null Toimittajalta: Oikeusturvan puutteet vaarantavat ihmishenkiä

Puheenvuorot

Toimittajalta: Oikeusturvan puutteet vaarantavat ihmishenkiä

Oikeusministeri Antti Häkkänen, sisäministeri Paula Risikko ja koko Juha Sipilän hallitus: olisiko aika avata silmät ja huomata, että turvapaikanhakijoiden oikeusturvassa on oikeasti vakavia puutteita?

Helsingin Sanomien  29.7. uutisoima selvitys osoittaa, että turvapaikanhakijoiden oikeusturva on vakavasti vaarantunut oikeusapu-uudistuksen takia. Jutun mukaan osa yksityisistä lakimiehistä rahastaa valtiota ja huijaa turvapaikanhakijoita, jättää asioita hoitamatta ja jopa esiintyy päihtyneenä turvapaikkapuhuttelussa.

Kun oikeusturva hoidetaan näin huonosti, lopputulos voi olla, että hakijalle käy vielä huonommin. Eli Suomi lähettää ihmisiä kuolemanvaaraan, kidutuksen kohteeksi tai muuten olosuhteisiin, joissa heidän ihmisarvoaan loukataan. Suomi rikkoo silloin omaa perustuslakiaan ja solmimiaan ihmisoikeussopimuksia, sillä palautuskielto tällaisten hakijoiden kohdalla on ehdoton.

Kesäkuussa sisäministeri Paula Risikolle luovutettiin vetoomus, jossa yli 11 000 kansalaista vaatii, että hallitus kokoaa poliittisesti riippumattoman selvitysryhmän tutkimaan, millaisia epäkohtia turvapaikkahakemusten käsittelyyn liittyy ja miten hakijoiden oikeusturva toteutuu Suomessa. Tuo vetoomus on hallituksessa syytä ottaa kunnolla käsittelyyn, eikä luottaa omaan mutu-tuntumaan ja eri viranomaisten vakuutteluun siitä, että asiat ovat kunnossa.

Kun hallinto-oikeudet ovat alkuvuodesta palauttaneet yli neljänneksen turvapaikkavalituksista Maahanmuuttovirastoon (Migri), asiat eivät ole kunnossa. Vaikka vain neljä prosenttia eli 132 palautuksista perustui suoraan Migrin menettelytapavirheeseen, sen lisäksi hallinto-oikeudet tulkitsivat usein, 210 tapauksessa, maatietoa tai hakijan olosuhteiden turvallisuutta toisin kuin Migri.

659 päätöstä kumoutui, koska päätöksen jälkeen oli ilmennyt uutta tietoa. Sellaista voi olla esimerkiksi kristinuskoon kääntyminen, joka on tapahtunut alkuperäisen päätöksen jälkeen. Mutta joukossa on myös turvapaikanhakijoita, jotka eivät hakemusta käsitellessään ole pystyneet kertomaan asioita, joilla olisi voinut olla merkitystä päätöksiä tehtäessä. Tähän ovat voineet olla syynä esimerkiksi viranomaisten pelko omien kokemusten takia, oikeusturvan puutteet tai huono tulkkaus.

Olisi syytä olla vielä enemmän huolissaan siitä, että huonosti säädetyt lait, kiire, poliittinen ohjaus ja kritiikin kuulemattomuus johtavat ihmisiä hengenvaaraan.

Tällaisia virheitä hallinto-oikeudet ovat huomanneet. Tiedotusvälineissä uutisoidut yksittäistapaukset jo palautetuista kertovat kuitenkin siitä, että kaikkia virheitä ei huomata. Ihmisiä on palautettu turvattomiin oloihin, pahoinpidelty ja jopa kuollut. Kyllä Suomen kaltaisen maan pitäisi pystyä tekemään enemmän, varmistamaan niin pitkälle kuin mahdollista, että tällaista ei tapahdu.

Ministerit ja korkeat viranomaiset ovat paheksuneet turvapaikanhakijoiden ihmisarvoa ja oikeusturvaa puolustavia kansalaisia ja jopa kirkon edustajia siitä, että julkisesti kyseenalaistetaan lain noudattamista. Olisi syytä olla vielä enemmän huolissaan siitä, että huonosti säädetyt lait, kiire, poliittinen ohjaus ja kritiikin kuulemattomuus johtavat ihmisiä hengenvaaraan. Mitä jos kritiikissä onkin ollut perää?

Niille, jotka ymmärtävät vain talous- ja turvallisuuspuhetta vielä pieni lisäys. Ei liene kovin taloudellista, että asioita korjataan vasta oikeudessa. Taloudellisempaa olisi, että suurin osa päätöksistä tehtäisiin heti oikein. Ei systeemi, jossa jatkossa jopa tuhansia ihmisiä elää mieluummin paperittomana piilossa Suomessa kuin palaa kotimaahansa, kuulosta turvalliselta suomalaisen yhteiskunnan kannalta. Voisiko tuo piilottelu kertoa siitä, että moni oikeasti pelkää, mutta pelon syyt ovat jääneet selvittämättä?

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Oikeusministeriö selvittää turvapaikanhakijoiden oikeusturvaa

Ajankohtaista

Oikeusministeri Antti Häkkänen on päättänyt, että turvapaikanhakijoiden oikeusturvasta tehdään perusteellinen selvitys.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.