Suomalainen rippikoulu on erityisen kiinnostava ilmiö – walesilainen St Asaph ja Helsingin hiippakunta sopivat yhteistyöstä
Käytännön yhteistyö on jo aloitettu Vantaalla Hakunilan ja Vantaankosken seurakunnissa.
Wales on yksi Iso-Britannian eli Yhdistyneen kuningaskunnan neljästä maasta. Sillä on oma kieli, kymri. Jalkapalloa seuraavat tietävät, että Walesilla on myös oma maajoukkue, joka viime EM-kisoissa pääsi välieriin. Totta kai sillä on myös kirkko, joka itsenäistyi Englannin kirkosta vuonna 1920.
Nyt Walesin kirkon St Asaphin hiippakunnalla on myös virallinen ystävyyssuhde Helsingin hiippakunnan kanssa. Piispa Teemu Laajasalo allekirjoitti sopimuksen piispa Gregory Cameronin kanssa maanantaina. Sillä pyritään edistämään yhteistyötä seurakuntatasolla. Se solmittiin viideksi vuodeksi.
Tosin yhteistyö on jo hyvässä vauhdissa ilman sopimustakin. Asialla ovat olleet vantaalaiset Hakunilan ja Vantaankosken seurakunnat. Walesista tavoitettu Vantaankosken kirkkoherra Hannu Pöntinen kertoo, että yhteydenpito alkoi jo viime syksynä, ja keskeisessä roolissa ovat nuoret ja rippikoulu.
– Syksyllä olimme ensimmäisessä tapaamisessa Walesissa kartoittamassa yhteistyömahdollisuuksia. Silloin oli mukana kaksi nuorta apuohjaajaa Hakunilasta. Helmikuussa walesilaisia ohjaajia vieraili Hakunilan leirillä. Nyt kesäkuussa Walesista tulee nuoria ja ohjaajia Vantaankosken seurakunnan kansainväliselle leirille. Syksyllä kaikki Vantaan seurakunnat lähettävät isosia kansainväliseen koulutukseen Walesiin. Mukaan lähtee myös Vantaankosken työntekijöitä, kertoo Pöntinen.
Hän sanoo olevansa iloinen ”ystävyyden ekumeniasta”, joka on aloitettu nuorten tapaamisilla.
– Uskon, että yhteistyö rikastuttaa paitsi Helsingin hiippakuntaa, myös Vantaan seurakuntia hengellisesti ja käytännön toiminnan kehittämisessä, sanoo Pöntinen.
Haluamme oppia isostoiminnasta – siitä, kuinka nuorista tehdään ryhmänjohtajia.
– Tim Feak
St Asaphin piispa Cameron on niin ikään vakuuttunut yhteistyön hedelmällisyydestä. Hänen hiippakuntansa alueella asuu puoli miljoonaa ihmistä. Kirkko ei arvioi jäsenmääräänsä, vaan puhuu mieluummin messukävijöistä. Hiippakunnan alueella on 216 kirkkoa ja säännöllisesti jumalanpalveluksissa käy noin 7000 ihmistä.
– Kristityt ympäri maailmaa jakavat yhteisen uskon. Opimme paljon, kun ymmärrämme erilaisia ympäristöjä, joissa Kristuksen opetuslapset elävät uskoaan, sanoo Cameron.
St. Asaphin hiippakunnan nuorisotyön asiantuntija Tim Feak on innoissaan suomalaisesta rippikoulusta.
– Rippikoulu on merkittävä osa suomalaista kulttuuria. Meitä kiinnostaa, miten tämä on mahdollista. Haluamme oppia, kuinka nuorille opetetaan uskosta luovalla tavalla. Haluamme oppia rippileireistä ja suomalaisesta isostoiminnasta – siitä, kuinka nuorista tehdään ryhmänjohtajia, kertoo Feak.
Walesin vankka pyhiinvaellusperinne on puolestaan innostava mahdollisuus Helsingin hiippakunnalle. Walesin pohjoisrannikolla sijaitsee useita perinteisiä pyhiinvaellusreittejä, jotka tarjoavat mahdollisuuksia järjestää retkiä tai leirejä. St Asaphin hiippakunnalla on toimiva malli, jossa nuorille aikuisille järjestetään pyhiinvaelluksia. Niitä mainostetaan mahdollisuutena irrottautua teknologiasta ja sosiaalisesta mediasta. Tim Feakin mukaan kiinnostus tällaista toimintaa kohtaan on kasvava.
Myös työntekijä- ja opiskelijavaihdot sekä vapaaehtoistoiminnan vahvuuksien jakaminen ovat tulevaisuuden tavoitteina kahden hiippakunnan välillä.
Helsingin hiippakunnalla on jo ystävyyssopimus Länsi-Namibian hiippakunnan kanssa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Taas on löytynyt laji, jossa suomalaiset ovat maailman parhaita – isostoimintaa viedään ulkomaille
HengellisyysViisitoista Vantaan seurakuntien isosta kävi jakamassa osaamistaan Walesiin.