null Päiväkeskus Hirundossa on selvitty koronakriisistä ilman tartuntoja – edessä muutto uusiin tiloihin

Ion Stoica kertoo etsivänsä Suomesta töitä. Hirundo auttaa liikkuvaa väestöä myös töiden löytämisessä, työturvallisuuskoulutuksen saamisessa ja työsopimusten laatimisessa.

Ion Stoica kertoo etsivänsä Suomesta töitä. Hirundo auttaa liikkuvaa väestöä myös töiden löytämisessä, työturvallisuuskoulutuksen saamisessa ja työsopimusten laatimisessa.

Ajankohtaista

Päiväkeskus Hirundossa on selvitty koronakriisistä ilman tartuntoja – edessä muutto uusiin tiloihin

Päiväkeskus Hirundo ja sen yhteydessä oleva hätämajoitus auttavat Suomeen saapuneita Romanian ja Bulgarian romaneja. Työntekijät vastasivat korona-ajan haasteisiin aukioloja laajentamalla, koronatesteillä ja hygieniavalistuksella. 

Diakonissalaitoksen Hirundo on päiväkeskus, jonka asiakkaita ovat pääosin Bulgarian ja Romanian romanit. Keskuksen yhteydessä on myös hätämajoitus liikkuvalle väestölle ja Euroopan ulkopuolelta tulleille paperittomille. Liikkuvalla väestöllä tarkoitetaan Kaakkois-Euroopan kuten Kosovon, Romanian ja Bulgarian romaneja.

Hirundo tarjoaa asiakkailleen yhden lämpimän aterian päivässä ja mahdollisuudet suihkuun sekä pyykinpesuun. Työntekijät neuvovat asiakkaita töiden etsimisessä, viranomaisten kanssa asioimisessa ja terveyskysymyksissä.

Hirundon ja hätämajoituksen yksikönjohtaja Borislav Borisovin mukaan Helsingissä liikkuvaa väestöä oli ennen korona-aikaa noin 250, joista 200 palasi lähtömaihinsa pahimman kriisin ajaksi. Kun koronarajoituksia on purettu, osa Bulgariaan ja Romaniaan lähteneistä romaneista on palannut Helsinkiin. Hätämajoitus pidettiin myös kesän ajan avoinna 50 Helsinkiin jumiin jääneen romanin vuoksi. 

Haluan sanoa kaikille Helsingissä ja Vallilan alueella, ettei meitä tarvitse pelätä. - Hirundon ja hätämajoituksen yksikönjohtaja Borislav Borisov

 

Borisovin mukaan myös Hirundossa on ollut muutama koronaepäily.

– Olemme testanneet oirehtivia, mutta testit ovat olleet negatiivisia. Aluksi asiakkaat nauroivat, kun desinfioimme ovia, painikkeita ja vessoja jatkuvasti. Nyt he tajuavat, että toiminta oli fiksua, Borisov sanoo.

Borisovin mukaan asiakkaat ovat hyvin perillä maailman tilanteesta ja hygienian tärkeydestä. Hirundossa on saatavilla esimerkiksi hygieniaesitteitä suomeksi, bulgariaksi, romaniaksi, venäjäksi ja arabiaksi. Kerronta on hyvin visuaalista, sillä osa asiakkaista ei osaa lukea. 

– On vaikea hyväksyä, jos kodittomia tulee omaan naapurustoon. Monet, jotka tietävät mitä teemme, kuitenkin kunnioittavat toimintaamme, kertoo Hirundon yksikönjohtaja Borislav Borisov. 

– On vaikea hyväksyä, jos kodittomia tulee omaan naapurustoon. Monet, jotka tietävät mitä teemme, kuitenkin kunnioittavat toimintaamme, kertoo Hirundon yksikönjohtaja Borislav Borisov. 

Romaniasta Suomeen kuukausi sitten palannut Hirundon asiakas Ion Stoica kertoo, ettei koronatilanne aiheuttanut hänelle ongelmia. Hänen ollessaan epidemian vuoksi väliaikaisesti Romaniassa, maassa oli tilanne hallinnassa. Stoica on asunut Suomessa 10 vuotta. Hän palasi Suomeen saadakseen pysyvän toimeentulon, sillä Romaniassa töiden löytäminen on hankalaa.

– Olen todella tyytyväinen Hirundon palveluihin, ruokailuun, majoitukseen ja muuhun apuun. Onneksi meillä on täällä majoituspaikka. Olen kiitollinen, Stoica sanoo.

Hirundo ja hätämajoitus muuttavat elokuussa nykyisistä tiloistaan Alppikadulta Kalliosta 3. elokuuta Vallilaan Inarintielle.

– Nykyisessä keskuksessa on pienet asuintilat, ja tarvitsemme paljon lisätilaa syömiseen, rentoutumiseen, kahvitteluun ja tiimimme kanssa keskusteluun. Uusi alue on mukava ja sen sijainti on hyvä, Borisov kertoo.

Borisovin mukaan nykyinen rakennus ei ole kunnossa, ja ikääkin sillä on – muutto on ollut suunnitelmissa jo jonkin aikaa. Sijainti on tärkeä tekijä, sillä Hirundon asiakkailla ei ole varaa bussilippuihin. Matkakortti on heille liian kallis, eikä sellaista saa ilman henkilöllisyystodistusta.

– Haluan sanoa kaikille Helsingissä ja Vallilan alueella, ettei meitä tarvitse pelätä. Tiimimme pitää huolen siitä, että alue säilyy rauhallisena. Ovemme on aina auki, ja meille voi sanoa, jos jokin hiertää mieltä, Borisov kertoo.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.