Työntekijät pitävät yllä hautausmaan arvokkuutta ja kauneutta
Heini Tarsa nauttii työstään Ruskeasannan hautausmaalla. Puutarhatöiden lomassa vastaillaan kävijöiden kysymyksiin.
Ruskeasannan hautausmaalla on menossa kesän isoin projekti. Kesäkukkien istuttaminen haudoille on täydessä vauhdissa. Sitä ei kävijä kuitenkaan huomaa, sillä hautausmaalla on rauhaisaa ja tyynnyttävää, kuten hautausmaalta odottaakin.
– Tänä kesänä istutetaan kolmea eriväristä uudenguineanliisaa, aurinkoliisaa, verenpisaraa, tarhabegoniaa ja kesäbegoniaa, jotka ovat melko klassisia kesäkukkia. Täällä kokeillaan ensimmäistä kertaa myös enkelinsilmäpelargoniaa. Olemme saaneet siitä hyvää palautetta Pyhän Laurin kirkon eli Pitäjän hautausmaalla, kertoo tiiminvetäjä, hortonomi Heini Tarsa.
– Meillä käyttäydytään miljööseen sopivalla tavalla rauhallisesti ja arvokkaasti. Ei hoppuilla eikä hurjastella koneilla, Tarsa selittää työntouhun näkymättömyyttä.
Hautausmaalla kävijät kysyvät monenlaista
Heini Tarsa vetää Ruskeasannan hautausmaan kuuden hengen kenttätiimiä. Tiimiin kuuluu sekä huhtikuussa aloittaneita kausityöntekijöitä että kesäkuussa aloittaneita nuoria kesätyöntekijöitä.
– Opastan nuorempia, mutta samalla teen samoja hommia kuin kaikki muutkin. Esimies kertoo, mitä tehdään ja minä mietin osaltani, miten se toteutetaan kentällä parhaiten.
Päivittäin hautausmaalla kävijät kyselevät monenlaista. Usein kysytään neuvoja, millaisia kesäkukkia kannattaa laittaa haudoille.
Hautausmaan rutiineihin kuuluvat nurmenleikkuu ja siimaleikkurilla viimeistely, haravointi ja hoitokukkien nyppiminen ja kastelu. Hoitokukat kastellaan tarpeen mukaan 1–3 kertaa viikossa. Loppuviikolla käytäviä siistitään tilaisuuksia varten.
– Perinteisesti hautausmaat ovat viihtyisiä ja hyvin hoidettuja, ja haluamme ylläpitää tätä perinnettä. Parhaan kyvyn mukaan yritämme tehdä kaunista jälkeä, Tarsa sanoo.
Työhön kuuluu myös asiakaspalvelua.
– Päivittäin hautausmaalla kävijät kyselevät monenlaista. Usein kysytään neuvoja, millaisia kesäkukkia kannattaa laittaa haudoille. Myös haudoille laitettujen haudanhoitoon liittyvien eriväristen merkkien tarkoitus kiinnostaa, Tarsa kertoo.
Työssä näkee kättensä jäljen
Ruskeasannan hautausmaalla on paljon valon ja varjojen leikkiä. Alueella kasvaa runsaasti puita, jotka tekevät hautausmaasta viihtyisän paikan kävellä ja hidastaa hetki.
– Ihmiset tykkäävät siitä, että täällä on tavallista enemmän puita. Tänne voi tulla lämpimämpänäkin päivänä, koska varjoa löytyy. Täällä kuulee myös paljon linnunlaulua. Moni kehuu myös sitä, että Ruskeasanta on mukavalla tavalla pienempi ja intiimimpi kuin monet muut hautausmaat, sanoo Heini Tarsa.
Puuston lisäksi Tarsa nostaa Ruskeasannan erityispiirteinä esiin hautausmaan hirsisen kappelin, joka on otettu käyttöön vuonna 1927. Hautausmaa vihittiin käyttöön vuonna 1887.
– Meidän punainen pieni kappelimme saa aina hyvää palautetta kävijöiltä. Se on maanläheinen ja hyvin perinteisen kaunis.
Tarsa nauttii työstään Ruskeasannalla, missä hän on jo kolmatta kesää.
– Saa olla ulkona ja näkee kättensä jäljen. Ainut miinus on, että työ ei ole ympärivuotista.
– Täällä sielu lepää ja aina voi tulla iloisin mielin töihin. Mitäpä ihmiset tekevät kesälomalla muuta kuin puutarhatöitä. Täällä on kuin olisin kesälomalla koko kesän, Tarsa sanoo.
Vantaan seurakuntien hautausmaat
Helsingin pitäjän kirkon hautausmaa, Pappilankuja 5
Hämeenkylän kirkon hautausmaa, Auratie 3
Korson kirkon hautausmaa, Merikotkantie 4
Ruskeasannan hautausmaa, Ruskeasannantie 2
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
”Varjopaikkaan verenpisara, paahteeseen samettikukka” – Puutarhuri Eeva Säilän mielestä hautakukat pitää valita paikan mukaan
Hyvä elämäPensasta ei sovi haudalle istuttaa, ja lobeliat ovat aliarvostettuja, neuvoo Eeva Säilä.