Palmusunnuntain selkomessussa Leppävaarassa puhutaan yksinkertaista suomen kieltä – kehitysvammaiset osallistuvat esirukouksen suunnitteluun ja rippikoululaiset tekevät virpomavitsoja
Pappi Kaisa Yletyinen pohtii saarnassaan, että mitkään tunteet eivät olleet Jeesukselle vieraita.
Leppävaaran kirkossa järjestetään selkomessu kaksi kertaa vuodessa, keväällä ja syksyllä. Seuraava on palmusunnuntaina 24. maaliskuuta. Selkomessuun ovat kaikki tervetulleita. Selkokielestä hyötyvät erityisesti he, joita auttaa yksinkertainen kieli, kuten kehitysvammaiset ja suomea puutteellisesti ymmärtävät.
Palmusunnuntain messu suoratoistetaan verkossa ja siihen voi osallistua myös kotona seuraamalla sitä tietokoneella, tabletilla tai puhelimella.
Selkomessussa käytetään virsien tukiviittomia sekä selkomukautettua liturgiaa, joka näkyy erityisesti ehtoollisliturgiassa ja rukouksissa. Myös Raamatun teksti on selkomukautettu. Tekstit on muokattu yksinkertaiseen ja helposti ymmärrettävään muotoon.
– Hyödynnämme evankelis-luterilaisen kirkon verkkosivuilta löytyvää selkomateriaalia, sanoo Leppävaaran seurakunnan pappi Kaisa Yletyinen.
Hän saarnaa ja toimii liturgina palmusunnuntaina.
Seurakunta palvelee laajaa joukkoa
Selkomessun palvelutehtävissä on Velskola 2 -rippikouluryhmään kuuluvia. Ennen messun alkua he tekevät virpomavitsoja.
– Palmusunnuntaina muistellaan sitä, että Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin ja häntä vastassa ollut ihmisjoukko heitti palmunlehtiä kulkutielle. Meillä on siitä eräänlainen pohjoismainen sovellus eli nuoret heiluttelevat virpomavitsoja kirkon käytävällä ristikulkueen astellessa sisään, Yletyinen sanoo.
– Rippikoululaiset osallistuvat messussa yleensä monenlaisiin tehtäviin, esimerkiksi jakavat virsikirjoja, lukevat Raamatun tekstejä, kiinnittävät kastettujen nimet kastepuuhun ja sytyttävät kynttilöitä hautaan siunattujen muistoksi.
Palmusunnuntain messun valmisteluun osallistuu lisäksi kaksi kehitysvammaisten ryhmää: Unelmapantterit, joka on ryhmä kehitysvammaisille nuorille, ja UNA eli lievästi kehitysvammaisten nuorten aikuisten ryhmä. Heidän kädenjälkensä näkyy muun muassa esirukouksen sisällössä.
UNA:n toiminnassa on vahvasti mukana Henrik Särkkä, jolle Leppävaaran kirkko on kotikirkko. Hän osallistuu selkomessuun ja kantaa ristiä kulkueessa. Hän on kertonut Kaisa Yletyiselle haluavansa kahvinkaatajaksi kirkkokahveille ja olevansa kiinnostunut myös pullan leipomisesta. Kaikki tehtävät ovat hänelle ennestään tuttuja.
Yletyisen mukaan Leppävaaran seurakunta pyrkii palvelemaan laajaa joukkoa. Selkomessujen lisäksi järjestetään esimerkiksi viittomakielelle tulkattuja messuja.
Tänä vuonna minua koskettaa eniten se, että Jeesus kutsuu kulkemaan kanssaan.
Palmusunnuntain selkomessussa saarnaava Kaisa Yletyinen on jo miettinyt saarnan sisältöä. Päivän evankeliumiteksti kertoo siitä, miten Jeesus meni temppeliin ja kaatoi rahanvaihtajien pöydät.
– Palmusunnuntai on se kohta, missä alkaa Jeesuksen tie kohti ristiä ja pääsiäisen tapahtumia. Päivässä on läsnä paljon tunteita. Puhun todennäköisesti monenlaisista tunteista ja siitä, miten Jeesus oli meidän ihmisten kaltainen. Hänelle mitkään tunteet eivät olleet vieraita, hän sanoo.
– Tänä vuonna minua koskettaa eniten se, että Jeesus kutsuu kulkemaan kanssaan. Hän on tuntenut ne ilot ja surut, joita meidänkin elämässämme on, ja siksi hänen kanssaan on helppo kulkea. Se on minulle juuri nyt puhutteleva ajatus.
Päivä kirkonmäellä -tapahtumassa syödään ja lauletaan
Palmusunnuntain messun yhteydessä Leppävaaran kirkolla on Päivä kirkonmäellä -tapahtuma.
Tarjolla on keittolounas, jonka tuotto menee lähetystyön hyväksi. Lapsille on puuhapaja, pihalla grillataan makkaraa ja ulkona pääsee ehkä myös tutustumaan alpakoihin. Kirkossa pidetään musiikkihetki.
Näppärät näpit -ryhmä myy käsitöitä ja lähetystyön myyjäisissä on tarjolla muun muassa kakkuja ja tuotteita lähetyskohteista.
Palmusunnuntain selkomessu su 24.3. klo 11 Leppävaaran kirkossa. Messu suoratoistetaan seurakunnan YouTube-kanavalla. Messun yhteydessä on Päivä kirkonmäellä -tapahtuma. Katso pääsiäisen ajan tapahtumia Espoossa ja Kauniaisissa.
Jaa tämä artikkeli:
Toimitus suosittelee
Päkä-lammas ja Pulmu-kyyhky seikkailevat, virpovat ja iloitsevat pääsiäisestä Lastenkirkon uudessa kuunnelmassa
Hyvä elämä9-vuotias Iker Poropudas toimii Pulmu-kyyhkyn äänenä ja odottaa pääsevänsä virpomaan.