null Mosambikin hätä sai Helsingin seurakunnat kaduille – helsinkiläiset lahjoittivat kahden päivän aikana noin 27 000 euroa, kirkkoneuvosto lisäsi summaan 30 000 euroa

Yhteiskunnallisen työn pappi Airi Heikkinen sai lippaaseensa rahaa lahjoittajalta, joka halusi jäädä tuntemattomaksi.

Yhteiskunnallisen työn pappi Airi Heikkinen sai lippaaseensa rahaa lahjoittajalta, joka halusi jäädä tuntemattomaksi.

Ajankohtaista

Mosambikin hätä sai Helsingin seurakunnat kaduille – helsinkiläiset lahjoittivat kahden päivän aikana noin 27 000 euroa, kirkkoneuvosto lisäsi summaan 30 000 euroa

Hirmumyrsky Idain aiheuttama tuho on valtava. Tilannetta vaikeuttavat alueella todetut kolera-tapaukset. Kirkon Ulkomaanapu on lähettänyt paikan päälle oman asiantuntijan.

Helsingin seurakunnat järjestivät kaksipäiväisen katukeräyksen auttaakseen hirmumyrsky Idain uhreja Mosambissa. Kirkon Ulkomaanavun liiveihin pukeutuneet kerääjät jalkautuivat kaduille ja toreille eri puolilla Helsinkiä. Tempauksessa oli mukana kaksitoista seurakuntaa ja parisataa kerääjää.

Yksi Hakaniemen torilla lippaaseen rahaa lahjoittaneista helsinkiläisistä oli Helena Tervola.

– Mosambikin tilanne on kauhea. Siellä on muutenkin alkeellisemmat olot kuin täällä Suomessa ja sitten iskee vielä katastrofi. Ihmiset kärsivät tulvasta ja nyt aamun uutisista kuulin, että alueella on myös koleraa. Mitä muuta ihminen voi tehdä kuin auttaa? Kaikki apu on nyt tarpeen, sanoi Tervola.

Tervolan lahjoituksen otti vastaan Helsingin seurakuntayhtymän yhteiskunnallisen työn pappi Airi Heikkinen. Hänen piti aloittaa tehtävässään vasta huhtikuun alussa, mutta aloitusta aikaistettiin keräyksen vuoksi. Heikkistä tarvittiin mukaan keräystä koordinoimaan.

– Lentäen tämä työni nyt alkoi. Tämä tempaus liittyy myös nopean valmiuden kehittämiseen. Tavoite on, että Helsingin seurakunnat pystyy reagoimaan heti, kun tarvitaan. Kriisi voi olla kotimaassa tai ulkomailla ja silloin on hyvä saada apu viipymättä liikkeelle, Heikkinen kertoo.

Hakaniemen torilla oli Heikkisen lisäksi torstaina kello 11 aikaa kaksi Kallion seurakunnan kerääjäparia. Kanttori Tommi Niskala ja pappi Mari Mattsson kertoivat, että joitakin ihmisiä hämmensivät näin eduskuntavaalien alle kerääjien vihreät liivit. Siksi he tekivät ihmisille heti sanallisesti selväksi, mihin rahaa kerättiin ja tarvittaessa tarkemmin miksi.

Moni toki käveli ohi, vaan oli niitäkin, jotka lähtivät varta vasten pankkiautomaatille hakemaan rahaa. Toisaalta kerääjät olivat varustautuneet lappusilla, joissa kerrottiin, millä muilla tavoilla keräykseen voi osallistua, jos ei ollut käteistä mukana.

Myös piispa Teemu Laajasalo oli kerääjänä Kolmen sepän patsaalla.

Mirja Salönen ja Mari Sjöholm laittoivat Hakaniemen torilla lahjoituksensa pappi Mari Mattssonin keräyslippaaseen.

Mirja Salönen ja Mari Sjöholm laittoivat Hakaniemen torilla lahjoituksensa pappi Mari Mattssonin keräyslippaaseen.

”Ihmisyyttä on nyt mitattu tässä kaupungissa”

Perjantaiaamun tietojen mukaan kaksipäiväinen lipaskeräys tuotti lähes 7 000 euroa. Tilisiirtojen ja Mobile Payn ja tekstiviestien kautta saatiin kasaan 20 000 euroa. Keräykseen voi yhä osallistua myös esimerkiksi Kirkon Ulkomaanavun sivuilla.

Torstai-iltana kokoontunut Helsingin seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto päätti lisäksi myöntää Mosambikiin Kirkon Ulkomaanavun kautta 30 000 euron avustuksen. Tähän mennessä rahaa on siis saatu Helsingistä ainakin 57 000 euroa. Osassa seurakuntia keräys jatkuu vielä sunnuntaina, jolloin osassa kirkoista kerätään kolehti tai kirkkokahvien tuotto myrskyn uhreille.

