null Pääsymaksun käyttöön ottaneessa Kampin kappelissa kävi kesäkaudella odotettua vähemmän väkeä 

Kampin kappelissa on käyty hiljentymässä ja ihailemassa arkkitehtuuria. Keskusteluapua siellä ei enää tarjota. 

Kampin kappelissa on käyty hiljentymässä ja ihailemassa arkkitehtuuria. Keskusteluapua siellä ei enää tarjota. 

Ajankohtaista

Pääsymaksun käyttöön ottaneessa Kampin kappelissa kävi kesäkaudella odotettua vähemmän väkeä 

Pääsymaksu pystyttiin ottamaan käyttöön vasta heinäkuussa. Matkailijoille maksuautomaatit ovat tuottaneet hankaluuksia. 

Kampin kappelin kävijämäärät ovat jääneet aiempaa pienemmiksi kesän ja alkusyksyn aikana. Kappeli toimii kesäkaudella eli kesäkuun alusta 17. syyskuuta asti hiljentymistilana ja nähtävyytenä. Tuolloin kappeliin on viiden euron pääsymaksu. Alle 18-vuotiaat pääsevät sisään ilmaiseksi.

– Odotukset, joita kävijämääristä oli, eivät täyttyneet, Kampin kappelin toiminnanjohtaja Kenneth Koskinen toteaa.

Kampin kappeli avautui tauon jälkeen 5. kesäkuuta. Pääsylippuja myyvät laitteet saatiin kuitenkin käyttöön vasta 4. heinäkuuta, joten kausi alkoi niin, että kävijät pääsivät sisään ilmaiseksi.

Vierailijat viihtyneet aiempaa pidempään

Ajanjaksolla 5.6.–3.9. kappelissa vieraili 20 460 kävijää, kun viime vuonna vastaavana ajankohtana kävijöitä oli 42 613. Luvut eivät kuitenkaan ole täysin vertailukelpoisia, koska tänä kesänä kappeli on ollut auki vain arkipäivisin, mutta viime kesänä joka päivä. 

Kun pääsymaksu otettiin käyttöön heinäkuussa, notkahdus oli suurempi: heinäkuun alusta elokuun loppuun vierailijoita oli tänä kesänä 12 568, kun viime kesänä vastaavana ajanjaksona heitä oli 33 647.

Maksullisuus ja keskusteluavun tarjoamisen lopettaminen ovat ylipäätään vaikuttaneet kappelin toimintaan. Sisällä on ollut entistä rauhallisempi tunnelma, joka johtuu paitsi aiempaa pienemmistä kävijämääristä, myös siitä, miten kappelissa oltiin.

– Sellainen tuntuma meille tuli, että nyt kun ihmiset maksavat kappelissa käynnistä, he viettävät siellä enemmän aikaa. Nopeasti piipahtavia ei oikein enää ollut, Koskinen arvioi.

Kampin kappelissa kävi kesällä pääasiassa yksittäisiä ihmisiä, turistiryhmiä melko vähän. Myös suomenkielisten kävijöiden määrä on jäänyt hyvin pieneksi.

– Tästä meillä ei ole tilastoja, mutta suurta osaa kävijöistä joudumme opastamaan lipunmyyntilaitteiden käytössä. Puhumme englantia heidän kanssaan. Jatkossa lipunmyynnin toteutustavan pitäisi olla sellainen, että homma toimii ilman opastusta tai että kävijöitä palvelisi joku työntekijä, joka voisi myös samalla vastata kysymyksiin.

Sesongin ulkopuolella ei pääsymaksua

Syyskausi jatkuu ensi viikosta alkaen niin, että kappeli on maanantaista perjantaihin auki kello 10–17. Kappeliin on vapaa pääsy.

– Pyrimme myös täyttämään konserttikalenteriamme. Joitakin kyselyitä on jo tullut joulusesongista, mutta katsotaan, saataisiinko jo lokakuulle jotakin. Toki jatkamme myös hiljentymistä tukevan toiminnan kehittämistä ja suunnittelua.

Kampin kappelin toiminta jäi pitkälle tauolle syksyllä 2022 Helsingin seurakuntayhtymän yt-neuvotteluiden seurauksena. Suurin osa kappelissa työskennelleistä irtisanottiin tai siirrettiin toisiin tehtäviin. Nyt turistikaudella perittävillä pääsymaksutuotoilla pyritään kattamaan kappelin toimintakuluja osittain ja mahdollistamaan se, että kesäkauden jälkeen sinne ei ole pääsymaksua.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.