null Pääkirjoitus: Jeesus on mielikuvitusystävä

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Jeesus on mielikuvitusystävä

Ehtoollisella Jeesus tulee luoksemme ruumiillisesti. Sen oivaltaminen vaatii enemmän mielikuvitusta kuin dogmatiikan opintoja.

Jeesus voitti kuoleman. Jeesus lähti justiinsa Chicagosta. Jeesus aiheuttaa harmaita hiuksia uskonnon, kulttuurin ja yhteiskunnan järjestyksestä huolehtiville.

Ensimmäinen lause on lainaus Kari Peitsamon laulusta Ei kai Hectorillakaan ole helppoa, toinen lause on ZZ Topin biisistä Jesus Just Left Chicago. Kolmas lause taas on arkkipiispa Kari Mäkisen puheenvuorosta kirkolliskokouksen avajaisista viime toukokuulta.

Jeesuksesta on moneen. Hän kelpaa yhtä lailla vallankumouksellisen vapaustaistelijan esikuvaksi, herätyssaarnaajan hengellisemmäksi Vapahtajaksi kuin villasukkia lähetyspiirissä kutovan vanhemman rouvan ystäväksi. Harvalla on Jeesuksesta pahaa sanottavaa.

Jeesus sikisi Pyhästä Hengestä ja syntyi Neitsyt Mariasta. Hänet ristiinnaulittiin Pontius Pilatuksen aikana, hän kuoli ja hänet haudattiin. Hän astu alas tuonelaan, nousi kolmantena päivänä kuolleista ja astui ylös taivaisiin. Siellä hän tätä nykyä istuu Isän oikealla puolella.

Uskonnon mielensisäinen paikka on juuri mielikuvituksessa.

Jeesus ei ole täällä enää samalla tavalla kanssamme kuin Pietarin, Paavalin, Martan ja Marian aikana. Nykyään hän on – kuten kirkollisessa puheenparressa sanotaan – "keskuudessamme".

Tämä "keskuudessamme" tarkoittaa suurin piirtein samaa kuin "mielikuvitusystävänä". Se ei silti merkitse sitä, että kristinusko olisi mielikuvituksen tuotetta. Se merkitsee sitä, että uskonnon mielensisäinen paikka on juuri mielikuvituksessa. Siellä me Kristuksen kohtaamme jos me hänet ylipäänsä jossakin kohtaamme. Ehtoollisen sakramentissa Jeesus – näin kirkko opettaa – tulee luoksemme ruumiillisella tavalla. Sen oivaltaminen vaatii enemmän mielikuvitusta kuin dogmatiikan opintoja.

Intialainen katolinen pappi Anthony de Mello kertoi kirjassaan Viisauden välähdyksiä tarinan, jossa saarnamies julisti, että meidän on sallittava Jumalan tulla elämäämme. Hengellinen opettaja vastasi saarnamiehelle: "Hän on jo siellä, meidän tehtävämme on vain huomata se."

Kristinusko on Jeesuksen katselemista sielunsa silmin ja maailman näkemistä tällaisen katselemisen avaamin aistein.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Gurun opissa: Onni ei tule tavoittelemalla

Hengellisyys

Mitä vähemmän takerrut mihinkään, sitä vapaampi olet rakastamaan, neuvoo hengellinen ohjaaja ja terapeutti Anthony de Mello.
Mikä on kristinuskon ja kielen suhde?

Hyvä elämä

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.