null Kunnallispolitiikka on kuin lannanluontia

Vihreiden Heidi Rosbäckillä ja RKP:n Göran Härmälällä on pian enemmän vapaa-aikaa, sillä he jäävät pois kunnallispolitiikasta. Tulevia valtuutettuja he neuvovat verkostoitumaan.

Vihreiden Heidi Rosbäckillä ja RKP:n Göran Härmälällä on pian enemmän vapaa-aikaa, sillä he jäävät pois kunnallispolitiikasta. Tulevia valtuutettuja he neuvovat verkostoitumaan.

Ajankohtaista

Kunnallispolitiikka on kuin lannanluontia

Seuraavalla valtuustokaudella Vantaalla puurretaan ainakin sote- ja kouluasioiden parissa. Kaksi luopuvaa valtuutettua, Heidi Rosbäck ja Göran Härmälä, neuvovat uusia valtuutettuja tutustumaan ihmisiin.

Kuntavaalien ehdokasasettelussa alkaa loppusuora, sillä ehdokashakemukset pitää jättää 28.2. mennessä. Vaikka ehdokasasettelu on vielä kesken, jo nyt voi sanoa, että suurin osa Vantaan kaupunginvaltuutetuista asettuu uudelleen ehdolle.

Kirkko ja kaupunki kysyi valtuustoryhmien puheenjohtajilta ja muutamilta muilta puolueaktiiveilta ketkä ovat tähän mennessä vahvistaneet luopuvansa kunnallispolitiikasta tai asettuvansa ehdolle. Vantaan nykyisistä kaupunginvaltuutetuista luopumassa ovat muun muassa Heikki Heinimäki (kok.), Mari Niemi-Saari (sd.), Jukka Hako (sd.), Johannes Hirvaskoski (kesk.) ja Marja Kyyrö (ps.). Jotkut vielä harkitsevat, esimerkiksi kristillisdemokraattien Maija Hurri, perussuomalaisten Johannes Nieminen ja vihreiden Anniina Kostilainen.

Käytävä- ja kahvipöytäkeskustelut ovat tärkeitä. – Göran Härmälä

Kunnallispolitiikassa pitää olla aina valppaana

Myös vihreiden Heidi Rosbäck ja RKP:n Göran Härmälä luopuvat kunnallispolitiikasta. Pyysimme ensimmäistä kautta kaupunginvaltuustossa olevaa Rosbäckiä ja kolmatta kautta olevaa Härmälää antamaan vinkkejä tuleville kaupunginvaltuutetuille ja kertomaan, mitä tulevalla valtuustolla on edessään.

Göran Härmälä kokee, että nyt on aika antaa tilaa nuoremmille. Heidi Rosbäckin luopumispäätökseen vaikuttivat ajankäytölliset syyt.

– Jos haluaa olla hyvä tässä tehtävässä, ei riitä, että tekee työtä vain kaupunginvaltuuston, -hallituksen tai lautakuntien kokouksissa. On oltava koko ajan hereillä, Rosbäck summaa.

Vantaalla kunnallispoliitikot ovat joutuneet etsimään ratkaisuja kurjaan taloustilanteeseen. Pahin on takana, mutta myös tulevien valtuutettujen pitää varautua niukkuuden jakamiseen.

– Nyt ollaan siinä tilanteessa, ettei lisälainaa tarvitse enää ottaa. Vantaa on päässyt pois taloudellisesta suosta. Jos se joutuu sinne vielä uudestaan, se pääsee sieltä pois, mutta muilla voi olla vaikeaa, jos uppoavat ensimmäistä kertaa, Göran Härmälä arvioi.

Tuleva kaupunginvaltuusto joutuu Härmälän ja Rosbäckin mukaan tekemisiin myös sote-uudistuksen kanssa. Härmälää koko uudistus harmittaa.

– Juuri kun saatiin palveluita trimmattua huippukuntoon, niin sote vie pian hyvän työn tulokset. Kaupunkien pitää vain löytää itsensä uudessa mallissa.

Sosiaali- ja terveyslautakuntaan kuuluvan Rosbäckin mukaan uudistukseen liittyy paljon kysymysmerkkejä.

– Niin kliseiseltä kuin se kuulostakin, sote vaikuttaa paljon tulevien valtuutettujen työhön, mutta mitä kaikkea se tuo mukanaan, sitä en osaa sanoa. Moni asia on vielä epäselvä.

Rosbäckin mukaan luvassa on myös kouluasioita.

– Pitää miettiä, miten saadaan kaikille terveet tilat ja miten kouluverkko ylipäätään toimii.

Pikavoittoja politiikassa on harvoin tarjolla ja toisaalta pikavoitot eivät ole kovin kestäviä. – Heidi Rosbäck

Avaa suusi ja varaudu pettymyksiin

Heidi Rosbäck ja Göran Härmälä painottavat, että kunnallispolitiikassa asiat eivät etene vain valtuustosaleissa, vaan valppaana pitää olla koko ajan. Esimerkiksi lautakuntatyö ja kaavoitusasioiden seuraaminen kannattaa.

– Ei kaupunginvaltuuston kokouksissa yleensä yllätyksiä tule, Rosbäck muistuttaa.

Haastateltavat puhuvat myös verkostoitumisen tärkeydestä. Vaikka puolueiden eroja korostetaan usein, päätökset tehdään yhdessä, joten samanmielisyyttäkin on löydyttävä.

– Käytävä- ja kahvipöytäkeskustelut ovat tärkeitä. Kannattaa tutustua muihin valtuutettuihin ja siihen, mitkä asiat ovat heille tärkeitä, opastaa Härmälä.

Rosbäckin mielestä myös virkamiesten tunteminen on hyödyksi.

– Valtuutetuilla on oikeus saada tietoa päätöstensä pohjaksi. On uskallettava kysyä ja luotava kanavat tiedon saamiseksi.

Maatalousmiehenä Göran Härmälä vertaa kunnallispolitiikkaa navettatöihin.

– Enimmäkseen se on sellaista lannanluontia, puurtamista, hän kuvailee.

– Varsinkin nuoremmat voivat turhautua ja kokea, etteivät pysty vaikuttamaan, kun asiat tapahtuvat niin hitaasti tai eivät mene läpi. Politiikassa tulee säännöllisesti turpiin.

Härmälä kehottaa miettimään, mitkä ovat sydämenasioita.

– Jos niitä on kahdeksan ja kolme ja puoli menevät läpi, se on jo ihan hyvin.

Myös Heidi Rosbäck kehottaa pitkäjänteisyyteen.

– Pikavoittoja politiikassa on harvoin tarjolla ja toisaalta pikavoitot eivät ole kovin kestäviä.

Vaikka asiat voivat tapahtua hitaasti ja vaativat tiimityötä, kannattaa muistaa myös omasta roolista kertominen vaalien välissäkin.

– Kannattaa kertoa, mitä on tehnyt ja mihin on pystynyt vaikuttamaan, Rosbäck muistuttaa.

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kuntavaaleista uhkaa tulla vain puolen kansan vaalit

Hyvä elämä

Viime kunta­vaaleissa jo lähes puolet suomalaisista jätti äänestämättä. Koko Suomen matalin äänestysprosentti, 51, oli Vantaalla. Vaalitulokset kuvaavat yhä huonommin sitä, mitä kansa haluaa.








Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.