null Paavi Johanna: Kieltäydyn äänestämästä pormestarinvaaleissa!

Puheenvuorot

Paavi Johanna: Kieltäydyn äänestämästä pormestarinvaaleissa!

Paavi Johanna sekaantuu politiikkaan, koska rakastaa äänestämistä ja vastustaa kuntavaalien naamioimista henkilövaaliksi.

Varoitan, että nyt kirkonnainen aikoo sekaantua politiikkaan. Sori vaan. Suutari ei pysy lestissään eikä paavi omalla ydinosaamisalueellaan, siis uskonasioissa, mutta sellaista se on. Piispatkin aina välillä prakaavat.

Rakastan syvästi kaikenlaisia vaaleja ja niissä äänestämistä. Olen melkein aina tähän asti käynyt äänestämässä ennakkoon, siltä varalta että jos vaikka vaalipäivänä olisin jostain syystä täysin toimintakyvytön enkä pääsisi äänestämään. No, totesin vihdoin järkevästi, että en ole tähänastisessa elämässäni ollut juuri koskaan NIIN toimintakyvytön, joten nyt aionkin ottaa riskin ja äänestää vasta vaalipäivänä.

Tänä keväänä olen seurannut erityisen tiiviisti Helsingin kuntavaaleista, tai pitäisikö sanoa pormestarivaalista, käytävää keskustelua. Mielenkiintoni sekä epäluuloni heräsivät, kun näin Hesarissa ensimmäisen kerran koko sivun mainoksen, josta Anni Sinnemäki ja Jan Vapaavuori minua ja kahvimukiani tuijottivat. Kaksi suurta! Kärkikahinat! Kummasta pormestari!

Pormestarivaaliksi naamioitu kuntavaali ei toki järjestelmää pilaa, mutta jos se johtaa vallan keskittymiseen, kehityssuunta on väärä.

Ensimmäinen ajatus: olisihan se kiva, että Helsingin ensimmäinen pormestari olisi nainen. Pitääpä äänestää vihreitä, niin saadaan Anni pormestariksi.

Toinen ajatus: hetkinen.

On aika ongelmallista, että kuntavaalista tehdään kahden ennakkosuosikin välinen henkilövaali. Jos äänestäjä haluaa vaikuttaa siihen, kenestä tulee pormestari, hänen tekee luultavasti mieli äänestää sellaista, jolla on siihen realistiset mahdollisuudet. Monelta taholta annetaan kuva, että tällaisia henkilöitä on kaksi, siis Sinnemäki ja Vapaavuori.

En ole yksin ounastellessani, että tässä on huomattava riski äänten kasaantumiseen kärkikahina-ehdokkaiden puolueille. Kasaantumisella on vaikutusta, koska pormestaria valitessaan äänestäjä tulee samalla vaikuttaneeksi valtuuston voimasuhteisiin. Isoille puolueille lisää valtaa, muilta pois. Tämäkö on tavoiteltavaa?

Toimiva monipuoluejärjestelmä on ihana asia. Uskon, että se pelastaa meitä jatkuvasti monenlaiselta pahalta. Pormestarivaaliksi naamioitu kuntavaali ei toki järjestelmää pilaa, mutta jos se johtaa vallan keskittymiseen, kehityssuunta on väärä.

Selvennetään vielä, että en vastusta tulevaa pormestarimallia. Monet viisaat sanovat sen olevan ihan hyvä, ja uskon heitä. Mutta se ylenpalttinen kaksinkamppailun hehkutus, voi hyvänen aika.

Kunhan ensireaktiostani selvisin, päätin omasta puolestani unohtaa koko pormestariasian ja äänestää sitä ehdokasta, jota oikeasti haluan. Tämä kai on se vaalien pointti.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Paavi Johanna: Olen tolkun ihminen, ja se hävettää minua

Puheenvuorot

Tolkun ihmisiksi kutsutaan niitä, jotka katsovat hiljaa sivusta. Minäkin olen sellainen, eikä se ole mikään ansio.





Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.