Rippikoululaisia Espoon tuomiokirkossa heinäkuussa 2023. Kuva: Sirpa Päivinen.
Näin selviät rippijuhlista – vinkkejä kummeille ja muille vieraille
Rippijuhliin ja konfirmaatioihin osallistuu vuosittain arviolta puoli miljoona suomalaista. Espoolaispapit Johanna Hirsto ja Laura Vähäsarja kokosivat vinkit konfirmaatioon.
1. Ota rennosti
Unohda suorittaminen. Nyt ei juhlita koulumenestystä tai saavutuksia, vaan sitä, miten ihana ja ainutlaatuinen aikuistuva nuori on. Mitä kaikkea hyvää hänellä on elämässä vielä edessä.
2. Kummi tai muu läheinen siunaa alttarilla
Kummin tai muun läheisen tehtävä on siunata kirkossa oma nuori. Ei paniikkia, pappi antaa ohjeet. Uskontunnustuksen jälkeen nuoret polvistuvat alttarille, kummit asettuvat oman nuorensa selän taakse ja asettavat kätensä tämän pään päälle. Nuori voi etukäteen pyytää tehtävään toivomaansa kummia tai muuta tärkeää aikuista. Siunata voi myös useampi.
3. Konfirmaatio kestää yleensä reilun tunnin
Istu kirkonpenkkiin ja nauti, edessä on 1–2 tuntia konfirmaatiomessua. Muista myös nenäliinat, sillä nuorten esitykset ovat liikuttavia. Rippikoululaiset valitsevat itse konfirmaatiolaulun, jonka esittävät. Koko juhla on nuortennäköinen, sillä he voivat niin säestää bändillä, valmistella yhdessä esirukouksen kuin toteuttaa saarnankin. Pappi ohjeistaa, milloin sinun tulee istua tai seistä, ja juhlan kulkua voit seurata myös virsikirjasta, käsiohjelmasta tai skriiniltä.
Konfirmaation jälkeen nuoret kerääntyvät kirkon pihalle ja saavat rippikoulutodistukset. Myös läheiset pääsevät onnittelemaan heitä halauksin ja ruusuin.
4. Osallistu ehtoolliselle jos haluat
Nuoret osallistuvat konfirmaatiossa ehtoolliselle ensimmäisenä, sen jälkeen pöytä on avoin kaikille kirkkoon kuuluville, myös lapset saavat tulla. Tarjolla on alkoholillisen viinin lisäksi alkoholiton viini sekä gluteeniton leipä.
Kuva: Kirkon kuvapankki/Sanna Krook
5. Valokuvaus sallittu
Konfirmaatioissa voit valokuvata vapaasti omalta paikaltasi ja myös sivusta käytäviltä. Alttarille ei kannata kuitenkaan rynniä. Se, mitä konfirmaatiossa tapahtuu, Jumalan siunaus, on lopulta mysteeri. Sellaista, mitä kamerakaan ei ikuista. Nauti siis hetkestä.
6. Lahjaksi rippiristi vai rahaa?
Lahjatoiveita kannattaa kysyä suoraan nuorelta tai hänen vanhemmiltaan. Moni nuori toivoo rahaa ja lahjakortteja. Rippiristi on myös yhä kestosuosikki. Se kannattaa valita yhdessä nuoren kanssa, sillä valikoimaa löytyy. Rahan takia ei kannata missata kesäjuhlia, sillä nuorta voi muistaa myös vaikkapa yhteisellä tekemisellä tai tulemalla mukaan nuoren harrastukseen. Mikäli et tunne päivänsankaria, niin lakanat, astiasto ja kukkainen aforismikokoelma kannattaa jättää kaupan hyllyyn.
7. Vieraat pärjäävät kesäjuhlakuteilla
Nuorilla on konfirmaatiossa yllään valkoiset albat, jotka symboloivat Jumalan rakkautta. Rippijuhlavieraille turvallisin valinta on siistit vaatteet, kesäjuhlakuteilla pärjää mainiosti. Kirkkoa varten ei tarvitse pukeutua, vaan päivänsankaria.
Mitä ripari ja kummius tarkoittivatkaan?
Pastori Maikki Mulari tiivistää parissa minuutissa:
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Moni nuori kastetaan nyt vasta rippikoulun yhteydessä – Maria Kopposella oli samana vuonna sekä kaste että rippijuhlat
AjankohtaistaLapsikasteitten määrän vähentyminen näkyy jo rippikouluikäisten ikäluokissa. Ripareille ilmoittautuu nyt myös heitä, jotka eivät kuulu kirkkoon.