null Gurun opissa: Onni ei tule tavoittelemalla

Hengellisyys

Gurun opissa: Onni ei tule tavoittelemalla

Mitä vähemmän takerrut mihinkään, sitä vapaampi olet rakastamaan, neuvoo hengellinen ohjaaja ja terapeutti Anthony de Mello.

”Useimmat ihmiset ovat tietämättään unessa. He syntyvät unessa, elävät unessa, menevät naimisiin unessa, he synnyttävät ja kasvattavat lapsensa unessa, he kuolevat unessa heräämättä koskaan. He eivät koskaan ymmärrä ihmiselämän kauneutta ja suloa.” Näin tylyn arvion meistä antaa intialainen jesuiittapappi, terapeutti ja hengellinen ohjaaja Anthony de Mello.

Hän väittää, että moni meistä ei ikinä halua herätä ja kasvaa aikuiseksi. Useimmiten elämä soljuu ohitsemme tai juoksemme unikuvien perässä.

Kirjoissaan hän muistuttaa kerta toisensa jälkeen, että hengellisyys on heräämistä todellisuuteen. Se, mitä etsit, ei ole kaukana tulevaisuudessa, vaan se on paljon lähempänä, silmiesi edessä, sen keskellä, missä jo olet. Sitä varten ei tarvitse lähteä mihinkään.

Onni ei ole jossain muualla, ei jonkin vaivan palkintona eikä jonkun uuden ihmisen luona. Se ei odota eläkkeellä eikä sitä löydä kaukomailta. ­Uusi työkään ei sitä tuo, eikä mikään uusi asia tai tavara, lelu tai lemmikki. Monet asiat voivat tuoda iloa ja lohtua, mutta niillä on taipumus menettää ajan kuluessa hohtonsa.

Onneen havahtuu, siihen herää, se tapahtuu. Ikuinen onni on läsnä kaikessa, tässä ja nyt. Jumala tulee sinua vastaan kaikissa asioissa ja tapahtumissa, kaikista kauheuksista huolimatta.

 

Onnemme esteitä ovat omat pinttyneet harhaluulomme, odotuksemme ja kiintymyksemme sekä meille syötetyt uskomukset onnesta.

 

Todellisen onnen saamiseksi et voi tehdä muuta kuin ottaa sen vastaan kuin ihmeen.

Mutta mikä meitä estää?

De Mello sanoo, että onnemme esteitä ovat omat pinttyneet harhaluulomme, odotuksemme ja kiintymyksemme sekä meille syötetyt uskomukset onnesta. 1980-luvulla de Mello ohjasi kuukausia kestäneitä hengellisyyden kursseja, joilla käsiteltiin rakkautta ja onnea ja niiden esteitä, riippuvuuksia, pyrkimyksiä, odotuksia, uskomuksia ja pelkoja. Yleensä kurssit alkoivat meditaatioilla, joiden tarkoitus oli omien sisäisten uskomusten ja riippuvuuksien näkeminen.

Ryhmiä ohjatessaan de Mello oli havainnut, että uskomuksemme ja riippuvuutemme vaikuttavat vahvasti siihen, miten näemme toisemme ja elämämme. Näemme toiset ihmiset omien uskomustemme ja riippuvuuksiemme läpi.

 

”Tulet onnelliseksi, jos pystyt muuttamaan lähelläsi olevia ihmisiä”, sanoo yksi yleinen uskomus. Tyytymättömyyden tunne on kuitenkin sinussa itsessäsi. Siksi on elämäsi tuhlaamista yrittää muuttaa muita. Et voi vaihtaa vanhempiasi eikä missään ole elämänkumppania, joka tekisi sinusta onnellisen.

Olemme monin tavoin riippuvaisia toisistamme. Et voi kuitenkaan olla vapaa ja onnellinen, jos takerrut toiseen ja sanot, että elämäsi on hukassa ilman häntä. Sinun on valittava joko riippuvuutesi tai onnellisuutesi. Molempia et voi saada. Aina kun annat periksi riippuvuudelle, sydämesi on ristiriitojen hajottama.

Jos haluat parantaa maailmaa, selvitä ensin oma mielesi. Havainnoi, mihin reagoit mielessäsi, ja pohdi, mistä tunteesi kertovat. Yritä ymmärtää, mistä uskomuksesi, odotuksesi, vaatimuksesi ja halusi nousevat.

Mitä vähemmän takerrut mihinkään, sitä vapaampi olet rakastamaan. Onni ei tule tavoittelemalla. Se syntyy havaitsemalla. Uskonnon tehtävä on herättää meidät katsomaan todellisuutta. Kun heräät todellisuuteen, harhakuvat katoavat.

 

Mystikot matkakumppaneina -aamupäivä su 14.10 klo 10–11.30 Uutelan kodalla, Vuosaaressa. Aiheena Anthony de Mello.

Katsele riippuvuuksiasi

Voit pohtia sinua kiusaavaa riippuvuuttasi seuraavan kolmen kohdan avulla.

1. Miten riippuvuutesi syntyi? Et saanut sitä syntymälahjaksi. Kuka on väittänyt sinulle, ettet voi olla onnellinen ilman sitä tai tätä asiaa? Avaa silmäsi ja katso, miten väärä väite se on ollut.

2. Jos haluat päästä siitä irti, laajenna näkökulmaasi. Kun synnyit, asialla ei ollut merkitystä. Kun kuolet, sen merkitys on nolla. Elämä on paljon suurempi kuin riippuvuutesi.

3. Millään asialla tai kenellekään ihmisellä ei ole valtaa tehdä sinua onnelliseksi tai onnettomaksi. Sinä teet valinnan, ripustaudutko vai päästätkö irti.

Jo se, että rauhassa mietit näitä asioita, on vapauden ja muutoksen alku.

Jaa tämä artikkeli: