null Pääkirjoitus: Demokratia on taivaan lahja

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Demokratia on taivaan lahja

Kun katsoo uutisia maailmalta, huomaa, että demokratia on uhanalainen laji.

Luterilaisen kirkon Katekismuksessa, joka on tiivistelmä kirkon opista, todetaan, että hyvä esivalta on Jumalan parhaita lahjoja. Esivallan tehtävänä on suojella kaikkia kansalaisia ja huolehtia oikeuden toteu­tumisesta.

Kun katsoo uutisia maailmalta, tulee mieleen, että on hienoa elää maassa, jossa saamme itse olla valitsemassa tuota esivaltaa. Vaikka demokratiassa on puutteensa, se on paras olemassa olevista järjestelmistä. Maissa, joissa demokratiaa ei ole, esivalta nimittää itse itsensä ja valta vaihtuu joko hallitsevan klikin sisällä tai vallankumousten kautta. Tai sitten se ei vaihdu lainkaan, vaikka näennäisesti järjestetään vaa­leja. Vaalin tulos on päätetty ennakolta, ja se varmistetaan hiljentämällä oppositio ja laskemalla äänet väärin.

Maailmassa on vain kolme maata, jotka ovat täysin vapaita.

Demokratia on taivaan lahja, josta on syytä kiittää joka päivä kädet ristissä. Se on lahja, joka on maailmalla harvinaista herkkua, uhanalainen laji. Demokratian ja vapauden puolesta toimivan yhdysvaltalaisen Freedom Housen tutkimusjohtajan Sarah Rebuccin mukaan demokratia ja moniarvoinen yhteiskunta ovat tällä hetkellä hyökkäyksen kohteena. Järjestön mukaan maailmassa on vain kolme maata, jotka ovat täysin vapaita. Ne ovat Suomi, Ruotsi ja Norja. The Economist Intelligence Unitin listauksen mukaan täysiä demokratioita, joissa vaalit ovat vapaita ja rehellisiä, on vain 22, joukossa Suomi.

Arkkipiispa Tapio Luoma muistutti kirkolliskokouksessa pitämässään puheessa, että yksi kirkon tärkeistä tehtävistä on toimia sen hyväksi, että ihmisten luottamus toisiinsa ja yhteiskuntaa palveleviin instituutioihin säilyisi ja vahvistuisi. Kun seuraamme politikkaa, siis meidän kaikkien yhteisten asioi­den hoitamista, olemme kiinnostuneita siitä, miten hoidamme tätä Jumalan luomaa maailmaa ja otamme toiset huomioon.

Aidossa demokratiassa, toisin kuin esimerkiksi Valko-Venäjällä, ihmiset saavat äänestää, vaalitulos lasketaan oikein ja tulos vaikuttaa yhteiskunnan suuntaan. Aidossa demokratiassa kunnioitetaan toisinajattelevia ja pidetään huolta sananvapaudesta – sekä käytetään vapauksia vastuullisesti niin, ettei toisten oikeuksia ja ihmisarvoa ­poljeta.

Pidetään huolta siitä, että saamme jatkossakin nauttia demokratian lahjasta. Se ei ole tullut ilmaiseksi eikä säily automaattisesti.


Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin uutispäällikkö.
pauli.juusela@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

”Tämä kirkolliskokous ratkaisee avioliittokiistan” – Onko näin?

Puheenvuorot

Kirsi Hiilamo, Jouko Jääskeläinen ja Päivi Linnoinen ottavat kantaa ajankohtaiseen kysymykseen.




Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.