null Tiesitkö, että lapsen etunimi voi olla Puolukka, Reipas tai Säihky? – Myyrmäen Virtakirkolla puhutaan pian nimistä

Minna Saarelma-Paukkalan mukaan etunimet kertovat meitä ympäröivästä maailmasta. Maailmassa ei tunneta kulttuuria, jossa ihmisillä ei olisi ollut nimeä.

Minna Saarelma-Paukkalan mukaan etunimet kertovat meitä ympäröivästä maailmasta. Maailmassa ei tunneta kulttuuria, jossa ihmisillä ei olisi ollut nimeä.

Ajankohtaista

Tiesitkö, että lapsen etunimi voi olla Puolukka, Reipas tai Säihky? – Myyrmäen Virtakirkolla puhutaan pian nimistä

Noin 70 prosentilla suomalaisista on kristillinen etunimi. Uusia nimiä löydetään esimerkiksi TV-sarjoista ja fantasiakirjoista.

Nimistöntutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala, pidät luennon etunimistä Myyrmäen Virtakirkolla. Miksi on tärkeää, että lapsi saa nimen?

– Maailmassa ei tunneta kulttuuria, jossa ihmisillä ei olisi ollut nimeä. Nimien avulla ihmiset erotetaan paremmin toisistaan, jolloin meidät nähdään yksilöinä. Nimet kertovat myös ympäröivästä kulttuurista.

Mistä etunimet tulevat?

– Nimi voi tulla suvun kautta. Tytär voi saada etunimensä esimerkiksi isoäidiltä. Nimi voi olla myös toivenimi – jos lapsesta toivotaan tarmokasta, nimeksi voi tulla Tarmo.

– Uusia nimiä syntyy olemassa olevista nimimalleista. Esimerkiksi Hannan ja Minnan sijasta lapsen nimi voi olla nyt Enna tai Inna. Uusia nimiä saadaan myös populaarikulttuurista, kuten TV-sarjoista ja fantasiakirjoista.

Kuinka monella suomalaisella on kristillinen etunimi?

– Noin 70 prosentilla suomalaisista on kristillinen etunimi, joka on saatu joko Raamatusta tai pyhimyksiltä. Vanhemmat eivät aina tiedä, että nimen alkuperä on kristillinen. Esimerkiksi Leevi on Vanhasta testamentista.

Millaisia nimiä annetaan Suomessa nyt?

– Suosituimmat nimet juuri nyt ovat vuosisadan takaa. Näitä ovat esimerkiksi Aino, Väinö ja Vilho. Vanhemmista voi tuntua, että heidän tai heidän vanhempiensa ikäluokkien nimet ovat liian kuluneita. Niitä vanhemmat nimet tuntuvat tuoreita.

– Toinen trendi on antaa lapselle mahdollisimman persoonallinen etunimi. Uusia tyttöjen etunimiä ovat esimerkiksi Puolukka, Raparperi ja Säihky. Poikien tuoreita nimiä ovat taas Honka, Ilves ja Reipas.

Luento etunimistä sekä soppalounas Naisten Pankin tilaisuudessa Myyrmäen Virtakirkossa 20.11. kello 12–14.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.