null Vastuuviikolla keskitytään vähemmistöjen ihmisoikeuksiin – Mertsi Ärlingin mukaan romanit kuuluvat maailman syrjityimpiin vähemmistöihin 

Ongelmista huolimatta Suomi on romanipolitiikan ykkösmaa, arvioi Diakonia-ammattikorkeakoulun asiantuntija Mertsi Ärling.

Ongelmista huolimatta Suomi on romanipolitiikan ykkösmaa, arvioi Diakonia-ammattikorkeakoulun asiantuntija Mertsi Ärling.

Ajankohtaista

Vastuuviikolla keskitytään vähemmistöjen ihmisoikeuksiin – Mertsi Ärlingin mukaan romanit kuuluvat maailman syrjityimpiin vähemmistöihin 

Lähes jokainen suomalainen romani kokee viikoittain syrjintää.

Projektipäälliköiden valmentaja Mertsi ”Medi” Ärling, olet yksi Vastuuviikon ihmisoikeuspuolustajista. Missä tilaisuuksissa olet mukana puhumassa romanien ihmisoikeuksista?

– Olen Paavalinkirkon messussa sunnuntaina 25.10. ja työpaikkani Diakonia-ammattikorkeakoulun opiskelijamessussa.

Vastuuviikolla puhutaan monien vähemmistöjen kuten saamelaisten, maahanmuuttajien ja vammaisten ihmisoikeuksista. Miksi romanien ihmisoikeuksista on syytä puhua Vastuuviikolla?

– Romanit ovat yksi maailman syrjityimmistä vähemmistöistä. Suomessakin romanien yhdenvertaisuudessa on isoja puutteita. Ne nousivat esiin Diakin Työnimi-kampanjassa.

– Vedin tätä 16 osatoteuttajan yhteistä kampanjaa. Siinä suomalaiset julkkikset Jari Sarasvuosta alkaen hakivat töitä omilla ansioillaan ja romaninimellä eivätkä päässeet edes haastatteluun.

– Suurin ongelma on se, että meitä romaneita ei nähdä yksilöinä, vaan  isona joukkona. Yksilön teot kohdistuvat koko yhteisöön. Lähes jokainen romani kokee viikoittain syrjinnän kaikkia muotoja rasismiin asti.

Onko romanien asemassa tapahtunut edistystä?

– Paljon hyvääkin on tapahtunut. Romanit ovat päässeet kohderyhmästä toimijoiksi. Koulutus on vahvistunut ja aito koulutusmyönteisyys kasvanut.

– Korona-aika on tuonut ison haasteen. Jos ennen työpaikasta kilpaili useita kymmeniä ihmisiä, nyt heitä on satoja. Valmiiksi heikommassa asemassa olevat työntekijät ovat nyt vielä heikommassa asemassa. Täytyy olla moniosaaja, jotta pystyy kilpailemaan tasavertaisesti muiden kanssa.

Mikä parantaisi Itä-Euroopan romanien ihmisoikeustilannetta?

­– Mielestäni olisi tärkeää auttaa heitä kotimaissaan, ja Euroopan Unionin pitää tehdä asiassa jotain konkreettista. Ensimmäinen asia on, että ihmisten ei tarvitsisi asua alkeellisissa hökkelikylissä, mikä vain vahvistaa syrjäytymistä.

Vastuuviikko alkaa sunnuntaina 18.10.

Ekumeenista eli kirkkojen yhteistä Vastuuviikkoa vietetään 18.–25.10.

Mertsi Ärling on mukana Paavalin seurakunnan Vastuuviikon messussa su 25.10. klo 10.

YK 75 vuotta -hartaus  (englanniksi) pe 23.10. klo 10 Tuomiokirkossa. Voit seurata tilaisuutta suorana.

YK:n päivänä la 24.10. klo 12 monessa kirkossa soivat #ihmisoikeuskellot. Katso Vastuuviikon tapahtumat ja teemat: vastuuviikko.fi.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.