null Huumeet ja kodittomuus riivaavat Walesia, jossa tavaratalosta tehdään kirkko: ”Koulutamme nuorista uusia johtajia, muusikoita, julistajia ja sosiaalityöntekijöitä”

Hope Streetin toimintakeskuksen katutasoon tulee kahvila ja kokoontumistiloja. Keskus on tarkoitus avata syyskuussa 2020.

Hope Streetin toimintakeskuksen katutasoon tulee kahvila ja kokoontumistiloja. Keskus on tarkoitus avata syyskuussa 2020.

Huumeet ja kodittomuus riivaavat Walesia, jossa tavaratalosta tehdään kirkko: ”Koulutamme nuorista uusia johtajia, muusikoita, julistajia ja sosiaalityöntekijöitä”

Uudenlaisen toimintatavan toivotaan tuovan kirkkoon nuoria vastuunkantajia ja uutta kasvua.

Kulunut hokema siitä, että kirkon pitää mennä sinne, missä ihmiset ovat, tarkoittaa meillä yleensä sitä, että seurakunta hankkii toimitilan uudesta kauppakeskuksesta tai pappi piipahtaa baariin.

Pohjois-Walesin Wrexhamissa kirkko on löytänyt tyhjillään olevan, kolmikerroksisen tavaratalon ostoskadulta, jossa suurimmat asiakasvirrat tuntuvat kulkevan erilaisiin halpakauppoihin. Nyt tavarataloon remontoidaan modernia toimintakeskusta, ja osoitekin on sopivasti Hope Street 1.

Wrexham on Pohjois-Walesin suurin kaupunki, jossa on noin 60 000 asukasta – eikä kaikilla heistä mene hyvin. Viime aikoina on huomattu huumeongelman pahentuneen, ja aivan keskustassakin näkee porttikongeissa kodittomien petejä.

Hope Streetin toimintakeskuksen toivotaan vastaavan monenlaisiin tarpeisiin. Jo nyt kirkko tarjoaa Wrexhamissa asunnottomien hätämajoitusta kylmillä säillä, ja tulevaisuudessa palveluja sijoitetaan uuteen keskukseen. Rakennuksen pohjakerrokseen tulee kahvila ja muita matalan kynnyksen tiloja, joihin kuka tahansa voi piipahtaa.

Jumalanpalvelukset ylimpään kerrokseen

Keskuksen ylimpään kerrokseen tulee modernit jumalanpalvelustilat. Saman katon alle muuttaa myös järjestöjä, jotka tekevät kirkon kanssa yhteistyötä, esimerkiksi perhe- ja avioliittoneuvontaa tarjoava Care for the Family.

Noin vuoden päästä avattavaan Hope Streetin keskukseen kohdistuu suuria toiveita myös koko kirkon tulevaisuuden kannalta. Tänä vuonna Walesin kirkko myönsi hankkeelle tukea 2,2 miljoonaa euroa.

– Olemme kirkossa menneet alamäkeä, mutta se näyttää nyt olevan muuttumassa. Hope Street on yksi niistä uusista aloitteista, joiden uskomme houkuttelevan uusia ihmisiä kirkon toimintaan. Elämme siirtymävaihetta ja uutta kasvua on näkyvissä, kertoo St. Asaphin hiippakunnan nuorisosihteeri Tim Feak.

Wrexhamin keskustassa jotkut asuvat kadulla.

Wrexhamin keskustassa jotkut asuvat kadulla.

”Juuri tätä he haluavat”

Tim Feakin mukaan erityisesti paikalliset nuoret ovat innostuneita Hope Streetin keskuksesta.

– He sanovat, etteivät malttaisi odottaa ja että tämä on juuri sitä, mitä he haluavat. Me haluamme kouluttaa nuorista uusia johtajia, muusikoita, julistajia ja sosiaalityöntekijöitä, jotka kehittävät kirkkoa ja istuttavat sen toimintaa uusiin paikkoihin, hän sanoo.

Hope Streetistä ei ole tulossa vain nuorten paikka. Feakin mukaan tarkoitus on, että siellä voisivat toimia yhdessä eri ikäiset ja monenlaisista taustoista tulevat ihmiset. Perinteiset jumalanpalveluksetkaan eivät Wrexhamista katoa, sillä noin sadan metrin päässä uudesta keskuksesta seisoo komea Pyhän Gilesin kirkko, joka on valmistunut 1500-luvun alussa.

Jaa tämä artikkeli:

Lue lisää: