null ”Tykkään olla joulufiiliksissä varhain” – Karoliina Kempas, 19, on Jouluradion ikätoveri, joka aloittaa kanavan kuuntelun työmatkoilla

Karoliina Kempas pitää perinteisistä, suomenkielisistä joululauluista.

Karoliina Kempas pitää perinteisistä, suomenkielisistä joululauluista.

Hyvä elämä

”Tykkään olla joulufiiliksissä varhain” – Karoliina Kempas, 19, on Jouluradion ikätoveri, joka aloittaa kanavan kuuntelun työmatkoilla

Kotona Kempas laulaa nostalgisten laulujen mukana samalla kun leipoo pipareita ja torttuja. ”Katsomme sisarusteni kanssa joulupiirrettyjä, vaikka olemme jo aikuisia.”

Olet Jouluradion ikätoveri. Miltä tuntuu lähestyä kahtakymmentä vuotta?

– Ensimmäistä kertaa elämässäni kaikki on epävarmaa ja isossa muutoksessa. Tilanne on haastava ja hauska yhtä aikaa. Olin 12 vuotta putkeen peruskoulussa ja lukiossa, mutta nyt pidän välivuotta, kerään rahaa opintoihin ja mietin, mihin hakisin opiskelemaan. On niin paljon vaihtoehtoja!

Miten Jouluradio kuuluu nykyiseen elämääsi?

– Tykkään olla joulufiiliksissä varhain. Alan kuunnella Jouluradiota työmatkoilla marraskuussa.

– Kuuntelen eniten pääkanavaa. Minulle tärkeimmät joululaulut ovat vanhempia ja suomenkielisiä. Kaverini kuuntelevat ehkä enemmän nykyaikaisia ja englanninkielisiä biisejä. Jouluradiosta kuulee molempia.

Millaisia muistoja sinulla on Jouluradiosta?

– Kun paistan pipareita äidin kanssa, Jouluradio on aina päällä. Laulamme sen mukana joululauluja.

– Kuuntelimme Jouluradiota viime vuonna myös pikkujouluissa, jossa leivoin ystävieni kanssa pipareita ja torttuja. Sen jälkeen katsoimme jouluelokuvia ja vaihdoimme pikkulahjoja. Se oli ihana ilta. Tänä vuonna voisi olla kiva kutsua pikkujouluihin sekä ystävät että heidän äitinsä, koska olemme kaikki läheisiä.

Karoliina Kempas viettää välivuotta ja työskentelee päiväkodissa lastenhoitajan sijaisena pienten puolella.

Karoliina Kempas viettää välivuotta ja työskentelee päiväkodissa lastenhoitajan sijaisena pienten puolella.

Lempijoululaulusi on Meiju Suvaksen Joulun tunnelma. Miksi?

– Lauloin monta vuotta seurakunnan kuorossa, jossa esitimme Joulun tunnelman kirkossa joka ikinen aatto. Melodia tuo siksi jouluisen tunteen.

– Biisissä lauletaan ”Ken saavuttaa nyt voi joulun tunnelmaa niin parhaimman lahjan hän itselleen näin saa”. Samaistun sanoihin täysin! Joulun tunnelma on taianomainen, koska siihen liittyy nostalgiaa lapsuudesta.

– Toinen suosikkilauluni on Joulu saapuu jokaiselle. Lauloin sitä päiväkoti-ikäisenä jatkuvasti. ”Piparin tuoksua, tonttujen juoksua” tuntuivat lapsena hauskoilta sanoilta. Laulun viesti, jonka mukaan joulu kuuluu ihan kaikille, on minulle tärkeä. Yritän muistaa jouluna myös vähempiosaisia.

Mitkä asiat tekevät sinulle joulun?

– Minulle on ehdottoman tärkeää, että suku on jouluaattona yhdessä. Asun vielä vanhempien luona, ja jouluna isosiskoni, -veljeni ja isovanhempani kokoontuvat meidän rivitaloasuntoomme. On ihanaa, kun kaikki ovat pitkästä aikaa samassa paikassa.

– Pakollisiin jouluperinteisiin kuuluu, että ensimmäisenä aamulla hiljennymme riisipuuron ääreen. Sen jälkeen katsomme sisarusteni kanssa joulupiirrettyjä, vaikka olemme jo aikuisia. Vanhemmat tekevät sillä aikaa valmisteluja keittiössä.

– Käymme joka vuosi joulukirkossa, jossa tapaamme isovanhemmat. Kotona saan suvun nuorimpana lukea jouluevankeliumin ennen ruokaa.

– Juuri ennen lahjojen avaamista meillä on tapana virittäytyä tunnelmaan laulamalla Jouluradiosta tulevia lauluja. Tykkäämme myös tehdä piirileikkiä Tonttujen jouluyön tahtiin: ”Tip-tap, tip-tap, tipe, tipe, tip-tap, tip, tip, tap.” Musiikki soi taustalla, kun syömme ja fiilistelemme, mitä lahjoja kaikki ovat saaneet. Aattona Jouluradio on päällä koko päivän.

Jouluradio on samaa mediaperhettä kuin Kirkko ja kaupunki.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.