Pääkirjoitus: Päihteiden vapauttamisen hinnan maksavat heikoimmat
Haittojen ehkäisyyn ja hoitoon pitäisi panostaa merkittävästi nykyistä enemmän.
Kun päihdepolitiikan suunta on kohti vapauttamista, olisi rehellistä kertoa, että sillä on seurauksia. Näistä aiheutuvat taloudelliset kustannukset maksamme me kaikki veronmaksajat, ja inhimilliset kustannukset lankeavat päihteiden käyttäjien ja heidän läheistensä maksettaviksi. Kun esimerkiksi esitettiin sitä, että alkoholin kotiinkuljetuksesta laatisi eduskunnalle mietinnön talousvaliokunta eikä tavalliseen tapaan sosiaali- ja terveysvaliokunta, vaikuttaa siltä, että jotakin halutaan piilottaa.
Oma lukunsa päihdepolitiikassa oli päätös nikotiinipussien kuudesta sallitusta mausta. Alkuperäinen tavoite oli karsia maut kahteen ja ehkäistä näin nuorten kiinnostusta tuotteisiin. Lopputulos oli, että lakiin kirjattiin kuusi makua. Ne sattuivat olemaan samat kuin pietarsaarelaisen yrityksen tuotteissa ja päätyivät lakiesitykseen RKP:n ehdotuksesta. Sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen (Kok.) totesi aivan oikein, että RKP:n edellisen puheenjohtajan Anna-Maja Henrikssonin toiminta ei ollut asiallista. Laista tehdään uusi esitys.
Alkoholin kulutus on viime vuodet ollut laskussa, samoin tupakointi ja nuorten humalahakuinen juominen. Vaikka alkoholin saatavuutta on helpotettu, alkoholikuolemat ovat vuodesta 2010 laskeneet. Tämä toivottavasti kertoo humalahakuisen juomakulttuurin muutoksesta. Uusimmasta ehdotuksesta eli alkoholin kotiinkuljetuksesta on kuitenkin tutkimuksia maailmalta. Niissä on huomattu, että sitä hyödyntävät etenkin alkoholin riskikuluttajat. Olisiko tämä syytä ottaa lain valmistelussa huomioon?
Päihdepolitiikkaa ohjaavat vapauttamisen ideologia ja kaupalliset intressit.
Päihdepolitiikkaa ohjaavat vapauttamisen ideologia ja kaupalliset intressit. Poliitikkojen mielessä ovat fiksut kohtuukäyttäjät. Vapauden hinnan maksavat kuitenkin heikoimmat eli päihdeongelmaiset ja heidän läheisensä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuoreen tutkimuksen mukaan Suomessa on noin 90 000 lasta, jotka kärsivät toisen tai kummankin vanhemman päihteiden käytöstä.
Alkoholiin kuolee yhä yli 2 000 suomalaista vuosittain, tupakkateollisuus koukuttaa nuoria uusilla tuotteilla ja myös nuorten huumekuolemat ovat kasvussa. Jos vapautta lisätään, pitää haittojen ehkäisyyn ja hoitoon panostaa merkittävästi nykyistä enemmän. Lisäksi on syytä huomata, että alkoholin, tupakan ja huumeiden käytön seurauksista kertyy veronmaksajille iso lasku: pelkästään välittömät kustannukset ovat lähes kaksi miljardia euroa vuodessa.
Kirjoittaja on Kirkko ja kaupungin päätoimittaja.
Jaa tämä artikkeli: