null Mosambikiin lähtee 40 000 euron edestä katastrofiapua Espoon seurakunnilta

Marieta Manuel, 44, ja hänen miehensä Armando Lorenzo yöpyvät perheensä kanssa poikansa talon raunioissa. Heidän oma talonsa on täysin tuhoutunut. Perheen puolentoista hehtaarin pellon maissisadosta jäi vain yksi säkki. Pariskunnalla on seitsemän lasta.

Marieta Manuel, 44, ja hänen miehensä Armando Lorenzo yöpyvät perheensä kanssa poikansa talon raunioissa. Heidän oma talonsa on täysin tuhoutunut. Perheen puolentoista hehtaarin pellon maissisadosta jäi vain yksi säkki. Pariskunnalla on seitsemän lasta.

Ajankohtaista

Mosambikiin lähtee 40 000 euron edestä katastrofiapua Espoon seurakunnilta

Espoon seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto myönsi avustuksen luonnonkatastrofin uhrien auttamiseksi. Kirkon Ulkomaanapu valittää avun perille.

Hirmumyrsky Idai ja sitä seuranneet rankkasateet iskivät Mosambikin keski- ja pohjoisosiin 14.–16. maaliskuuta. Humanitaariset tarpeet maassa ovat valtavat, sillä esimerkiksi Beiran suurkaupunki tuhoutui myrskyssä 90-prosenttisesti.

YK koordinoi alueelle lähetettävää hätäapua. Sen mukaan 8.4. mennessä on vahvistettu 602 ihmisen kuolleen myrskyssä. Kokonaan tai osittain tuhoutuneita taloja on lähes 240 000. Lähes 161 000 ihmistä oli vielä hätämajoituksessa.

Tuhoalueilla on vahvistettu lähes 3 600 koleratapausta. Suun kautta annettavilla rokotteilla pyritään pysäyttämään epidemia. Tähän mennessä lähes 750 000 ihmistä on saanut roketteen.

Kirkon Ulkomaanapu (KUA) tukee Mosambikin humanitaarista avustustyötä kirkkojen kansainvälisen avustusverkosto ACT-allianssin kanssa. Avustusohjelmassa jaetaan ruokatarvikkeita, puhdasta vettä, vedenpuhdistustabletteja ja hygieniatarvikkeita sekä annetaan hygieniavalistusta. Lisäksi katastrofissa traumatisoituneet ihmiset saavat psykososiaalista tukea.

Myös mahdollisuuksia avustaa väliaikaisten koulujen rakentamisessa selvitetään.

Avustustyö kohdistuu erityisesti naisiin, lapsiin ja vanhuksiin, jotka ovat tilanteessa erityisen haavoittuvia. Akuuteimman hätäaputilanteen jälkeen ihmisille jaetaan työkaluja ja siemeniä, jotta maanviljelyksellä elävät ihmiset pääsevät aloittamaan viljelyn uudelleen. Lisäksi kotitalouksille toimitetaan väliaikaisten suojien rakennustarpeita, kuten pressuja. Myös mahdollisuuksia avustaa väliaikaisten koulujen rakentamisessa selvitetään.

Kirkon Ulkomaanapu raportoi avustuksen käytöstä ja alueen tilanteesta vuoden kuluessa. Espoon seurakunnat ovat varanneet 80 000 euroa vuodelle 2019 käytettäväksi katastrofiavustuksiin. Tämä on vuoden ensimmäinen päätös katastrofiavun käytöstä.

Helsingin seurakunnat järjesti lipaskeräyksen Mosambikin hätää kärsivien auttamiseksi Kirkon Ulkomaanavun kautta. Keräys tuotti noin 27 000 euroa. Helsingin seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto päätti vielä lisätä summaan 30 000 euron avustuksen, joten apua on annettu ainakin 57 000 euroa.

Myös Vantaan seurakunnat valmistelee avustusta Mosambikiin. Summa ei ole vielä tiedossa. Asiasta päättää yhteinen kirkkoneuvosto 24. huhtikuuta.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.