null Miten syntyy jouluhitti? Tarvitaan haikeutta tai blingiä, tarttuva kertosäe ja iso markkinakoneisto

Joululaulu tarvitsee joko rauhallista haikeutta tai iloista blingblingiä, ajattelee sanoittaja Sana Mustonen.

Joululaulu tarvitsee joko rauhallista haikeutta tai iloista blingblingiä, ajattelee sanoittaja Sana Mustonen.

Hyvä elämä

Miten syntyy jouluhitti? Tarvitaan haikeutta tai blingiä, tarttuva kertosäe ja iso markkinakoneisto

Joululaulussa teksti on pääosassa, mutta sävelmältäkin vaaditaan paljon.

Huippusuosioon nousseissa joulukappaleissa näyttää olevan tiettyjä yhteisiä piirteitä. Kokenut sanoittaja Sana Mustonen kertoi meille, mitä kikkoja jouluhitti tarvitsee.

1. Melankolinen melodia

Suomalaiset jouluhitit ovat tutkitusti melko mollivoittoisia. Tätä todistaa Suomen Lähetysseuran Päivi Mattilan listaama Kauneimpien joululaulujen viiden kärki, jolta löytyvät vanhat tutut, sangen surumieliset klassikot: Varpunen jouluaamuna, Sydämeeni joulun teen ja Sylvian joululaulu. Ajatukseen yhtyy myös Sana Mustonen, jonka kynästä on muun muassa valtakunnallisen joululaulukilpailun voittanut, Marko Maunukselan levyttämä ja Kai Jämsän säveltämä Jouluiltana. Laulussa käydään jouluiltana sotaveteraanivaarin haudalla.

– Perinteisissä ja suomalaisille rakkaissa lauluissa on hartaat kauniit melodiat ja koskettavat tekstit, Mustonen miettii.

Joululaulussa teksti on tietenkin pääosassa, mutta kyllä sävelmältäkin vaaditaan jouluisuutta – etenkin, jos ollaan tekemässä hittiä.

– Joko kaunista melodiaa ja rauhallista haikeutta tai iloista joulublingblingiä. Kyllä joululauluun minun mielestäni jotain jouluista kilkatusta kuuluu.

2. Tarttuva kertosäe

Mustonen on tehnyt sanoituksia muun muassa Jari Sillanpäälle, Suvi Teräsniskalle ja Yölle. Robinin tulkitsema ja Mustosen sanoittama Frontside ollie sai vuonna 2012 Emma-patsaan.

Frontside ollien kaltaisesta hitistä löytyy usein tarttuva kertosäe, jonka mukana on helppo laulaa. Sama koukuttava kikka on käytössä jouluhiteissä. Aika monen päässä soi esimerkiksi Whamin Last Christmas -klassikon kertosäe. Kappale soi viime vuonna 1 015 kertaa Suomen radioissa ja on yltänyt ykköseksi Gramexin joululauluselvityksissä jo ainakin kuusi vuotta peräkkäin.

3. Pysäyttävät sanat

Kappaleeseen kannattaa ujuttaa myös jotain jännittävää ja sopivasti outoa, joka pakottaa kuuntelijan pyöräyttämään kappaleen soimaan yhä uudelleen. Joskus koukkuna toimivat sanat, jotka saavat höristämään korviaan. Tehtävä on kuitenkin vaikea.

– Ihmisillä on jo omat rakkaat joululaulusuosikit, aihe on perin juurin käytetty ja kaikki joulusanat periaatteessa puhki kaluttu. Toki joka vuosi tulee uusiakin joululauluja, mutta niistä vain ani harva jää soimaan ikivihreinä, Mustonen toteaa.

Joululaulutekstissä muistellaan usein jo elettyjä jouluja ja toivotaan niiden nostalgiaa sekä hetken hengähdystä kiireiseen arkeen. Hyvässä sanoituksessa Mustonen näkee aitoa tunnetta ja jotakin, mihin on mahdollista samaistua.

4. Vetoava esittäjä

Joskus kappaleen koukuttava tekijä voi olla yllättävä lainaus toisesta musiikkityylistä. Näin on Jouluradion tuoreimmassa Hoosianna-versiossa, jossa Tuure Kilpeläinen ja Kaihon karavaani tarjoilevat vanhan tutun jouluklassikon rytmirikkaassa kansanjuhlamaisessa kuosissa. Tässä kokonaisuudessa on käytössä myös tärkeä kikka: vetoava esittäjä.

Vetoavuutta lienee myös Mariah Careyssä, sillä hänen All I Want For Christmas Is You -kappaleensa alkuperäisversiota on kuunneltu Spotifyssa kaikkiaan 147 miljoonaa kertaa. Kappale on lisätty myös 5,7 miljoonalle käyttäjien koostamalle soittolistalle.

Huikeita soittomääriä keräävillä joululaulusuosikeilla on vetoavuuden ja koukuttavuuden lisäksi yksi yhteinen nimittäjä – kaupallisuus, ainakin jossakin määrin.

– En ole perehtynyt tähän puoleen, mutta voisin kuvitella, että näitä eniten soivia joulukappaleita yhdistää jopa tietyt soinnut ja rakenteet. Ja tietysti isot markkinakoneistot.

Tämän lisäksi julkaisutavan ja -ajankohdan on osuttava kohdilleen, jotta suursuosio saavutetaan.

Viisi Spotifyn kuunnelluinta joulukappaletta viime vuonna

1. Mariah Carey - All I Want for Christmas Is You

2. Wham! - Last Christmas

3. Justin Bieber - Mistletoe

4. Suvi Teräsniska - Tulkoon joulu

5. Ariana Grande - Santa Tell Me

Viime joulun viisi soitetuinta joulukappaletta radiossa (Gramex)

1. Wham - Last Christmas

2. Band Aid - Do They Know It’s Christmas?

3. John Lennon ja Yoko Ono - Happy Xmas (War Is Over)

4. Mariah Carey - All I Want For Christmas Is You

5. Katri Helena - Joulumaa

Kauneimpien joululaulujen suosituimmat

1. Varpunen jouluaamuna - Johanna Kurkela

2. Sydämeeni joulun teen - Vesa-Matti Loiri

3. Tulkoon joulu - Petri Laaksonen

4. Sylvian joululaulu - Jarkko Ahola ja Vantaan Suuri Viihdeorkesteri

5. En etsi valtaa, loistoa - Lauluyhtye Rajaton

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.