null Näin järjestät etämuisteluhetken

Hyvä elämä

Näin järjestät etämuisteluhetken

Jos ei ole mahdollista mennä kuolleen läheisen haudalle, voi häntä muistella myös etänä. Muistellessa voi hyödyntää eri aisteja.

Meillä Suomessa on tapana muistaa vainajaa käymällä hänen haudallaan. Monella hautausmaalla on myös toiselle paikkakunnalle haudattujen muistokivi, jolle voi jättää kynttilän tai kukkasia.

Hiljentyä ja muistella voi myös kotona ja etänä. Jo kynttilän sytyttäminen ja vainajan kuvan katseleminen voivat synnyttää muistoja.

Eri aistit käyttöön

Valokuvien, diojen ja esimerkiksi lehtileikkeiden katselu aktivoi muistia. Kuollutta läheistä voi muistella yksin ja itsekseen, mutta jos koolla on suurempi joukko ja useamman sukupolven edustajia, voi kuvien äärellä löytyä yhteisiä muistoja.

Myös vainajalle kuuluneet esineet nostavat muistoja esiin. Edesmenneen rakkaan elämästä voi koota vaikkapa muistorasian. Nuorille muistelijoille iäkkäämmän vainajan muistorasia voi olla sukellus menneeseen maailmaan, vanhemmille se voi tarjota kosketuspintaa omaankin nuoruuteen.

Maku- ja tuoksumuistot voivat olla yllättävän voimakkaita. Voisiko esimerkiksi valmistaa muisteltavan lempiruokaa tai vaikkapa leipoa jotakin, mistä hän piti? Myös edesmenneeltä perinnöksi jääneen, tutun ja rakkaan reseptin käyttäminen voi nostaa muistot pintaan.
Muisteltavan mielimusiikin kuunteleminen tai lempielokuvan katseleminen voi myös kirvoittaa hyvällä tavalla yllättäviä tunteita ja muistoja.

Virtuaaliset hautausmaat ja muistomerkit

Virtuaalikynttilän sytyttäminen netin bittihaudalla on yksi tapa muistaa kuollutta läheistä silloin, kun ei pääse hautausmaalle.

Virtuaalisia muistomerkkejä on sekä yksityisinä että julkisina. Vainajan sosiaalisen median profiilisivuista tai kotisivuista on voinut muodostua muistelupaikka ilman, että sitä on erikseen perustettu. Vainajan muistoryhmässä tai vaikkapa Facebookin muistosivulla voi olla esimerkiksi hautajaisissa otettuja kuvia. Kuvakollaasin rakentamista voi verrata valokuva-albuminen katseluun yhdessä – se luo yhteisöllisyyttä

Sytytä kynttilä -verkkopalvelussa palaa yli 634 000 virtuaalista muistokynttilää ja uusia syttyy päivittäin noin sata. 16 vuotta sitten avatulla sivustolla voi sytyttää osanottokynttilöitä myös toisten sytyttämille kynttilöille.

Muistopaikka-sivustolla voi perustaa muistosivun ja kutsua mukaan kaikki vainajan tunteneet. Läheiset voivat kirjoittaa sivulle muistoja ja tarinoita vainajasta sekä jakaa valokuvia, videoita ja omia tuntojaan

Mikä on muistorasia?

Visuaalinen elämäntarina, joka kertoo esineiden, kuvien, dokumenttien, materiaalien ja värien välityksellä henkilön eletystä elämästä. Muistorasian voi tehdä tietystä ajanjaksosta kuten lapsuudesta, nuoruudesta, kouluajasta tai jostakin teemasta kuten harrastuksesta tai työstä. Katso tarkemmat ohjeet Vanhustyön keskusliiton nettisivuilta.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Työntekijät pitävät yllä hautausmaan arvokkuutta ja kauneutta

Hyvä elämä

Heini Tarsa nauttii työstään Ruskeasannan hautausmaalla. Puutarhatöiden lomassa vastaillaan kävijöiden kysymyksiin.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.