null Esa Nieminen kumppaneineen teki kauneimman joululaulun: ”Joululaulut sopivat minulle kuin nenä päähän”

Esa Nieminen tuli laajemmin tutuksi BumtsiBum!-ohjelmasta. Hänestä on tänä vuonna ilmestynyt On elämä laulu -elämäkertakirja.

Esa Nieminen tuli laajemmin tutuksi BumtsiBum!-ohjelmasta. Hänestä on tänä vuonna ilmestynyt On elämä laulu -elämäkertakirja.

Hyvä elämä

Esa Nieminen kumppaneineen teki kauneimman joululaulun: ”Joululaulut sopivat minulle kuin nenä päähän”

Uusi Kauneimmat joululaulut soi -biisi etenee hidastempoisesti duurissa.

1. Muusikko-säveltäjä Esa ­Nieminen, 70, sinulle myönnettiin taiteilijaeläke keväällä 2022. Mitä nyt kuuluu?

– Hyvää kuuluu. Töiden puolesta alkaa olla hiljaista vetäytymistä alalta ja oikeaa eläköitymistä. Mutta soittamista ja laulamista muusikko ei lopeta niin kauan kuin homma pelittää.

– Teen itse valitsemiani kivoja töitä. Sävellän lauluja ja lähetän niitä tanssi-iskelmän esittäjille. Olen myös mukana kahdessa musikaalityöryhmässä. Toinen seisoo tällä hetkellä paikallaan ja toinen etenee kovalla vauhdilla ensi syksyn ensi-iltaan. Sopivasti puuhaa piisaa.

2. Toimit kapellimestarina television Kauneimmat joulu­laulut -konsertissa ja sävelsit siihen joululaulun ­Niklas Rosströmin kanssa. Mistä on kysymys?

– Jo viime vuoden lokakuussa varainhankinnan päällikkö Hanna Kalanne Suomen Lähetysseurasta soitti minulle. Hän kysyi, voisimmeko tänä vuonna yhdistää kaksi juhlaa – Kauneimmat joululaulut 50 vuotta ja minä 70 vuotta – niin, että säveltäisin joululaulun ja tulisin kapellimestariksi ­Kauneimmat joululaulut -konserttiin.

– Vastasin kyllä, koska kysymys oli joululauluista. Ne sopivat minulle kuin nenä päähän. Olen tehnyt niitä paljon muun muassa Lastenklinikoiden Kummien joulukonsertteihin ja artis­tien omiin joulukonsertteihin.

3. Miten ­kauneimman ­joululaulun ­säveltäminen ­sujui?

– Ensin piti päättää tyylilaji. Sillä, niin kuin tiedämme, on olemassa hartaita joululauluja, joita suomalaiset rakastavat eniten, ja on viihteellisiä duurihölkkiä, joissa joulupukki saa suukon. On ”tingeltangelia” ja on jatsin tempoa.

– Kun tyylilaji löytyi, istuimme Niklaksen ­kanssa alas ja aloimme etsiä sointukulkuja ja tunnelmaa. Minä soitin pianoa, ja hahmottelimme, millä soinnuilla laulun voisi tehdä. Sitten aloimme lallattaa siihen melodiaa. Lallatimme niin kauan, että saimme demon valmiiksi, ja lähetimme sen sanoittaja Sinikka Svärdille.

– Kappaleen nimeksi tuli Kauneimmat ­joululaulut soi. Se on uutuutena tämän vuoden Kauneimmat joululaulut -vihkossa. Laulu etenee pop-trendikompissa hidastempoi­sesti. Mutta se on duurissa, ja kertosäe on hyvin tarttuva.

4. Tiesitkö ennen tämän joululaulun ­säveltämistä, mitä Kauneimmat joululaulut ovat?

– Asuessani Espoon Suomenojalla kotimme lähellä oli pieni kappeli, jossa pidettiin Kauneimmat joululaulut -tilaisuuksia. Kävimme niissä, kun lapset olivat pieniä. He lauloivat joululauluja innoissaan.

– Tänä vuonna viikko ennen joulua saamme kaikki lapsenlapset yhtä aikaa Hangon kakkoskotiimme kylään viettämään ennakkojoulua. Minulla on kuusi lapsenlasta, joiden iät menevät hauskasti tasavuosin ekaluokkalaisesta kuudesluokkalaiseen.

5. Mikä sinulle on ­pyhää?

– Sanoisin, että perhe, perinteet, ystävät ja ­ystävällisyys.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.