null Espoon seurakunnat luopuu Olarin kappelista ja Sammalkallion kerhotilasta

Espoon seurakunnat luopuu omistamastaan Olarin kappelin tilasta. Kappeli sijaitsee Kuitinmäen aukiolla.

Espoon seurakunnat luopuu omistamastaan Olarin kappelin tilasta. Kappeli sijaitsee Kuitinmäen aukiolla.

Ajankohtaista

Espoon seurakunnat luopuu Olarin kappelista ja Sammalkallion kerhotilasta

Espoon seurakunnat karsii lisää tilojaan. Tavoitteena 7000 neliömetriä vähemmän toimitilaa.

Seurakunnan toiminta loppuu Kuitinmäen aukiolla sijaitsevassa Olarin kappelissa Espoossa. Kappeli sijaitsee liikekiinteistön katutasossa entisestä ruokamarketista remontoidussa tilassa. Kappeli vihittiin käyttöön vuonna 2003.

Kappelilla on säännöllisesti jumalanpalveluselämää, päiväkerho- ja muskaritoimintaa, tyttöjen ja poikien kerhoja, diakonialounas ja seniorikerho. Kappelin huoneala on 559 neliömetriä.

Olarin seurakuntaneuvosto hyväksyi äänestyksen jälkeen päätösehdotuksen kappelista luopumisesta. Vastaesityksenä oli asian palauttaminen uudelleen valmisteluun.

Seurakuntaneuvosto hyväksyi ilman äänestystä Sammalkallion kerhotilasta luopumisen. Kerhotila on toiminut vuodesta 1971 Olarin seurakuntakotina ja kappelina vuoteen 2003 asti. Sen jälkeen sillä ei ole ollut seurakunnan toiminnallista käyttöä, vaan se on ollut erilaisten ulkopuolisten ryhmien, kuten nuorisokuoro Candominon ja partiolippukunnan käytössä. Tilojen huoneala on 282 neliömetriä.

Espoon seurakunnat on jo aiemmin yrittänyt myydä Sammalkallion kerhotilan, mutta ilman tulosta.

Toimintojen siirrolla ei ole kiire

Olarin seurakunnan kirkkoherran Salla-Maria Viitapohjan mukaan luopumispäätöksestä saattaa kestää vielä useampi vuosi päätöksen toimeenpanoon. Se antaa runsaasti aikaa toimintojen siirtämiseen muihin tiloihin.

- Samalla on mahdollista miettiä toiminnan kokonaisuutta uudella tavalla ja miettiä, minkälaista toimintaa olemassa olevissa tiloissa jatkossa tarjotaan, Viitapohja kirjoittaa sähköpostiviestissään.

Tällaisista lähiöissä sijaitsevista kohteista on vaikea saada taloudellista tuottoa.

Olarin kirkon ja lakkautettavan Olarin kappelin välimatka on vain 2,6 kilometriä.

- Olarin kirkolla on erittäin hyvät asianmukaiset päiväkerhotilat ja tiloja myös muskareille ja kouluikäisten kerhotoiminnalle. Ne toiminnot, joissa vanhempi on lapsen mukana, on helppo siirtää kirkolle. Pienempien kouluikäisten kohdalla haasteena tulee varmaan olemaan liikkuminen kauemmaksi, jos lapsi on aikaisemmin voinut kulkea itsenäisesti kotoa kerhoon.

Vanhat kiinteistöt peruskorjauksen tarpeessa

Espoon seurakunnat eivät ole linjannut, yritetäänkö Olarin kappeli ja Sammalkallion kerhotila myydä vai pyritäänkö löytämään joku muu ratkaisu. Molemmat tilat sijaitsevat 1970-luvulla rakennetuissa kiinteistöissä, jotka ovat peruskorjauksen tarpeessa.

Espoon seurakuntien kiinteistöjohtajan Petteri Leinosen mukaan kummankaan rakennuksen peruskorjaaminen ei ole taloudellisesti järkevää.

- Kiinteistöyhtiöiden osakkeenomistajat ovat pienosakkaita eikä kukaan heistä hyödy taloudellisesti isosta remontista. Omistajat eivät ole olleet valmiita myöskään rakennuksen purkamiseen tai kehityshankkeisiin, joiden avulla tontti hyödynnettäisiin toisenlaiseen rakentamiseen. Tällaisista lähiöissä sijaitsevista kohteista on vaikea saada taloudellista tuottoa, Leinonen sanoo.

Hänen mukaansa seurakuntien tiloista luopuminen on prosessi, joka koskee koko Espoon aluetta. Espoon seurakuntien yhteinen kirkkoneuvosto on linjannut, että seurakuntien tulee tehdä päätöksiä toimitilojen vähentämisestä vuoden 2025 loppuun mennessä niin, että tilat vähenevät vähintään 7000 neliömetrillä.

Erilaisia vaihtoehtoja tiloista eroon pääsemiseksi on mietittävä, ja ratkaisujen löytäminen voi viedä vuosia.

- Yritämme aktiivisesti hakea ratkaisua tiloista eroon pääsemiseksi. Asioilla on tapana järjestyä, Petteri Leinonen sanoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.