null Pääkirjoitus: Myös seurakuntavaalit ovat hyvinvointivaalit

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Myös seurakuntavaalit ovat hyvinvointivaalit

Muutos edellyttää päättäjiltä arvoja ja hoksottimia.

Tänä vuonna käydään kahdet vaalit, joissa valitaan päättäjiä tekemään kansalaisten hyvinvoinnin kannalta tärkeitä ratkaisuja. Nyt alkuvuodesta käydään hyvinvointialueiden valtuustovaalit, ja loppuvuodesta on seurakuntavaalien vuoro.

Hyvinvointialueiden vaalit saattavat tuntua kummajaiselta. Vaalit käydään nyt ensimmäisen kerran, eivätkä ne koske koko Suomea. Helsinkiläiset eivät äänestä aluevaaleissa, sillä sote-uudistuksessa Helsingin kaupunki sai erivapauden järjestää sosiaali- ja terveyspalvelunsa itse. Muualla Suomessa vastuu sosiaali- ja terveydenhuollosta sekä pelastustoimesta siirtyy kunnilta ja kuntayhtymiltä uusille hyvinvointialueille.

Marraskuun seurakuntavaaleissa taas valitaan luottamushenkilöt sekä yksittäisten seurakuntien asioista päättäviin seurakuntaneuvostoihin että kaupunkien seurakuntayhtymien yhteisiin kirkkovaltuustoihin.

Seurakuntien missio ja visio ulottuvat tämän elämän reunojen yli.

Vaaleissa olisi suotavaa, ­että niin ehdokkaat kuin äänestäjätkin olisivat kartalla siitä, millaisista asioista valitut henkilöt tulevat päättämään. Toivottavasti ehdokkaat myös tuovat arvopohjansa selkeästi esille. Varsinkin seurakuntavaaleissa on tässä asiassa välillä ollut toivomisen varaa.

Aluevaaleissa valittavat valtuustot ovat samanlaisia ylimpiä päättäviä elimiä kuin kaupunginvaltuustot kaupungeissa tai yhteiset kirkkovaltuustot seurakuntayhtymissä. Ensimmäisellä kaudella niiden keskeinen tehtävä on neuvolan, hammashoidon, toimeentulotuen ja vanhustenhoivan kaltaisten arkisten hyvinvointipalvelujen suunnitteleminen ja strateginen linjaaminen.

Myös seurakuntavaaleissa valitaan päättäjiä ­tekemään ennen kaikkea strategisia linjauksia. Kirkossa on jonkin verran asioita, jotka eivät muutu vaikka ­aika kiitävi ja vuodet vierähtävät, mutta silti kirkkokin elää muuttuvassa maailmassa. Se edellyttää päättäjiltä ­arvoja ja hoksottimia.

Vaikka seurakuntien missio ja visio ulottuvat tämän elämän reunojen yli, eräänlaiset hyvinvointivaalit ne seurakuntavaalitkin ovat, sillä kirkko on kuin sapatti: se on ihmistä varten eikä toisin päin.

 

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.