null Pääkirjoitus: Lapinlahden sairaalaan on viipymättä perustettava cityluostari

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Lapinlahden sairaalaan on viipymättä perustettava cityluostari

Helsingin kaupunki käynnisti ideakilpailun Lapinlahden sairaalan tulevaisuudesta. Nykymalli on täydellinen, kunhan siihen saadaan yksi muutos.

Viimeiset viisi vuotta on Lapinlahden entinen sairaala-alue ollut kaikkien kaupunkilaisten ilona. Psykiatrisen sairaalan toiminnan loputtua Helsingin tuomiokirkon arkkitehdin Carl Ludvig Engelin suunnittelema sairaala avattiin mielen hyvinvoinnin lähteeksi ja kulttuurin keitaaksi.

Toiminnasta on vastannut Suomen Mielenterveysseuran hallinnoima Lapinlahden Lähde. Lisäksi vanhassa sairaalassa toimii hävikkiruokaravintola, ja siellä on taiteilijoiden, muusikoiden ja käsityöläisten työtiloja. Alueella lämpiää myös yleinen sauna.

Helsingin kaupunki on irtisanonut nykyisten vuokralaisten sopimukset ja käynnistänyt ideakilpailun Lapinlahden sairaalan tulevaisuudesta.

Jos tässä yhtään nykyistä parempia ideoita kaivataan, niin Lapinlahden sairaalaan voisi sen briljanttia toimintaa täydentämään avata luostarin. Puitteetkin olisivat juuri oikeat pylväskäytävineen ja puutarhoineen.

Mallia voisi hakea Lontoosta, jossa toimii useita uudentyypisiä cityluostareita.

Kampin kappeli Narinkkatorilla on tuiki tarpeelliseksi osoittautunut paikka lyhyeen hiljentymiseen. Sen rinnalle olisi hyvä saada päiväretriittejä, hiljaisia viikonloppuja ja matalan kynnyksen meditatiivisia hetkipalveluksia tarjoava kaupunkiluostari. Mallia voisi hakea Lontoosta, jossa toimii useita uudentyypisiä cityluostareita.

Ekumeeninen karmeliittayhteisö ylläpiti muutaman vuoden ajan viehättävää luostaria Helsingin Vartiosaaressa. Helsingin Diakonissalaitos luopui juuri hiljaisuuden keskuksestaan Karjalohjalla. Tarve tällaisille rukouksen, mietiskelyn ja hiljaisuuden paikoille ei silti ole vähentynyt, päinvastoin. Lapinlahti olisi liikkumisen kannalta paljon parempi paikka luostarille kuin Vartiosaari tai Karjalohja. Sinne pääsee metrolla ja raitiovaunulla.

Pääkaupunkiseudun seurakunnat ja muut alueen kristilliset toimijat voisivat nyt lyöttäytyä yhteen Mielenterveysseuran kanssa ja jättää ideakilpailuun ehdotuksen nykyisen kaltaisesta toiminnasta luostarilla terästettynä.

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.