null Espoon valtuutetut: Hyvä valtuutettu ei lyö toista lapiolla päähän

Saija Äikäs ja Mikko Hintsala jättäytyvät sivuun kuntapolitiikasta. Politiikan tekeminen ei perustu yksilösuorituksiin vaan tiimityöhön, he toteavat.

Saija Äikäs ja Mikko Hintsala jättäytyvät sivuun kuntapolitiikasta. Politiikan tekeminen ei perustu yksilösuorituksiin vaan tiimityöhön, he toteavat.

Ajankohtaista

Espoon valtuutetut: Hyvä valtuutettu ei lyö toista lapiolla päähän

Kevään kuntavaaleissa valittavat uudet espoolaisvaltuutetut saavat setviä sotea, velkaantumista ja homekoulujen kohtaloa.

Espoon kaupunginvaltuustoon valitaan kevään vaaleissa 75 valtuutettua. Kuntavaalien ehdokasasettelu on loppusuoralla, sillä ehdokashakemukset pitää jättää 28.2. mennessä. Suurin osa Espoon nykyisistä kaupunginvaltuutetuista asettuu uudelleen ehdolle. Tämä käy ilmi kyselystä, jossa Kirkko ja kaupunki selvitti, ketkä valtuutetut ovat vahvistaneet jättävänsä kunnallispolitiikan.

Espoon nykyisistä kaupunginvaltuutetuista ovat luopumassa muun muassa Jouni Mykkänen (kok.), Jasminiitta Lumme (sd.), Kalevi Kivistö (vas.), Susanna Rahkonen (vihr.) ja Stig Kankkonen (r.). Jotkut valtuutetut harkitsevat vielä ehdokkuutta: muun muassa Leena Luhtanen (sd.) ja Veikko Simpanen (sd.).

Myös Saija Äikäs (kok.) ja Mikko Hintsala (kesk.) jättävät kunnallispolitiikan.

– Koen, että tärkeisiin asioihin voi vaikuttaa monella tavalla, joista politiikka on yksi. Käytän 400 tuntia vuodessa mieluummin muunlaiseen vaikuttamiseen, sanoo Hintsala.

Ongelmat vaativat muutakin kuin rahaa

Hintsala ja Äikäs olivat tällä valtuustokaudella samaan aikaan kaupunginhallituksen jäseniä. Äikäs ehti osallistua Espoon suurimman valtuustoryhmän työskentelyyn kolme kautta, yhteensä 12 vuotta. Hän toimii Helsingin seudun kauppakamarin Espoon toimiston johtajana ja aikoo vaikuttaa Espoon elinkeinopolitiikkaan sitä kautta.

Espoota kehitetään nyt kiivaasti. Kaupunki näyttää monin paikoin suurelta rakennustyömaalta. Länsimetron ensimmäisen vaiheen valmistumista odotellaan, ja Raide-Jokerin rakentaminen alkanee alkuvuonna 2019.

Kuntalaiset eivät aina ymmärrä, että luottamushenkilökin on ihminen, ja palaute voi olla suoraa ja negatiivista. – Saija Äikäs

– Joukkoliikennejärjestelmä mullistuu. Se asettaa suuret haasteet ympäröiville viidelle aluekeskukselle ja niiden maankäytölle, sanoo Äikäs.

Myös Hintsala katsoo, että espoolaisilla päättäjillä on kova urakka edessä. Julkisten rakennusten huonokuntoisuus ja homekoulujen kohtalo ovat ratkaisematta.

– Toivon hartaasti, että uudet poliitikot paneutuvat näihin asioihin. Ongelmat eivät ratkea rahaa lisäämällä, vaan parempia rakennuksia tekemällä, sanoo Hintsala.

Valtuutettu ei usein kiitosta saa

Mikko Hintsalan mukaan Espoon suurin haaste on velkaantuminen.

