null Senaatintorin portaat -teoksessa nykytanssi kohtaa Helsingin Tuomiokirkon

Teoksen tanssivat Taru Aho, Waltteri Haapaniemi, Henna Männikkö, Minttu Pietilä, Pinja Poropudas, Heidi Tiainen, Robyn Vuorela ja Ville Välikoski. Koko ryhmä on osallistunut liikemateriaalin luomiseen.

Teoksen tanssivat Taru Aho, Waltteri Haapaniemi, Henna Männikkö, Minttu Pietilä, Pinja Poropudas, Heidi Tiainen, Robyn Vuorela ja Ville Välikoski. Koko ryhmä on osallistunut liikemateriaalin luomiseen.

Ajankohtaista Hyvä elämä

Senaatintorin portaat -teoksessa nykytanssi kohtaa Helsingin Tuomiokirkon

Matkailijat, päivänpaistattajat ja ohikävelijät pääsevät nauttimaan esityksestä heinäkuussa.

Kukapa ei olisi joskus istuskellut Tuomiokirkon portailla syömässä jäätelöä, ottamassa kuvia ja ihailemassa Helsingin vanhaa empirekeskustaa. Heinäkuun lopulla tuon yhden Suomen rakastetuimman julkisen tilan ottaa hetkeksi haltuunsa kahdeksan tanssijan ryhmä. Kyseessä on Anybody’s Architecture -sarjan seitsemäs tanssiteos Senaatintorin portaat, joka esitetään portailla kymmenen kertaa.

– Kun tanssijat ovat siellä portailla, he näkevät koko keskustan empirearkkitehtuurin. Takana on hengellinen rakennus, valkoisena nouseva Tuomiokirkko. Koreografiassa on yksi kohtaus, jossa me tanssimme kirkon arkkitehtuuria ja tunnelmaa, kertoo esityksen koreografi ja ohjaaja Ismo-Pekka Heikinheimo.

Palkitussa Anybody’s Architecture -sarjassa Heikinheimo ja hänen tiiminsä ovat pyrkineet tuomaan kaupunkia esiin ihmisille eri näkökulmista. Esityspaikat ovat olleet hyvin erilaisia. Sarja alkoi saunaravintola Löylyssä vuonna 2016. Sitten tanssittiin Temppeliaukion kirkossa, Hvitträskin taiteilijakodissa sekä sisällä että muotopuutarhassa, Kansalliskirjaston kupolisalissa, Taidehallissa ja viime kesänä Pihlajasaaren uimarannalla.

Nyt uimarannan hiekka ja uimakopit ovat vaihtuneet Helsingin paraatikeskustaan ja valtavaan portaikkoon, jota katselijan rintamasuunnasta riippuen kutsutaan sekä Tuomiokirkon että Senaatintorin portaiksi.

– Tämä on hyvin sosiaalinen paikka. Olemme seuranneet, mitä ihmiset tekevät portailla. Paikan funktio on tuonut liikekieleen informaatiota, jota olemme tyylitelleet. Liikkeissä on mukana myös paikan historiaa, sotaisaakin, Heikinheimo kuvaa.

– Tanssin kautta tila aukeaa eri tavalla. Se tuo uuden näkökulman rakennuksiin.

Tanssiteos suhtautuu kunnioittavasti takana näkyvään hengelliseen rakennukseen. Kuvassa ylhäältä alas: Taru Aho, Waltteri Haapaniemi, Henna Männikkö ja Minttu Pietilä 

Tanssiteos suhtautuu kunnioittavasti takana näkyvään hengelliseen rakennukseen. Kuvassa ylhäältä alas: Taru Aho, Waltteri Haapaniemi, Henna Männikkö ja Minttu Pietilä 

Vaikka kyseessä on jo toinen esitys kirkossa tai sen kupeessa – Tuomiokirkon portaiden käytöstä vastaa Tuomiokirkkoseurakunta – esitykset ovat koreografin mukaan aivan erilaisia.

– Yhtään samaa liikettä ei ole, koska paikkojen arkkitehtuuri ja sen muotokieli ovat täysin erilaisia. Temppeliaukion kirkossa meillä oli urut, ääni-improvisaatio ja yksi tanssija, tässä taas kahdeksan tanssijaa ja kantele, jota soittaa Hanna Ryynänen.

Ryhmä on harjoitellut sekä sisällä että portailla. Heikinheimo on ilahtunut tanssiteoksen saamasta spontaanista huomiosta ja mielenkiinnosta. Katsojat ovat olleet satunnaisia kävijöitä, jotka eivät omassa elämässään kohtaisi nykytanssia.

– Siksi esitysten maksuttomuus onkin tärkeää. Helsingin kaupungin tuki mahdollistaa sen.

Anybody’s Architecture -teoksiin ei kuulu minkäänlaisia lavasteita tai valokalustoa, vain äänenvahvistimet. Tanssi ankkuroituu arkkitehtuuriin, ja tilaan ollaan yhteydessä liikkeen kautta. Esiintymisasut on hankittu kirpputoreilta.

Vielä pikantti yksityiskohta: Tuomiokirkon ja Senaatintorin rakennukset suunnitellut arkkitehti Carl Ludvig Engel ei olisi halunnut kirkon eteen mitään portaikkoa, vaan päävartioaseman rakennuksen. Keisarin tahto voitti.

Kymmenen esitystä Tuomiokirkon portailla

ke 20.7. klo 15 ja 17

to 21.7. klo 15 ja 17

pe 22.7. klo 15 ja 17

la 23.7. klo 15 ja 17

su 24.7. klo 15 ja 17

Esitystä katsotaan Senaatintorilta. Maksuttoman esityksen kesto on noin 30 minuuttia. 

Ismo Dance Company esittää: Anybody’s Architecture – Senaatintorin portaat. Koreografia, konsepti ja ohjaus: Ismo-Pekka Heikinheimo. Muusikko: Hanna Ryynänen. Arkkitehtuuriasiantuntija: Simon le Roux. Tukijat: Helsingin kaupunki ja Taiteen edistämiskeskus.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Synti ja erotiikka on pitkään yhdistetty tanssiin, mutta mitä on kristillinen tanssi?− ”Sydämen asenne ja suhde Jumalaan tekevät liikkeestä kristillisen”

Hyvä elämä Hengellisyys

Kristillinen tanssi ei ole tanssilaji kuten baletti tai hiphop. Tanssia voi käyttää myös rukoilemiseen.



Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.