null Paha Pastori: Missä menee uskovaisen vastuu uskomustensa levittämisessä?

Puheenvuorot

Paha Pastori: Missä menee uskovaisen vastuu uskomustensa levittämisessä?

Maailma on täynnä huuhaata levittäviä huru-ukkoja – ja mikäs siinä. Mutta kuka kantaa vastuun, kun rokotevastaisuus johtaa pienen lapsen kuolemaan?

Muistatteko, kun internet alkoi saada jalansijaa täällä härmässäkin? Sen neitseellisen ajan, jolloin tiedon valtatie avautui edessämme upeana ja siloisena täynnä mahdollisuuksia. Yhtäkkiä meillä kaikilla on käytössämme kaikki maailman tieto oikeastaan kaikesta mahdollisesta. Niin hyvästä kuin pahasta. Kaikki mahdollinen TIETO! Mihin päädyimmekään? Joko jakamaan hauskoja eläinvideoita tai kinastelemaan siitä, kuka on oikeassa ja kuka ei. Tiedon pohjattomasta matka-arkusta on tullut hiekkalaatikko, jolla istuvat riitelevät siitä, kuka on oikeassa ja kuka väärässä milloin mistäkin asiasta.

Vaikka meillä on muutaman klikkauksen takana käytössämme kaikki mahdollinen maailman verifioitu fakta, tuntuu siltä kuin huuhaa-uskomuksiin luotettaisiin enemmän kuin tieteellisesti tutkittuun tietoon. Tietämättömyydestä on tullut jopa hyve. Milloin kyse on maapallon litteydestä, milloin siitä, kuinka syöpä saadaan aisoihin juomalla tiettyjä mehuja, yksisarvisten parantavasta vaikutuksesta, Raamatun kirjaimellisesta tulkinnasta tai siitä, kuinka muutokset ilmastossa eivät johdu hiilidioksidin lisääntymisestä, vaan HAARPin käytöstä, jota ohjailee sionistien joukko.

Onko yksikään näistä nettiprofessoreista valmis myöntämään tietämättömyytensä ja puhuneensa paskaa vai katsellaanko silloin vain kengänkärkiä ja pidetään suut supussa?

Edesmennyt isäni totesi aikoinaan jotain, joka jäi elävästi mieleeni: jokainen ihminen tulee uskollaan autuaaksi. Allekirjoitan ajatuksen. Jokaisella on mahdollisuus uskoa, mihin uskookaan, mutta kuka kantaa vastuun, kun uskomusten mukaan eläminen vahingoittaa henkilön X elämää?

Internetin keskusteluketjuja lukiessa tuntuu siltä kuin näppäimistöjen takana istuisi toinen toistaan pätevämpiä matemaatikkoja, taloustieteilijöitä, historioitsijoita, teologeja tai psykiatreja, jotka kaikki tietävät kaikesta kaiken ja lopustakin puolet. Eikä siinä ole mitään väärää, jos haluaa päteä omalla besserwissermillään. Mutta kuka kantaa vastuun, kun joukkohypnoosimainen rokotevastaisuus johtaa vaikkapa pienen lapsen kuolemaan? Kenen käsi nousee virheen merkiksi? Onko yksikään näistä nettiprofessoreista valmis myöntämään tietämättömyytensä ja puhuneensa paskaa vai katsellaanko silloin vain kengänkärkiä ja pidetään suut supussa?

Mutta netissä päteviä mattimeikäläisiä vaarallisempia huru-ukkoja ovat yhteiskunnan näkyviltä paikoilta huuhaata totuutena julistavat julkisuudenhenkilöt ja päättäjät. Hyvä esimerkki tällaisesta on Suomen Sarah Palin, perussuomalaisten presidenttiehdokkuutta tavoitteleva Laura Huhtasaari. Nuoria ihmistaimia tien päälle opettava ihminen, joka uskoo kreationismiin kieltäen evoluution ”ihan mahdottomana teoriana”. Jokainen tulee uskollaan autuaaksi, mutta missä kohtaa menee uskovaisen vastuu omien uskomustensa levittämisessä? Mikä ero on Lauralla ja Astral-TV:n ennustajaeukoilla, jotka puhuvat soittajalle höpöjä hintaan 3,56 € / minuutti?

Vuosi 2017 on ollut käärmeöljykauppiaiden kulta-aikaa. He ratsastavat kaupunkiin, kauppaavat sairaille vettä kaiken parantavana linimenttinä ja nauravat matkalla pankkiin. Milloin sille pannaan piste?

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Kirjamessujen tähtivieras Dan Brown kysyy, katoaako Jumala tieteen edistyessä

Hyvä elämä

Menestyskirjailija Dan Brown arvioi, että Yhdysvalloissa kirkot ja tiede ovat sodassa keskenään.

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.