekstissään Räsänen siteeraa raamatunkohtaa, jossa varoitellaan synnin ja sen hyväksymisen johtavan kuolemaan. Hän jatkaa kirkon syyllistyvän homoseksuaalien syrjintään, jos se ei kerro heille Jumalan sanan totuutta, joka sisältää niin lain kuin evankeliumin. ”Armoa tarvitsevat vain syntinsä tietävät ja tuntevat ihmiset”, Räsänen kirjoittaa.

Arkkipiispa Tapio Luoma toteaa vastauksessaan, että kirkon osallistumisesta Pride-tapahtumaan on päättänyt kirkkohallituksen johtoryhmä. Ennen päätöstä häntä on informoitu ja kysytty näkemystä. ”Kuten lähtökohtaisesti aina niin myös tässä olen luottanut työtoverieni harkintaan”, toteaa Luoma.

Hänen mukaansa kirkon tuessa tapahtumalle ei ole kyse kannanotosta avioliittolakiin, vaan siihen, että kirkon sanoma kuuluu kaikille ihmisille. Piispainkokous on todennut avioliittoselonteossaan vuonna 2016, että kirkko on kaikkia varten ja että samaa sukupuolta olevat parit ovat tervetulleita kaikkeen kirkon toimintaan. Tätä periaatetta päätöksellä on Luoman mukaan haluttu toteuttaa Prideen osallistuttaessa.

Jeesusta meidän tulee seurata myös siinä, kuinka kohtaamme toisemme.
– Tapio Luoma

Luoma kertoo olevansa Räsäsen kanssa samaa mieltä siinä, että viime kädessä kyse on raamattunäkemyksestä. Hän kertoo toivovansa, että Raamattua tunnettaisiin paremmin, sitä luettaisiin enemmän ja että sen viesti kuultaisiin herkemmin. ”Raamattu kertoo, että ihmiseksi syntyneenä Jumalana Jeesus on Herra. Häntä meidän tulee seurata myös siinä, kuinka kohtaamme toisemme”, muistuttaa Luoma.

Luoman mukaan kirkkoon kohdistuu monenlaisia odotuksia, joista jotkut toteutuvat, joissakin petytään. Luoma kirjoittaa, että kirkko ei ole täydellinen, koska se koostuu epätäydellisistä ihmisistä, syntisistä, jotka turvaavat Jumalan rakkauteen ja armoon. Luoma toivoo, että kirkko voisi olla hengellinen koti mahdollisimman monelle, myös Räsäselle.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.