– Talouden tervehdyttäminen ja samalla heikoimmastakin espoolaisesta huolehtiminen on hankala ja keskeneräinen yhtälö. Tätä menoa lapseni maksavat yhdeksänkertaisen määrän kaupungin velkaa verrattuna omaan tilanteeseeni.

Saija Äikäksen mielestä uuden kaupunginvaltuuston suurin asia on maakunta- ja soteuudistus sekä sitä seuraava resurssien uusjako.

– Tulevat valtuutetut joutuvat ainutlaatuisen tilanteen eteen, kun heidän tulee muovata kuntapalvelut uuteen uskoon.

– Maakuntahallinnolle siirtyy paljon tärkeitä tehtäviä ja varoja nopealla aikataululla vuoden 2019 alusta lähtien. Uudistus on hyppy tuntemattomaan ja vieläpä erittäin nopealla aikataululla.

Kaupungin luottamustoimista eroavat Saija Äikäs ja Mikko Hintsala ovat yhtä mieltä siitä, että kuntapolitiikan tekeminen on ollut antoisaa ja aikaa vievää.

– Kuntalaiset eivät aina ymmärrä, että luottamushenkilökin on ihminen, ja palaute voi olla suoraa ja negatiivista. Kiitosta ei usein jaeta, joten luottamustyö voi tuntua usein melko yksinäiseltä puurtamiselta epämukavissa olosuhteissa, sanoo Äikäs.

Ole oma itsesi myös puhujapöntössä

Saija Äikäs ja Mikko Hintstala korostavat, että kuntapolitiikka ei ole yksilöpelaamista vaan yhteistä asioiden hoitamista.

– Vaikuttaminen on ennen kaikkea tiimityötä ja kompromissien hakemista, sanoo Äikäs.

Äikäs listasi oppimaansa seuraavasti: "Kuuntele kuntalaisia, ole nöyrä ja oikeudenmukainen – valtuutettu on ensisijassa asiakaspalvelija! On tärkeä ymmärtää, että kuntavaikuttamisessa ei ole pikavoittoja vaan se on pitkäjänteistä työtä. Älä usko ensimmäiseen tarinaan. Kysy aina myös vastapuolen versio ennen kuin otat kantaa asiaan. Älä myöskään hoida asioita ensi sijassa julkisuuden kautta. Pyri neuvottelemaan kaikkien kanssa."

On surullista, jos politiikka on hiekkalaatikkoleikkiä, jossa lyödään toista lapiolla päähän ja varastetaan toisen lelut. – Mikko Hintsala

Mikko Hintsala toivoo, että Espoon yhteisten asioiden hoitaminen sujuisi entistä paremmassa hengessä.

– On surullista, jos politiikka on jatkossakin hiekkalaatikkoleikkiä, jossa lyödään toista lapiolla päähän ja varastetaan toisen lelut. Se on lapsellista.

Hintsala kokosi pyynnöstä vinkkilistan tuleville valtuutetuille:

"Ennen kuin alat puhua ja käyttää toisten aikaa, mieti vielä kerran, onko sinulla varmasti jotain uutta sanottavaa. Kuuntele mieluummin kuin puhu, saatat oppia enemmän. Mielipidettäkin voi muuttaa, jos perusteet ovat olemassa. Oma puolue ei ole kaiken tiedon lähde – kannattaa laajentaa ymmärrystä keskustelemalla muidenkin kanssa. Ole oma itsesi, sellainen, jonka ystävät, työkaverit ja perheenjäsenetkin tunnistavat, kun astut puhujapönttöön."

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kuntavaaleista uhkaa tulla vain puolen kansan vaalit

Hyvä elämä

Viime kunta­vaaleissa jo lähes puolet suomalaisista jätti äänestämättä. Koko Suomen matalin äänestysprosentti, 51, oli Vantaalla. Vaalitulokset kuvaavat yhä huonommin sitä, mitä kansa haluaa.








Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.