null Pääkirjoitus: Hiljaisen viikon tapahtumista on 2000 vuotta, mutta ihmisten toiminta on yhä samanlaista

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Hiljaisen viikon tapahtumista on 2000 vuotta, mutta ihmisten toiminta on yhä samanlaista

Ristin miehellä on sanottavaa kaikille meille, jotka olemme tehneet vääriä valintoja.

Katso ihmistä! Näitä sanoja Juudean roomalainen maaherra Pontius Pilatus käytti tuodessaan Jeesuksen kansanjoukon eteen. Jeesus oli puettu pilkkaamistarkoituksessa kuninkaaksi: hänellä oli yllään purppuranpunainen viitta ja päässään orjantappurakruunu. Pilatus halusi päästää hänet ruoskinnan jälkeen vapaaksi, mutta kansanjoukko huusi: ”Ristiinnaulitse, ristiinnaulitse!” Diktaattori pönkitti valtaansa toteuttamalla toiveen ja pesi kätensä tapahtuneesta.

Hiljaisen viikon tapahtumista on 2 000 vuotta, mutta se, miten ihmiset toimivat silloin, on tuttua tämän päivän maailmasta. Palmusunnuntai kertoo väkijoukon riemusta, kun kaupunkiin saapuu mies, jonka moni odottaa olevan paitsi ihmeidentekijä myös sorron lopettava vallankumouksellinen Messias.

Opetuslapset pohtivat, kuka heistä on merkittävin.

Kiirastorstaina yhteisellä aterialla on koolla hänen esikuntansa, opetuslapset, jotka pohtivat, kuka heistä on merkittävin. Yksi heistä pettää Jeesuksen rahasta ja paljastaa tämän sotilaille suudelmalla. Ehkä kyseessä on Juudaksen yritys provosoida Jeesus näyttämään voimansa, jotta kapina voisi alkaa.

Jeesuksen kärsimystien varrella on monenlaisia ihmisiä vaikeissa tilanteissa. Pietari, joka pelkää joutuvansa itsekin vangituksi ja kieltää tuntevansa koko miestä. Simon, sivustakatsoja, joka pakotetaan auttamaan ristin kantamisessa. Jeesuksen äiti seuraa sydän murtuneena poikansa kärsimystä. Samanlaista tuskaa kantavat monet äidit myös nyky­maailmassa.

Vallan virkamiehillä on normipäivä töissä.

Vallan virkamiehillä on normipäivä töissä. He toimeenpanevat saamansa tehtävän: julman teloituksen. Lopuksi jostakin löytyy kaksi salaista ystävää, jotka ilmaisevat kunnioitustaan ja rakkauttaan hautaamalla rikolliseksi tuomitun.

Miten nykymaailma toimii, ja miten itse toimin vastaavissa tilanteissa? Tunnistanko vallan väärinkäytön? Olenko mukana sosiaalisen median säälimättömässä huutokuorossa? Jos jotakuta kiusataan, menenkö väliin? Tunnenko jonkun, joka kärsii yksin, enkä kiireiltäni jouda häntä tukemaan?

Kaikille meille, jotka joudumme tunnustamaan, että on tullut tehtyä vääriä valintoja, ristin miehellä on sanottavaa. Hän rukoili anteeksiantoa niille, jotka tekivät hänelle pahaa. Hän antoi vierellään riippuneelle ryövärille toivon. Hän ilmaisi pääsiäisaamuna itsensä Magdalan Marialle kutsumalla tätä nimeltä. Hän näkee jokaisen ainutlaatuisuuden ja tuo meille uuden elämän.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Espoon piispan pääsiäistervehdys: Pääsiäisenä mahdoton tulee mahdolliseksi

Hengellisyys

Pääsiäisen sanomaa ei pysty tavoittamaan järjellä, eikä sitä voi todentaa tämän maailman mittareilla.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.