null Osastonhoitaja Jaana Pilvinen pyrkii suhtautumaan hoivatyön digitalisaatioon myönteisesti: ”Älylattian kautta hoitaja saa tiedon, milloin asiakas nousee aamulla sängystä”

Jaana Pilvinen istuu palvelutalo Eedenin aistihuoneessa sylissään digitaalinen hyljerobotti Paro. Digiosaamisensa vuoksi Pilvinen on mukana palkitussa Hoivatyön lauluja -dokumenttielokuvassa.

Jaana Pilvinen istuu palvelutalo Eedenin aistihuoneessa sylissään digitaalinen hyljerobotti Paro. Digiosaamisensa vuoksi Pilvinen on mukana palkitussa Hoivatyön lauluja -dokumenttielokuvassa.

Hyvä elämä

Osastonhoitaja Jaana Pilvinen pyrkii suhtautumaan hoivatyön digitalisaatioon myönteisesti: ”Älylattian kautta hoitaja saa tiedon, milloin asiakas nousee aamulla sängystä”

Palvelutalo Eedenissä työskentelevää Jaana Pilvistä harmittaa se, että tietokonekeskeisyyden vuoksi hoitajat eivät ehdi olla riittävästi vanhusten vierellä.

1. Olet mukana hoitajien työtä käsittelevässä Armotonta menoa -dokumenttielokuvassa. Millainen kokemus se oli?

– Minua pyydettiin elokuvaan digiosaamiseni vuoksi, ja se oli hieno kokemus. Dokumentti kertoo tärkeistä asioista kuten hoitajapulasta ja hoitajien työn vaativuudesta.

– Mikä voisi olla arvokkaampaa työtä kuin se, mitä tehdään vanhusten parissa. Vanhukset ovat lasten ohella haavoittuva ­ryhmä, joka ei pysty itse puolustamaan itseään.

2. Miten ­hoitajien työ on muuttunut ­vuosien mittaan?

– Työ on muuttunut todella paljon. Hoitajilta vaaditaan entistä enemmän nopeutta ja tehokkuutta. Nykyajan hoitajien pitää olla myös digiosaajia, sillä esimerkiksi hoitotyön raportit tehdään järjestelmään tieto­koneella.

– Haasteena on, miten yhdistää tietokonekeskeisyys ihmisläheisyyteen. Asioiden kirjaaminen vie työaikaa läsnäolosta. Hoitajat eivät ehdi olla asukkaiden vierellä niin paljon kuin olisi tarpeen.

Jaana Pilvisen mukaan palvelutalon asukas voi matkata virtuaalilasien avulla vaikka maailman ääriin.

Jaana Pilvisen mukaan palvelutalon asukas voi matkata virtuaalilasien avulla vaikka maailman ääriin.


3. Mitä ajattelet hoivatyön digitalisaatiosta?

– Olen pyrkinyt suhtautumaan siihen ennakkoluulottomasti. Meillä Eedenissä on otettu käyttöön erilaisia digitaalisia ratkaisuja kuten älyvalot ja -lattiat. Ne lisäävät asiakkaiden turvallisuutta. Esimerkiksi älylattian kautta hoitaja saa tiedon, milloin asiakas nousee aamulla sängystä.

– Meillä on käytössä myös ­digitaalinen hyljerobotti Paro, jota voi pitää ­sylissä ja paijata. Toinen hauska keksintö ovat vir­tuaali­lasit, joiden avulla pääsee matkaamaan Suomen maaseudulle tai vaikka maailmaan ääriin.

4. Jos sinulla olisi valta muuttaa vanhustenhoidossa yksi asia, mikä se olisi?

– Lisäisin vanhustenhoidossa hoitajien määrää, sillä ihmistyössä pitäisi olla tarpeeksi ihmisiä. Esimerkiksi Eedenissä on 45 asiakasta ja 35 hoitajaa, ja jos parikin hoitajaa sattuu sairastumaan, se aiheuttaa suuria ongelmia.

– Palkkaisin myös lisää hoiva-avustajia, jotka auttavat kodinhoidollisissa tehtävissä kuten ruuan esille laittamisessa, ­tiskien hoitamisessa, pyykinpesussa ja asiakkaiden kanssa ulkoilemisessa.

5. Mikä sinulle on pyhää?

– Minulle pyhää on se hyvyys, mikä nousee hoitajien työstä ja katseista. Tähän työhön sisältyy valtavasti lähimmäisenrakkautta, empatiaa ja vilpitöntä ihmisistä välittämistä.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.