null ”Päättäjäksi kannattaa pyrkiä, jos on ajatuksia ja ideoita”, sanoo viimeistä kauttaan seurakuntapolitiikkona vaikuttava Stig Kankkonen

"Olen yrittänyt rakentaa toimivat suhteet niin luottamushenkilöihin kuin virkamiehiinkin", sanoo Stig Kankkonen.

Hyvä elämä

”Päättäjäksi kannattaa pyrkiä, jos on ajatuksia ja ideoita”, sanoo viimeistä kauttaan seurakuntapolitiikkona vaikuttava Stig Kankkonen

Pitkän linjan luottamushenkilö Stig Kankkonen ei enää asetu ehdolle Espoossa.

1. Olet Espoon yhteisen kirkkovaltuuston puheenjohtaja. Aiotko itse asettua ehdolle syksyn seurakuntavaaleissa?

– En asetu ehdolle. Viittaan ystäväni, ministeri Kalevi Kivistön vastaukseen, kun esitin hänelle saman kysymyksen viime kunnallisvaalien alla. ”Täytyy ymmärtää lopettaa niin kauan kun ymmärtää lopettaa”, Kivistö vastasi. Nyt on minun aikani lopettaa.

 

2. Mihin asioihin olet vaikuttanut kuluneen neljän vuoden aikana?

– Valtuuston puheenjohtajana olen yrittänyt rakentaa toimivat suhteet niin luottamushenkilöihin kuin virkamiehiinkin. Hyvä yhteistyö kaikilla tasoilla ja kaikkiin suuntiin on perusedellytys seurakuntien ja seurakuntayhtymän tulokselliselle työlle.

– Seurakunnan yhteisen kirkkovaltuuston tehtävänä on luoda parhaat mahdolliset olosuhteet ja edellytykset seurakunnille, jotta nämä voivat toteuttaa tehtäviään. Valtuuston puheenjohtajan tehtävä taas on huolehtia siitä, että työskentely valtuustossa sujuu mahdollisimman rakentavasti, tehokkaasti ja hyvässä hengessä.

– Jätän muiden arvioitavaksi sen, miten olen tässä onnistunut tai epäonnistunut.

 

Täytyy ymmärtää lopettaa niin kauan kun ymmärtää lopettaa.

 

3. Mikä on yllättänyt sinut eniten kuluneen valtuustokauden aikana?

– Eniten on yllättänyt valtuuston valmius katsoa todellisuutta silmiin ja sitten suunnitella ja tehdä päätöksiä havaitun pohjalta. Myös kasvava ymmärrys kokonaisuuden huomioimisesta on ollut positiivinen piirre työskentelyssä.

– Olemme luoneet luottamuselinten ja virkamiesten kanssa rakenteita ja käytäntöjä, jotka tukevat järkevää ja realistista päätöksentekoa. Se tarkoittaa muun muassa järkevää yhteistyötä eri elinten, kuten kiinteistöjohtokunnan ja talous- ja strategiatoimikunnan kesken.

 

4. Miksi kannattaa pyrkiä seurakunnan päättäjäksi?

– Seurakunnan päättäjäksi kannattaa pyrkiä, jos ja kun on kirkollisiin asioihin liittyviä ajatuksia ja ideoita. Tuolloin haluaa olla mukana vaikuttamassa kehitykseen, joka vie toivottuun suuntaan.

– Tässä yhteydessä on hyvä selvittää ja muistaa eri elinten erilaiset tehtävät. Suosittelen lämpimästi kirkkolain, kirkkojärjestyksen ja esimerkiksi seurakuntayhtymän perussäännön lukemista. Muuten voi käydä niin, että työskentely seurakuntaneuvostossa tai kirkkovaltuustossa aiheuttaa pettymyksiä, kun siellä käsitellään ”vääriä asioita”.

 

5. Millainen on iltarukouksesi?

– Teen aamuin ja illoin ristinmerkin ja jätän kaiken Jumalan haltuun.

 

Seurakuntavaalit 2018 lähestyvät. Niinpä Kirkko ja kaupunki kysyi kolmelta päättäjäkonkarilta millaista on olla seurakunnallinen luottamushenkilö? Stig Kankkonen Espoosta, Kaisa Raittila Helsingistä ja Pirjo Ala-Kapee-Hakulinen eivät enää tämän kauden jälkeen asetu ehdolle seurakuntavaaleissa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.