null Paljoon puheeseen väsyneet saavat levähtää maanantaisin Hakunilan kirkossa

Paula Raitis työskentelee Hakunilan seurakunnassa hallintosihteerinä. Hän on myös vastuuhenkilö Luottamuksen rukoushetkessä.

Paula Raitis työskentelee Hakunilan seurakunnassa hallintosihteerinä. Hän on myös vastuuhenkilö Luottamuksen rukoushetkessä.

Ajankohtaista

Paljoon puheeseen väsyneet saavat levähtää maanantaisin Hakunilan kirkossa

Luottamuksen rukoushetkessä koetaan hiljaisuus yhdessä.

Nuorena Paula Raitis vieraili Taizé-yhteisössä Etelä-Ranskassa. Se oli hänelle merkittävä kokemus.

– Ranskan Taizé-luostarissa on kirkko, joka on valtaisa halli. Olihan se kokemus, kun istui siellä tuhansien ihmisten kanssa hiljaa, lauloi hymnejä ja koki yhteyttä ympäri maailmaa paikalle tulleiden kanssa. Tunnelma oli mystinen, Raitis muistelee.

Taizé on hiljaisuuteen keskittyvä kristillinen yhteisö, jossa asuu luostarimaiseen elämään sitoutuneita veljiä. Yhteisön perusti veli Roger vuonna 1949. Hän kuoli vuonna 2005, ja hänen seuraajanaan toimii veli Alois. Suomeen Taizé-yhteisöllisyyden ja -hiljentymisen toi kirjailija Anna-Maija Raittila 1970-luvulla. Hän myös suomensi Taizé-lauluja.

– Hiljaisuuden viljely on minulle jo lapsuudenkodista tuttua. Äitini oli muun muassa perustamassa Suomen ensimmäistä hiljaisuuden yhteisöä Omenapuukylää ja teki pappina pitkään retriittityötä, Raitis kertoo.

Näissä hetkissä riittää, että vain on

Hakunilan seurakunnassa on alettu järjestää Luottamuksen rukoushetkiä, joiden malli tulee Taizé-yhteisöstä. Paula Raitis on yksi tilaisuuksien vastuuhenkilöistä.

Rukoushetkissä lauletaan Taizé-lauluja, kuullaan raamatuntekstejä, rukoillaan ja ollaan hiljaa.

– Hiljaisuus on hieno hengellisyyden muoto. Näissä rukoushetkissä riittää, että vain on. Sen pitäisi olla kaiken hengellisyyden perusta, Raitis toteaa.

Laulaessa toistetaan samaa ja päästetään irti ajatuksista ja kaikesta.

Rukoushetkissä lauletaan Taizé-laulukirjasta. Laulut ovat lyhyitä, jotkut vain rivin mittaisia. Niitä toistetaan useita kertoja.

– Taizé-lauluja lauletaan eri kielillä. Suomessa käytetään yleisimmin suomen kieltä ja latinaa. Näiden laulujen laulaminen on mietiskelyä. Laulaessa toistetaan samaa ja päästetään irti ajatuksista ja kaikesta, Raitis kuvailee.

Hiljentyminen puhuttelee

Paula Raitis kokee, että Luottamuksen rukoushetki vastaa ihmisen nimeämättömään kaipaukseen.

– Olen hengelliseltä luonteeltani sillä tavalla mystikko, etten jaksa osallistua uskonnollisiin keskusteluihin. En kaipaa sellaista, enkä myöskään halua. Jos on väsynyt paljoon puheeseen, hiljentyminen puhuttelee.

Luottamuksen rukoushetkeen kuuluvat ikonit, tuohukset, kynttilät, räsymatot ja rukousjakkarat sekä hämäryys.

– Rukoushetkessä etsitään luottamusta ja rauhaa sekä omaan itsen että maailman kanssa, Raitis toteaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.