null Paha Pastori: Voiko yksi ihminen muuttaa maailmaa?

Puheenvuorot

Paha Pastori: Voiko yksi ihminen muuttaa maailmaa?

Yhden rohkean urheilijan esimerkki päätyi siihen, että Trumpin edustama vihan politiikka sai vastaansa urheilutähtien vastalausemyrskyn.

San Francisco 49ersin pelinrakentaja Colin Kaepernick aloitti sen vuonna 2016. Aika tasan vuosi sitten hän kieltäytyi seisomasta Yhdysvaltain kansallislaulun aikana. Jenkkifutari kertoi, ettei aio nousta seisomaan ja osoittaa kunnioitusta lippua kohtaan, mikäli maan hallinto jatkaa mustien ja muiden värillisten sortamista.

Kaepernick jatkoi Tommie Smithin ja John Carlosin jalanjäljissä. Edellä mainittu kaksikko protestoi ihmisoikeuksien puolesta Mexico Cityssä vuonna 1968 pidetyissä kesäolympialaisissa noustuaan palkintopallille. USA:n kansallislaulun soidessa Smith ja Carlos kohottivat mustiin hanskoihin verhotut nyrkkinsä ilmaan osoittaen mieltään ihmisoikeuksien puolesta. 1960-luvun lopulla elettä pidettiin Mustille panttereille osoitettuna tukena, vaikka sittemmin Smith kertoi, että eleessä oli kyse yleisesti ihmisoikeuksien puolesta puhumisesta. Hetkestä räpsäisty valokuva on yksi urheilukuvauksen historian ikonisimmista ruuduista.

Aivan kuten Smith ja Carlos aikoinaan, myös Kaepernick joutui ongelmiin protestoituaan heikompien puolesta. Pelinrakentaja sai tappouhkauksia, eikä miehelle rustattu uutta sopimusta.

Ei tässä mitään superstaroja tarvitse olla aloittaakseen jonkinlaisen, edes mikrotason muutoksen maailmassa.

Urheilun ja politiikan sekoittaminen on tulenarkaa hommaa. Varsinkin Yhdysvalloissa, missä lippu ja kansallislaulu ovat koskemattomia instituutioita urheilun ollessa uskontoon verrattavassa asemassa. Urheilijoiden odotetaan vain urheilevan. Olevan nykypäivän gladiaattoreita. Heidän ei odoteta tekevän muuta kuin maaleja, koreja tai pisteitä.

Tätä mieltä on ollut myös Yhdysvaltain presidentti Donald Trump, jonka Twitter-sormi on ollut herkkänä asian tiimoilla. Tähän mennessä Trump on muun muassa vaatinut Kaepernickin vanavedessä protestoiville ja tämän elettä tukeville urheilijoille potkuja sekä halunnut, että urheilujoukkueiden omistajat pistävät ruodusta poikkeavat pelaajansa kävelemään lankulle haukkumalla samalla ihmisoikeuksien puolesta kampanjoivat urheilijat ”paskiaisiksi”.

Oksentaessaan mielipiteitään Twitteriin Trump teki hyvin selväksi, että Kaepernickin polvistuminen oli tarvittava kannanotto. Ja se mitä presidentti näpyttelee, kertoo enemmän hänestä kuin vastapuolesta.

Mitä otsikon kysymykseen tulee, siihen on helppo vastata. Kyllä pystyy. Siitä maailmanhistoria on täynnä esimerkkejä, viimeisimpänä case Kaepernick. Mikä alkoi yhden rohkean urheilijan korkeasta polviasennosta, päätyi menneenä viikonloppuna siihen, että Trumpin edustama vihan politiikka sai vastaansa urheilumaailman kirkkaimpien tähtien vastalausemyrskyn. Kymmenet ja taas kymmenet jenkkifutarit, koripalloilijat sekä lukuisat urheilujoukkueet osoittivat, etteivät he tyydy vain katsomaan sivusta ja samalla hyväksy kaikessa hiljaisuudessa Trumpin rotujen ja kansankerrosten välille kaivamaa railoa. Sillä jos he tekisivät niin, he olisivat tasan yhtä syyllisiä kuin Trump.

Tämän kun meistä jokainen muistaisi siinä ihan tavallisessa arjessa. Ei tässä mitään superstaroja tarvitse olla aloittaakseen jonkinlaisen, edes mikrotason muutoksen maailmassa. Jättääkseen positiivisen jäljen maailmaan. Sillä jos pystyy vaikuttamaan positiivisesti edes yhteen ihmiseen, perhosefekti voi olla huima.

Tätä kirjoittaessani soi Big Sean: One Man Can Change The World

Jaa tämä artikkeli:

Toimitus suosittelee

Paha Pastori: Presidenttipari loi lohtua sanomalla paljon

Puheenvuorot

”Vaalivauva!” Vääräleuat pääsivät sosiaalisessa mediassa valloilleen Tasavallan presidentin kanslian ilmoitettua, että rouva Jenni Haukio odottaa lasta.


Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.