Kirkot, pappilat ja kirkolliset ammattinimikkeet ovat tavallisia aiheita katujen ja teiden nimissä.
Oletko menossa Kirkkokadulle, Kirkkotielle, Kirkkopolulle vai Kirkkopuistoon? – Ole tarkkana, ettet päädy väärään paikkaan
Helsingin, Espoon ja Vantaan katujen nimissä vilahtelevat monet kirkolliset aiheet.
Kirkot ja kappelit ovat kuuluneet kylien ja kaupunkien maisemakuvaan jo vuosisatojen ajan. Kirkko seisoo ylväästi monen suomalaisen taajaman korkeimman mäen päällä. Kirkolliset ammattinimikkeet kuten pappi, kanttori ja kappalainen, ovat tunnettuja, ja moni alan ammattilaisista on jättänyt jälkensä paikkakunnan historiaan.
Ei olekaan ihme, että useiden suomalaisten katujen nimissä vilahtelee kirkollisia termejä. Katsotaanpa tarkemmin Helsingin, Espoon ja Vantaan katujen nimistöä.
Helsingin tuomiokirkko on Kirkkokadun varrella
Helsingin kirkko-alkuisista kadunnimistä tunnetuin on todennäköisesti Kirkkokatu. Se on pitkä väylä, joka johtaa Helsingin keskustasta meren ääreen Pohjoisrannassa. Sen varrella ovat muun muassa Kansalliskirjasto, Helsingin tuomiokirkko ja Säätytalo.
Piispankallio, Piispankallionpää, Piispankalliontie, Piispankulma, Piispankylänkuja, Piispankyläntie…
Pääkaupungista löytyvät lisäksi ainakin Kirkkoherrantie, Kirkkosalmentie, Papinkuja, Papinmäentie, Papinpöydänkuja, Pastorintie, Pastori Jussilaisen tie, Piispantie, Kappelintie, Kanttorintie, Haagan pappilantie, Rukoushuoneentie ja Suntionpolku. Ne sijoittuvat eri puolille kaupunkia.
Esimerkiksi Kappelintie johtaa Östersundomin kirkkoon ja Itäsalmen hautausmaalle, Papinkuja on Kallion kirkon lähellä, Papinmäentie Pirkkolassa ja Papinpöydänkuja Lehtisaaressa.
Espoon keskuksessa on kirkollisten katujen keskittymä
Espoossa kirkollisia kadunnimiä on etenkin kaupunkikeskuksessa Tuomiokirkon ympäristössä. Sieltä löytyvät Kanttorinkuja, Kirkkokatu, Kirkkopuisto, Kirkkoranta, Kirkkoväärtintie, Kirkonmäentie, Lukkarintie, Kellonsoittajantie, Pappilankuja ja Pappilantie.
Kirkkokadun varrella ovat Espoon seurakuntien virastotalo Kirkonkulma sekä Kirkon kymppi, jonka tiloissa toimivat Espoon hiippakunnan tuomiokapituli, Espoon tuomiokirkkoseurakunta ja Espoon ruotsinkielinen seurakunta.
Espoon keskuksen läpi Rantaradan vierustalla kulkee Kirkkojärventie. Tapiolan kirkko on Kirkkopolun varrella ja Niittykummun käytöstä poistetun kappelin lähellä ovat Kappelikuja ja Kappelirinne.
Eri puolilta kaupunkia löytyvät muun muassa Kappalaisenkuja, Kappalaisentie, Kirkkokorpi, Kirkkotaival, Kirkkoharju ja Vanha Kirkkotie.
Myös piispa-alkuisia katuja Espoossa on melkoisesti: Piispankallio, Piispankallionpää, Piispankalliontie, Piispankulma, Piispankylänkuja, Piispankyläntie, Piispanmäenkuja, Piispanmäentie, Piispanpelto, Piispanpiha, Piispanportti, Piispanpuisto, Piispanristi, Piispansilta, Piispantilankuja ja Piispantilantie.
Vantaalla Kirkkotie johtaa Pyhän Laurin kirkolle
Vantaalla sijaitseva Kirkkotie on pitkä väylä. Se kulkee Tuusulantien ja Keravanjoen vierustaa ja päättyy pohjoisessa Pyhän Laurin kirkon kulmille. Historiallisen kivikirkon läheisyydestä löytyy myös Pappilankuja.
Kappalaisentie sijaitsee laajan kauppakeskittymän alueella Tammistossa. Kinkerikuja löytyy kolmena erillisenä pätkänä Kehä kolmosen ja Hämeenlinnantien kulmauksesta, Kirkkokalliontie on Voutilassa ja Kirkonmaankuja Asolassa. Piispankyläntie on Piispankylän alueen kupeessa lähellä lentoasemaa.
Kirkkotie on Suomen toiseksi yleisin kadunnimi
Suomen yleisin kadun tai tien nimi on Rantatie (226 kpl). Sen jälkeen tulee heti Kirkkotie (180 kpl). Tämä selviää Merja Outisen vuonna 2020 Helsingin yliopiston humanistisessa tiedekunnassa tekemästä pro gradu -tutkielmasta. Niiden jälkeen seuraavaksi yleisimpiä ovat Koulutie, Rinnetie, Teollisuustie, Myllytie, Kuusitie, Mäntytie, Välitie ja Rantalantie.
Kirkkotietä pitkin pääsee kulkemaan Vantaan lisäksi esimerkiksi Orimattilassa, Kannonkoskella, Rääkkylässä, Jepualla, Nousiaisissa ja Kivijärvellä.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee

Jaakko Selin, Eva-Riitta Siitonen ja Annakaisa Vääräniemi kiertävät kirkkoja ihan turisteina – ”Miksi kirkoista ei ole Michelin-opasta?”
Hyvä elämäJaakko Selin on nähnyt maailman suurimmat katedraalit. Hänestä ihmeellisin on silti Sodankylän vanha kirkko, joka tuoksuu suopursulta, mehiläisvahalta ja patinoituneelta hirreltä.