null Lapsille annetaan sata vuotta vanhoja, itsekeksittyjä ja raamatullisia nimiä – uudessa kalenterissa on 35 uutta nimeä

Rakkailla lapsilla on monia nimiä – käytössä olevia etunimiä on jo ainakin 120 000.

Rakkailla lapsilla on monia nimiä – käytössä olevia etunimiä on jo ainakin 120 000.

Ajankohtaista

Lapsille annetaan sata vuotta vanhoja, itsekeksittyjä ja raamatullisia nimiä – uudessa kalenterissa on 35 uutta nimeä

Vuoden 2020 kalenterissa ovat muun muassa Aida, Iita, Edvin ja Niila sekä yksi uusi liputuspäivä.

Yliopiston almanakkatoimiston johtajan Minna Saarelma-Paukkalan mukaan vanhemmat valitsevat nykyisin pienokaisilleen usein niin sanotun uusvanhan nimen. Lapsille annetaan sata vuotta vanhoja nimiä.

– Isovanhempien vanhempien nimiin miellytään uudestaan. Viime vuonna suosituimpia lapsille annettuja nimiä olivat Aino, Helmi, Sofia, Kerttu, Väinö, Onni, Toivo, Niilo ja Vilho.

1900-luvun alun nimien lisäksi nykyvanhemmat haluavat antaa lapsilleen mahdollisimman yksilöllisiä, jopa itse keksittyjä etunimiä.

– Tytölle voidaan antaa nimeksi Vanilja ja pojalle Tahto. Tytöille annetaan nimeksi marjojen ja kasvien nimiä ja pojille vahvempia luontonimiä kuten Myrsky, kertoo Saarelma-Paukkala.

Nykyisin suomalaisten käytössä on jo yli 120 000 erilaista etunimeä, kun 1900-luvulla niitä oli noin 50 000.

Suosituin musliminimi on Omar

Suomalaista nimipäiväkalenteria on uudistettu 1990-luvulta lähtien viiden vuoden välein.

Jos haluaa nähdä lapsensa nimen kalenterissa, nimi pitää olla vähintään 500:lla elossa olevalla suomenkielisellä suomalaisella ensimmäisenä etunimenä.

Silloinkaan kalenteriin pääsy ei ole täysin varmaa, sillä Yliopiston almanakkatoimistossa katsotaan kokonaisuutta.

Filosofian tohtori Leila Mattfolk vastaa suomenruotsalaisen almanakan nimipäivistä ja nimistötutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala suomalaisen kalenterin nimipäivistä.

Filosofian tohtori Leila Mattfolk vastaa suomenruotsalaisen almanakan nimipäivistä ja nimistötutkimuksen dosentti Minna Saarelma-Paukkala suomalaisen kalenterin nimipäivistä.

– Muun muassa vierasperäisiä nimiasuja on jätetty suomalaisesta kalenterista pois. Kun kalenterissa on Jenni, sinne ei ole lisätty Jennyä, Minna Saarelma-Paukkala kertoo.

Suomalaista nimipäiväkalenteria tehdään äidinkielenään suomea puhuvien mukaan. Tässä joukossa musliminimistä suosituin on Omar. Muhammed ja sen kaikki eri versiot ylittävät jo 500 rajan, mutta mikään nimiasuista ei ole vielä tullut niin yleiseksi, että nimen laittamista kalenteriin voisi harkita.

– Jos Omar tai Muhammed olisi tulossa nimipäiväkalenteriin, meidän kannattaisi neuvotella Suomen muslimien kanssa. Heidän kulttuurissaan ei ole nimipäiväperinnettä. Emme tiedä, haluavatko he ylipäänsä nimiään meidän kalenteriimme, Saarela-Paukkala pohtii.

Vaikutteita pyhimyksistä ja hallitsijoista

Suomalainen nimipäiväkalenteri pohjautuu keskiaikaiseen Turun hiippakunnan pyhimyskalenteriin. Ensimmäinen suomenkielinen almanakka julkaistiin vuonna 1705.

– Keskiajalla meillä oli katolinen pyhimyskalenteri. Uskonpuhdistuksen jälkeen kaikki olennaiset nimet säilyivät edelleen luterilaisessa kalenterissa, Minna Saarelma-Paukkala sanoo.

Vähitellen kalenteriin alettiin ottaa Vanhan testamentin nimiä, koska siihen aikaan luterilaisuudessa korostettiin Raamatun lukemista. Muun muassa nimet Saara, Mirjami ja Aatami ovat tältä ajalta.

Tytöille annetaan nimeksi marjojen ja kasvien nimiä ja pojille vahvempia luontonimiä kuten Myrsky.

Seuraavaksi kalenteriin otettiin mukaan Ruotsin hallitsijaperheiden nimiä, joista kalenterissa edelleen muistuttavat esimerkiksi Kustaa ja Eleonoora.

Vanha katolinen nimipäiväkalenteri alkoi maallistua. Silti nykyisessä kalenterissa on edelleen paljon nimiä, jotka pohjautuvat vanhoihin pyhimysnimiin ja nimipäivät ovat pyhimysten perinteisinä muistopäivinä. Esimerkiksi Paulin nimipäivä on apostoli Paavalin muistopäivänä.

Yksi opetuslapsi lisää kalenteriin

Kun Saarelma-Paukkala teki vuoden 2020 nimipäiväuudistusta, hän vähän yllättyi siitä, kuinka paljon myös perinteisiä raamatullisia nimiä on otettu käyttöön.

Antti-nimi on esimerkiksi ollut kalenterissa pitkään, mutta nyt halutaan palata alkuperäiseen nimiasuun Andreas, joka onkin yksi uusista vuoden 2020 kalenteriin päässeistä miesten nimistä.

Andreas-nimisen miehen kerrotaan olleen kalastaja ja yksi Jeesuksen opetuslapsista.

Kalenteriuudistuksia vuonna 2020

Uusi liputuspäivä: Lapsen oikeuksien päivä 20.11.

Elokuun viimeisenä lauantaina uusi merkkipäivä: Suomen luonnon päivä.

Uusia naisten nimiä kalenterissa: Adele, Aida, Bertta, Cecilia, Daniela, Elle, Erin, Fiona, Iita, Inna, Jasmiina, Lila, Luna, Malla, Meea, Minka, Minni, Neela, Selina ja Unna.

Uusia miesten nimiä kalenterissa: Andreas, Edvin, Elia, Eliel, Felix, Niila, Nikolas, Oskar, Oula, Petja, Petrus, Rene, Teo, Venni ja Viktor.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.