null Mielipide: Lasten mekastus sopii perhemessuihin, muissa messuissa se häiritsee

Puheenvuorot

Mielipide: Lasten mekastus sopii perhemessuihin, muissa messuissa se häiritsee

On hienoa, että seurakunnissa järjestetään perhemessuja, joihin perheiden on luontevaa osallistua pientenkin lasten kanssa. Siellä voi leikkiä ja viiletellä pitkin käytäviä kenenkään häiriintymättä. Toivottavasti lapsiperheet ovat ne löytäneet.

Voisiko ajatella, että normaali sunnuntaimessu saisi olla rauhallinen ilman käytävällä kirmaavia lapsia? Joskus ihmettelen, miksi vanhemmat tulevat messuun pienten lasten kanssa. Voivatko he itse keskittyä messun sanomaan, kun on paimennettava lapsia? Hiljentyminen messussa on mielestäni sen oleellinen osa.

Alttari on kirkon pyhin paikka. Siellä käydään Herran ehtoollisella, ja siellä on alttaripöytä ja risti. Se ei ole leikkikenttä. Monissa kirkoissa on kalustettu lapsille leikkinurkkaus. Mutta usein sielläkin on kovaa kolinaa tuottavia leluja, ja leikin ilo tietysti tuottaa monenlaista ääntä.

Vanhemmiten kuulo huononee, jolloin kaikenlainen häly häiritsee saarnan kuulemista ja musiikkia. Seurakunta voisi ottaa tämän huomioon lelujen valinnassa.

Olen seurannut joitakin perheitä, joiden lapset istuvat vanhempiensa välissä lukien tai selaillen satukirjaa. Uskon, että kaikki lapset kasvavat kunnon kirkossakävijöiksi, kunhan vanhemmat opettavat heitä istumaan rauhassa ja kuuntelemaan messun sanomaa, musiikkia ja virsiä. Perhemessuista on hyvä aloittaa.

Kaarina Johansson

Helsinki

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.