Pääkirjoitus: Usko näkyy rakkauden teoissa
Sananjulistus ja lähimmäisen parhaaksi toimiminen eivät ole toistensa vastakohtia, vaan ne kuuluvat yhteen. Luterilaisuudessa korostetaan sitä, että tie taivaaseen käy yksin Jumalan armosta, mutta täällä maan päällä tehtävämme on osoittaa rakkautta toisillemme.
Kirkon nelivuotiskertomuksen mukaan kirkon työntekijät, luottamushenkilöt, jäsenet ja laajemminkin suomalaiset ovat hyvin yksimielisiä siitä, että kirkon tärkeimmät tehtävät ovat heikompiosaisten auttaminen ja kestävien elämänarvojen opettaminen lapsille ja nuorille.
Selvä enemmistö suomalaisista, 72 prosenttia, odottaa kirkolta sitä, että se vaatii rohkeita toimia köyhyyden vähentämiseksi Suomessa. Kirkon ei pidä sekaantua puoluepolitiikkaan, saati pappien käyttää saarnatuolia äänestysehdotuksiin, mutta esikuvaa voi hakea Raamatun profeetoilta, jotka korottivat äänensä köyhien epäoikeudenmukaista kohtelua vastaan.
Kirkon nelivuotiskertomuksen mukaan yhteiskunnassa lisääntynyt polarisaatio näkyy kirkon sisällä siinä, miten kirkon eri tehtäviä painotetaan. Kirkon työntekijöistä ja jäsenistä ne, jotka korostivat perinteistä julistusta, asemoivat itsensä enemmän poliittisesti oikealle ja arvoiltaan konservatiiveiksi, kun taas kirkon yhteiskunnallista roolia korostavat asemoivat itsensä useammin vasemmalle ja liberaaleihin. Tämä jakaantuminen korostuu nuorimmissa ikäryhmissä ja näkyy myös miesten ja naisten välillä.
Oppilaitospappi Marjut Mulari nosti sukupuolten välisen eron esille kirkolliskokouksessa. Hän iloitsi siitä, että monet nuoret miehet ovat kiinnostuneita kristinuskosta. Samaan aikaan kuitenkin monet naiset ovat Mularin mukaan etääntyneet kirkosta, koska kokevat sen pettäneen heidät tasa-arvoon ja yhdenvertaisuuteen liittyvissä asioissa.
Rakkaus on teonsana.
Arvojen eriytyminen sukupuolen mukaan on Mularin mukaan vahingollinen ja pelottavakin kehitys, joka horjuttaa sekä kirkkoa että yhteiskuntaa. Hänen mukaansa se myös asettaa kristillisen julistuksen ja yhteiskunnallisen oikeudenmukaisuuden edistämisen vastakkain, vaikka teologisesti ne kuuluvat yhteen.
Sanomaa armahtavasta ja rakastavasta Jumalasta pitää julistaa sekä sanoin että teoin. Jos teot puhuvat toista kuin sanat, eivät sanat ole uskottavia. Jeesus, joka ensimmäisen adventtisunnuntain evankeliumissa ratsastaa aasilla Jerusalemiin, kehottaa meitä rakastamaan toisiamme. Rakkaus on teonsana.
Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Kirkon diakoniatyön asiakkaiden avun tarve kasvaa, osoittaa tuore kysely
AjankohtaistaSosiaaliturvan leikkaukset ja elinkustannusten nousu ovat heikentävät pienituloisten tilannetta.