null Pääkirjoitus: Jokainen päivä Gazan sotaa on liikaa

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Jokainen päivä Gazan sotaa on liikaa

Hamasin pitää vapauttaa kaikki panttivangit ja Gazaan on saatava aikaiseksi pitävä tulitauko. Siitä on neuvoteltu jo aivan liian pitkään.

Maailman konfliktien joukossa on yksi, ­jonka ratkaiseminen tuntuu lähes mahdottomalta. Silti ei pidä luovuttaa, sillä vaihtoehtona sille on ­jatkuva sota­tila ja loputon kärsimys. Ongelmana on, että pitäisi löytää malli, joka on oikeudenmukainen ja jossa molemmat osapuolet kokisivat voivansa elää turvassa.

Hamasin hyökkäys viisi kuukautta sitten oli julmuudessaan Lähi-idänkin mittapuulla asteikon ääripäässä. Satoja nuoria murhattiin musiikkifestivaaleilla, kokonaisia perheitä tapettiin kibbutseilla, ja seksuaalinen väkivalta oli todistetusti kammottavaa. Israeliin ammuttiin tuhansittain raketteja. Lisäksi Hamas otti mukaansa yli 200 panttivankia. Ei ihme, että hyökkäys toi israelilaisille mieleen holokaustin ­tapahtumat.

Hamas on terroristijärjestö, joka käyttää terrorin keinoja. Siinä oleellista on julkisuus. Tarkoitus oli provosoida Is­raelin vastaisku, joka rapauttaisi maan kansainvälisen maineen. Se, että vastaiskusta ­tuli niin massiivinen, yllätti Hamasin. Se on nyt hätää kärsimässä.

Miten raunioista rakennetaan ihmis­arvoista elämää?

Ikävä kyllä hätää kärsimässä ovat myös ja erityisesti Gazan alueen siviilit. Pienellä ja tiheästi asutulla alueella asuu yli kaksi miljoonaa palestiinalaista. Hamasin alaisen terveysministeriön mukaan konfliktissa oli viime viikon loppuun mennessä kuollut yli 30 000 palestiinalaista, joista enemmistö on naisia ja ­lapsia. Vaikka lukua on mahdoton varmistaa puolueettomasta lähteestä, uutiskuvien perusteella se ei ole ­ainakaan kaukana todellisuudesta.

Israelin halu tuhota Hamasin sotilaallinen voima on ymmärrettävä. Se ei halua tilannetta, jossa hyökkäys uusiutuu aina muutaman vuoden välein. Toinen asia on, onnistuuko se tässä. Entä mitä tapahtuu, kun aseet viimein toivottavasti lopullisesti vaikenevat? Kuka hallitsee Gazaa? Miten raunioista rakennetaan ihmis­arvoista elämää?

Jokainen päivä tätä sotaa on liikaa. Gazan asukkaille pitää välittömästi saada toimitettua riittävästi hätäapua, kuten ruokaa ja puhdasta vettä. Sairaalat pitää saada toimimaan täydellä teholla ja niin, ettei niitä käytetä sotatoimiin eikä niihin kohdisteta sotatoimia. Näiden inhimillisten perusasioiden pitää sodassakin toteutua. Nyt yli puolta miljoonaa ihmistä uhkaa nälän­hätä ja, kuten viime viikon järkyttävät uutiset kertovat, ruoan hakeminen on ­hengenvaarallista.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.