Nimipäiväkalenteri uudistuu vuonna 2025 – almanakkaan tulee myös uusia versioita vanhoista raamatullisista nimistä
Suomalaiseen nimipäiväkalenteriin tulee 33 ja suomenruotsalaiseen kalenteriin 27 uutta nimeä. Monet niistä ovat uusia versioita vanhemmista nimistä.
Suomalaiseen almanakkaan tulee 33 uutta nimeä vuonna 2025. Nimipäiväänsä virallisesti pääsevät viettämään muun muassa Alva, Camilla, Eppu, Jare, Jose, Miki, Livia ja Neo.
Joukossa on paljon kansainvälisiä nimiä, mutta myös huomattavan monia vanhojen nimien variantteja. Osa näistä varianteista pohjaa vanhoihin raamatullisiin ja antiikin latinankielisiin nimiin.
– Esimerkiksi Jasu pohjaa Jaakob-nimeen, kun taas Vivian juontaa juurensa latinankielisestä sanasta vivus, joka merkitsee elävää, kertoi Helsingin yliopiston nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala nimipäiväuudistuksen julkistustilaisuudessa Helsingin yliopistolla 31.8.
Kalenteriin pääsevä Jose pohjaa vanhaan raamatullisen nimeen Joosef. Miki puolestaan tulee Raamatun Mikaelista.
Mukana on myös almanakkaan palaavia nimiä, kuten kahdella a:lla kirjoitettava Aamos, joka oli kalenterissa viimeksi yli sata vuotta sitten.
Suomalaiseen kalenteriin päästäkseen nimen tulee olla vähintään 500 elossa olevan ihmisen etunimi. Lisäksi uudistuksissa suositaan suomen kielen mukaisia nimiasuja. Esimerkiksi Pia, Mia ja Henry eivät ole päässeet kalenteriin, koska niille on olemassa suomalaiset vastineet Piia, Miia ja Henri. Vierasperäiset Frans ja Max sen sijaan ovat kalenterissa, koska niille ei ole suomalaisia vastineita. Myöskään yhdysnimiä ei hyväksytä almanakkaan.
Nimipäiväkalenterista ei ole poistettu tai siirretty yhtäkään nimeä 2000-luvun aikana. Viimeisin nimenpoisto tehtiin vuonna 1995, kun kalenterista poistettiin harvinaiseksi käyneet nimet Klementti ja Roine.
– Poistoista ja siirroista on aiheutunut paljon mielipahaa, Saarelma-Paukkala kertoi.
Suomenruotsalaiseen nimipäiväkalenteriin pääsyn raja on 50 nimenkantajaa. Uusien nimien joukossa on suomalaisen kalenterin tavoin paljon kansainvälisiä nimiä. Esimerkiksi Winston ja Morris ovat peräisin englannin kielestä, kun taas Line ja Lykke ovat skandinaavista perua.
Saarelma-Paukkalan mukaan suomalainen nimipäiväkulttuuri on harvinaislaatuinen. Nimipäivän viettäminen on monelle tärkeä asia. Vastaavaa, hyvin vankkaa maallistunutta nimipäiväkulttuuria löytyy oikeastaan vain Ruotsista.
Nimipäiväkalenteri uudistuu viiden vuoden välein. Uudistuksista vastaa Helsingin yliopisto. Vuoden 2025 uudistusten laatijoina toimivat nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala ja filosofian tohtori Leila Mattfolk. Uudistukset hyväksyi Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom.
Uudet almanakkanimet vuonna 2025
Uusia naisten nimiä suomalaisessa nimipäiväkalenterissa ovat Alissa, Alva, Amelia, Camilla, Elea, Jessica, Juulia, Kira, Lili, Lilia, Lilian, Livia, Marju, Milena, Mona, Siina, Sinna, Vivian.
Uusia miesten nimiä suomalaisessa nimipäiväkalenterissa ovat Aamos, Eppu, Ilja, Jare, Jasu, Jose, Kaius, Kevin, Leon, Linus, Martin, Miki, Mio, Neo, Rolf.
Uusia naisten nimiä suomenruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa ovat Bea, Celine, Edla, Elisa, Emilie, Mila, Fiona, Line, Lykke, Malva, Melanie, Sienna, Tova, Venla.
Uusia miesten nimiä suomenruotsalaisessa nimipäiväkalenterissa ovat Aston, Elton, Winston, Caspian, Dominic, Elvin, Joar, Julian, Luca, Marius, Matteo, Morris, Tristan.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Heitä ei olekaan ihan joka luokalla – kymmenen harvinaista raamatullista nimeä
Hyvä elämäAntit, Juhanit, Annat ja Marit – suuri osa suomalaisista nimistä on vähintään muunnelmia Raamatussa esiintyvistä nimistä. Monet raamatulliset nimet ovat ainakin nykyään Suomessa harvinaisia.