null Munkkiniemen seurakunta luopuu Munkkivuoren kirkosta vuoden 2024 lopussa – ”Raskain mahdollinen päätös”

Munkkivuoren kirkko ei ole enää Munkkiniemen seurakunnan käytöstä vuoden 2025 alussa. Mitä 60-lukulaiselle kirkolle sitten tapahtuu, on vielä epäselvää.

Munkkivuoren kirkko ei ole enää Munkkiniemen seurakunnan käytöstä vuoden 2025 alussa. Mitä 60-lukulaiselle kirkolle sitten tapahtuu, on vielä epäselvää.

Ajankohtaista

Munkkiniemen seurakunta luopuu Munkkivuoren kirkosta vuoden 2024 lopussa – ”Raskain mahdollinen päätös”

1960-lukulainen kirkko olisi vaatinut kalliin peruskorjauksen, eikä siihen ole nykyisessä taloustilanteessa varaa. 

Munkkiniemen seurakuntaneuvosto päätti kokouksessaan 14.12. luopua Munkkivuoren kirkosta ja seurakuntatalosta vuoden 2024 lopussa. Taustalla ovat taloudelliset syyt.

Munkkiniemen seurakunnan talousarvio vuodelle 2023 on 109 000 euroa alijäämäinen. Summa pystytään vielä kattamaan säästöillä. Sisäisten vuokrien määräytymisperusteiden muutos, edessä oleva määrärahaleikkaus ja peruskorjausta vaativa kirkko olivat kuitenkin mahdoton yhtälö tulevaisuutta ajatellen.

– Kirkosta luopuminen on raskain mahdollinen päätös, jonka eteen seurakunta voi joutua. Kukaan meistä ei olisi halunnut luopua kummastakaan kirkostamme, mutta taloudellisen tilanteen vuoksi muuta vaihtoehtoa ei ollut. Puntarointi kahden kirkon välillä ei ollut helppoa, mistä kertoo sekin, että päätös ei ollut yksimielinen, sanoo Munkkiniemen seurakunnan kirkkoherra Päivi Vähäkangas.

Seurakunta ei kuitenkaan tule katoamaan Munkkivuoresta.
– Päivi Vähäkangas

Vastaesitys oli, että luovuttaisiin Munkkiniemen kirkosta. Äänin 10–4 seurakuntaneuvosto kallistui kuitenkin Munkkivuoren kirkosta luopumisen kannalle.

– Kotikirkko on monelle erityisen merkityksellinen. Ymmärrän, että tärkeästä ja rakkaasta kirkosta luopuminen aiheuttaa surua. Seurakunta ei kuitenkaan tule katoamaan Munkkivuoresta. Suunnittelemme jo, mitkä ovat jatkossa parhaat tavat toimia koko seurakunnan alueella.

Tyhjilleen jäävän kirkon tulevaisuus on auki

Vuonna 1963 käyttöön vihitty Munkkivuoren kirkko olisi vaatinut lähivuosina laajan peruskorjauksen. Kolmen vuoden takainen kustannusarvio Munkkiniemen kirkon peruskorjauksen hinnaksi oli 10 miljoonaa euroa.

Vuoden 2025 alussa Munkkivuoren kirkko siirtyy Helsingin seurakuntayhtymän hallintaan. Mitä sitten tapahtuu, on vielä epävarmaa.

– Tämä seurakuntaneuvostossakin puhututti. Ihmisillä on huoli siitä, jääkö kirkko tyhjilleen. Siitä päättää Helsingin yhteinen kirkkovaltuusto yhteisen kirkkoneuvoston esityksestä. Seurakuntayhtymän kiinteistöosasto selvittää eri vaihtoehtoja, Päivi Vähäkangas kertoo.

Iltapäivätoiminta loppuu

Munkkiniemen seurakuntaneuvosto käsitteli mahdollista kirkosta luopumista ja seurakunnan taloustilannetta useita kertoja. Myös seurakuntalaisille järjestettiin mahdollisuus kertoa näkemyksiään esimerkiksi kahdessa seurakuntalaisten illassa syksyllä.

Munkkiniemen kirkossa on ollut jonkin verran enemmän toimintaa kuin Munkkivuoren kirkossa, sillä tiloja käyttävät oman seurakunnan lisäksi KotiryhmäverkostoInternational Evangelical Church ja ruotsinkielinen Petruksen seurakunta.

Munkkivuoren kirkossa on ollut paljon toimintaa esimerkiksi lapsille ja nuorille. Osa siitä voidaan jatkossa järjestää Munkkiniemen kirkolla, mutta ei kaikkea. 

– Munkkivuoren kirkon iltapäiväkerhotoimintaa ei voi siirtää Munkkiniemeen, koska matkasta tulisi liian pitkä. Iltapäiväkerholle on ollut Munkkivuoren alueella tarvetta, Päivi Vähäkangas kertoo.

Iltapäivätoiminta on tavoittanut noin 40 lasta. Se on Helsingin kaupungin alaista toimintaa, joten kaupungin on etsittävä toinen palveluntarjoaja ja tilat alueen lapsille.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.