null Helsingin tuomiokirkossa ja Suomenlinnan kirkossa otetaan käyttöön pääsymaksu kesäksi 2024

Vierailijoiden pääsymaksuilla yritetään kattaa seurakunnan korkeita tilakustannuksia.

Vierailijoiden pääsymaksuilla yritetään kattaa seurakunnan korkeita tilakustannuksia.

Ajankohtaista

Helsingin tuomiokirkossa ja Suomenlinnan kirkossa otetaan käyttöön pääsymaksu kesäksi 2024

Pääsymaksu on voimassa arkisin päiväsaikaan. Muun muassa seurakunnan jäsenet ja alle 18-vuotiaat pääsevät edelleen sisään maksutta.

Helsingin tuomiokirkossa ja Suomenlinnan kirkossa aletaan periä kävijöiltä pääsymaksua kesä–elokuussa 2024, päätti Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan seurakuntaneuvosto 18.9. Pääsymaksu on voimassa vain vierailuaikoina arkisin päiväsaikaan eikä se koske jumalanpalveluksiin tai muihin seurakunnan tilaisuuksiin osallistuvia.

Helsingin seurakuntayhtymä leikkasi seurakuntien määrärahoja ja korotti tiloista perittäviä sisäisiä vuokria vuodesta 2023 alkaen. Päätökset ovat vaikuttaneet erityisesti Helsingin tuomiokirkkoseurakunnan talouteen. Sillä on korkeat tilakustannukset historiallisista kirkkorakennuksistaan (Helsingin tuomiokirkko, Vanhakirkko ja Suomenlinnan kirkko).

Seurakunta menetti aiemman 1,4 miljoonan euron suuruisen tilamäärärahan, vaikka sen tiloja käytetään lukuisissa kokonaiskirkon, hiippakunnan ja seurakuntayhtymän toiminnoissa. Taloustilannetta tulevat heikentämään entisestään tulevina vuosina toteutettavat saneeraukset Vanhaankirkkoon ja Helsingin tuomiokirkkoon.

– Turisteilta kesällä perittävä pääsymaksu vahvistaa rahoituspohjaa, jolla turvataan arvokkaiden kirkkorakennusten säilymistä jälkipolville. Kohdennettu pääsymaksu takaa sen, että helsinkiläisille kirkot ovat edelleen rukouksen ja hiljentymisen paikkoja, sanoo Tuomiokirkkoseurakunnan kirkkoherra Marja Heltelä.

Helsingin tuomiokirkon pääsymaksu tulee olemaan kahdeksan euroa ja Suomenlinnan kirkon viisi euroa. Pääsymaksut eivät koske Tuomiokirkkoseurakunnan jäseniä tai heidän mukanaan vierailevia eivätkä alle 18-vuotiaita. Helsinkiläisille tarjotaan mahdollisuutta vierailla kesän ajan maksutta molemmissa kirkoissa erillisen kirkkopassin avulla.

Vapaaehtoiset pitävät Tuomiokirkon kirkon ovia auki arki-iltaisin, jolloin kirkkoon on vapaa pääsy. Tuomiokirkon kryptaan on vapaa pääsy myös kirkon vierailuaikoina.

– Kirkossa vierailu on ennen kaikkea elämys. Panostamme tulevana kesänä etenkin digitaalisiin opastusratkaisuihin, mutta myös opastetut kierrokset tulevat olemaan keskeisessä roolissa, kertoo palvelupäällikkö Anni Roiha.

Kävijälaskurin mukaan Tuomiokirkossa oli kesä–elokuussa 222 242 kävijää ja Suomenlinnan kirkossa 10 137.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.