– Kaduilla tapahtuneissa kohtaamisissa on jaettu yhteinen halu auttaa tulvien keskellä eläviä ihmisiä. Helsinkiläisten suhtautumisen näkee katastrofikeräyksen upeasta tuloksesta. Summa on todella hieno ja kasvaa tästä vielä. Ihmisyyttä on nyt mitattu tässä kaupungissa näin päivinä. Iso kiitos kaikille keräykseen osallistuneille ja apuaan antaneille, sanoo Helsingin seurakuntayhtymän johtaja ja Lauttasaaren kirkkoherra Juha Rintamäki.

Helsinkiläisten suhtautumisen näkee katastrofikeräyksen upeasta tuloksesta. – Juha Rintamäki

Helsinkiläisten apu tulee tarpeeseen. Hirmumyrsky Idai iski 14.3. peräti 177 kilometrin tuntinopeudella maahan Mosambikin satamakaupungin Beiran läheisyydessä. Myrskyä seuranneet kovat tuulet ja rankkasateet aiheuttivat tuhoa Mosambikissa ja myös sen naapurivaltioissa Zimbabwessa ja Malawissa.

Nyt tiedot kertovat, että Beirasta ja sen ympäristöstä on jo vahvistettu ainakin 139 koleratapausta ja tuhansia ihmisiä on hoidossa vetisen ripulin vuoksi. Tämä saattaa olla suolistobakteerin aiheuttaman koleran oire. Tauti leviää saastuneen veden tai ruoan välityksellä. Ihmisiä kehotetaan keittämään vetensä ennen juomista. Maailman terveysjärjestö WHO on lähettänyt alueelle 900 000 rokotetta.

Myrskyn seurauksena Mosambikissa, Malawissa ja Zimbabwessa on kuollut yli 700 ihmistä ja satoja on vielä kateissa. Ainakin 91 000 taloa on tuhoutunut tai kärsinyt pahoja vaurioita. YK:n raportin mukaan hätämajoituksessa eri leireillä oli alkuviikosta 128 000 ihmistä.

Mosambikissa näyttää nyt tältä.

Mosambikissa näyttää nyt tältä.

Kirkon Ulkomaanapu lähetti paikalle asiantuntijansa

Kirkon Ulkomaanapu on jo myöntänyt katastrofirahastostaan Mosambikiin 50 000 euron avustuksen, jolla kuivaruuan, hygieniatarvikkeiden ja pressujen jakaminen saatiin alkuun. Nyt myös kansalaiset ja seurakunnat ovat innostuneet lahjoittamaan: Mosambik-keräystä on jo saatu kartutettua kymmenillä tuhansilla euroilla. Rahan tarve on silti edelleen suuri.

Koleran torjuminen on hätäavun seuraava askel. KUA:n paikalliset kumppanit ovat varautuneet jakamaan tulva-alueiden ihmisille vedensäilytysastioita ja vedenpuhdistustarvikkeita. Myös hygieniakoulutusta ja psykososiaalista tukea annetaan paikallisten vapaaehtoisten voimin.

Ruuasta on suuri pula, koska monet ovat menettäneet tulvaveden vuoksi kaiken satonsa. Seuraava kylvökausi on syksyllä, ja silloin on vuorossa siemenien ja kuokkien lahjoittaminen viljelijäperheille.

– Yleensä ensimmäiset puoli vuotta näin massiivisen tuhon jäljiltä kuluu hätäapuun ja perustarpeiden hoitamiseen. Sitten hyvin nopeasti alkaa jälleenrakennustyö, jossa pyrimme olemaan myös mukana, KUA:n humanitaarisen työn päällikkö Eija Alajarva sanoo.

Kirkon Ulkomaanapu on lähettänyt alueelle oman humanitaarisen avun asiantuntijan Johanna Tervon auttamaan paikallista kumppanijärjestöä CEDES:iä avustustyön koordinoinnissa ja tarpeiden kartoittamisessa, erityisesti koulutussektorilla. CEDES (Comité Ecuménico para o Desenvolvimento Social) on ekumeeninen kristillinen kansalaisjärjestö, jolla on laajaa toimintaa tuhoalueella Beiran ympäristössä.

Tervo saapui Mosambikiin torstai-iltana. Hän suuntaa saman tien paikallisten asiantuntijoiden kanssa pahimmin kärsineille alueille Beiran satamakaupunkiin ja sen ympäristöön. Hänen tehtävänä on selvittää erityisesti koulujen tilannetta. YK:n arvioiden mukaan tuhansia kouluja on tuhoutunut ja varovaisestikin arvioiden kymmenien tuhansien lasten koulunkäynti on keskeytynyt.

Tuhoalueilla naiset ja lapset ovat kaikkein haavoittuvimmassa asemassa. Vanhemmistaan eroon joutuneet lapset voivat joutua rikollisuuden ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Kaiken menettäneet perheet voivat myös naittaa alaikäisiä tyttöjään.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.