null Pääkirjoitus: Seurakuntien säästöpaineessa pitää pystyä katsomaan laajempaa kokonaisuutta kuin omia pieniä piirejä

Puheenvuorot

Pääkirjoitus: Seurakuntien säästöpaineessa pitää pystyä katsomaan laajempaa kokonaisuutta kuin omia pieniä piirejä

Kampin kappeli on ollut kaikkia kaupunkilaisia palveleva matalan kynnyksen kohtaamispaikka. Sen toiminnan alasajo surettaa.

Helsingin seurakuntien yt-neuvottelut päättyivät ennakoitua vähempiin mutta silti merkittäviin irtisanomisiin. Nyt sovitut henkilöstöjärjestelyt eivät koskeneet yksittäisiä seurakuntia vaan niiden yhteisiä palveluja, esimerkiksi hallintoa, hautausmaita, kiinteistöosastoa, viestintää ja yhteistä diakoniaa.

Kirkko on kovin työntekijäkeskeinen, ja ikävä kyllä on odotettavissa, että henkilöstöä joudutaan vähentämään muissakin kaupungeissa kuin Helsingissä – ja jatkossa myös paikallisten seurakuntien työntekijöistä. Työntekijöiden määrä kun ei kirkossa ole noudattanut jäsenmäärän kehitystä, pikemminkin päin­vastoin.

Erityisen kovan iskun Helsingin seurakuntien leikkaukset aiheuttivat kymmenen vuotta sitten valmistuneen Kampin kappelin toiminnalle. Se on ollut matalan kynnyksen hiljentymis- ja kohtaamispaikka, jossa on työskennellyt pappi, kaksi diakoniatyöntekijää, kolme suntiota ja toiminnanjohtaja. Tiimiin on lisäksi kuulunut Helsingin kaupungin sosiaaliohjaaja. Seurakuntien seitsemästä työntekijästä irtisanottiin nyt viisi.

Se merkitsee käytännössä sitä, että Kampin kappeli muuttuu pelkästään hiljentymispaikaksi. Mahdollisuutta pohtia asioitaan vaitiolovelvollisen ammatti-ihmisen kanssa ei siellä enää ole.

Minua huolettaa, että säästöpaineessa seurakunnat käpertyvät yhä tiukemmin sisäänpäin.

Keskusteluavun tarve keskellä pääkaupunkia ­tuli ehkä yllätyksenä jo Kampin kappelin ­suunnittelijoille, sillä rakennuksessa ei ole ollut kunnollisia tiloja sellaista varten, ei myöskään asianmukaisia sosiaalitiloja työntekijöille. Kappeliin ehdittiin jo kaavailla laajennusosaa, mutta muut kirkolliset remontit ajoivat rahanjaossa Kampin kappelin laajentamisen edelle.

Minua surettaa Kampin kappelin tärkeän toiminnan alasajo ja minua huolettaa, että säästöpaineessa seurakunnat käpertyvät yhä tiukemmin sisäänpäin.

Kun seurakuntayhtymän päättäjät edustavat jokainen omaa kotiseurakuntaansa, on vaarana, että Kampin kappelin kaltaisilla kaikkia kaupunkilaisia palvelevilla yhteisillä yksiköillä riittää päätöksenteossa kyllä ymmärtäjiä, mutta ei puolustajia. 

Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja. 
jaakko.heinimaki@kirkkojakaupunki.fi

 

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.