null Siunattu tuli kuljetetaan Leppävaarasta kävellen Tapiolaan pääsiäisyön messuun

Pyhiinvaelluskulkue kävelee pääsiäislauantaina ristin ja valon johdattamana kirkolta kirkolle. Papit Kaisa Yletyinen ja Ossi Tervonen näyttävät mallia.

Pyhiinvaelluskulkue kävelee pääsiäislauantaina ristin ja valon johdattamana kirkolta kirkolle. Papit Kaisa Yletyinen ja Ossi Tervonen näyttävät mallia.

Hengellisyys

Siunattu tuli kuljetetaan Leppävaarasta kävellen Tapiolaan pääsiäisyön messuun

Pääsiäisyö sisältää yli kuuden kilometrin vaelluksen, rukouksia, iltapalaa ja ehtoollista.

Leppävaaran ja Tapiolan seurakuntien yhteisessä pääsiäislauantain tapahtumassa kuljetaan konkreettisesti tulen ja ristin kanssa hämärästä valoon. Kolmiosainen tapahtuma alkaa niukasti valaistusta kirkosta ja päättyy toiseen kirkkoon, jossa tunnelma muuttuu aivan erilaiseksi. Tapahtumat alkavat iltakahdeksalta ja päättyvät puolenyön jälkeen.

– Uudenlaisen pääsiäisenvieton ydinajatuk­sina ovat kokemuksellisuus ja yhdessä tekeminen. Siihen sisältyy myös pieni pyhiinvaellus, jossa saa luontokokemuksen, sanoo Leppävaaran seurakunnan pappi Kaisa Yletyinen.

Pääsiäistapahtuma käynnistyy Uuden tulen rukoushetkellä Leppävaaran kirkkosalissa. Hämäryyden keskellä vietettävässä luostariperinteeseen pohjautuvassa rukoushetkessä lauletaan ja kuullaan Jumalan sanaa. Sen päätyttyä siirrytään pihalla palavan avotulen ääreen siunaamaan tuli. Elävä tuli siirretään siitä kynttilälyhtyyn, jota lähdetään viemään kulkueessa kohti Tapiolan kirkkoa.

– Lännen liturgisessa perinteessä pääsiäiskynttilä sytytetään uudesta tulesta. Se kuvaa pääsiäis­yössä läsnä olevaa Jumalan luovaa tahtoa, joka läpäisee pimeän, Yletyinen sanoo.

Kirkkovaellus Leppävaarasta Tapiolaan kulkee kevyen liikenteen väyliä sekä paikoin metsä- ja puistoreittejä pitkin. Matkaa kertyy noin kuusi ja puoli kilometriä. Vaeltajajoukon kärjessä kävelevät ristiä ja lyhtyä kantavat henkilöt.

Kahden kirkon väliseen pieneen pyhiin­vaellukseen voivat osallistua myös ne, jotka eivät aktiivisesti harrasta liikuntaa, sillä kävelyvauhti on rauhallinen. Kaisa Yletyinen suosittelee pukeutumaan sään mukaisesti ja valitsemaan hyvät kävelykengät. Matkan voi kulkea myös polkupyörällä, autolla tai julkisilla kulkuneuvoilla.

Pääsiäiskynttilä on ylösnousemuksen symboli

Tapiolan kirkolla tarjotaan ­iltakymmeneltä kevyttä iltapalaa. Leppävaarasta kuljetettu ­tuli siirretään lyhdystä pääsiäiskynttilään. Pääsiäis­yön messu alkaa hämärässä Tapiolan kirkossa pääsiäiskynttilän kantamisella alttarille.

– Pääsiäiskynttilä on ylösnousemuksen symboli. Alttarilla se symboloi valon syttymistä pimeään hautaan. Lopulta koko kirkko valaistaan messussa pääsiäisylistyksen aikana, sanoo Tapiolan seurakunnan pappi Ossi Tervonen.

– Pääsiäisyön messu muistuttaa meitä konkreettisesti identiteetistämme. Kasteen muistaminen on silloin tärkeää, sillä siinä yhdistyvät Kristuksen kuolema ja ylösnousemus. Kastettuina saamme kuoleman jälkeen nousta uuteen elämään, ja meistä tulee Kristuksen seuraajia ja perhe­väkeä.

Tapiolan seurakunnassa on tapana, että pää­siäisyön messussa seurakuntalaiset tulevat ehtoolliselle kirkkosalin laidalla sijaitsevan kastemaljan kautta. He kastavat sormensa kasteveteen ja tekevät sillä ristinmerkin otsaansa tai kämmeneensä.

Papit Kaisa Yletyinen ja Ossi Tervonen pitävät käsissään elävää tulta ja ristiä, jotka muistuttavat pääsiäisen sanomasta.

Papit Kaisa Yletyinen ja Ossi Tervonen pitävät käsissään elävää tulta ja ristiä, jotka muistuttavat pääsiäisen sanomasta.

Musiikkipitoinen pääsiäisyön messu

Pääsiäisyön messu on pääsiäisjuhlan ­keskeinen jumalanpalvelus pääsiäisaamun messun rinnalla. Tapiolan kirkossa järjestettävä pääsiäisyön messu on musiikkipitoinen, ja siitä vastaavat Tapiolan ja Leppävaaran kanttorit. Luvassa on vokaali- ja vaskiyhtyeen esittämää musiikkia. Seurakuntien työntekijöiden lisäksi tapahtumaa on toteuttamassa myös joukko vapaaehtoisia.

– Pääsiäisyön messu muistuttaa myös ­meille annetusta ylösnousemuksen toivosta. Se rohkaisee elämään monien varjojen ympäröimänä, joita tämän hetken maailmassa on. Toivo auttaa meitä uskomaan elämään ja sen voittoon sekä siihen, että olemme yhdessä. Meidän ei tarvitse olla yksin, Ossi Tervonen sanoo.

Leppävaaran kirkon hämärästä alkanut tapahtumakokonaisuus päättyy vuorokauden jo vaihduttua, kun pääsiäisyön messu loppuu Tapiolan kirkossa. Vielä silloinkaan ei tarvitse lähteä kotiin, sillä paikan päälle voi vielä jäädä nauttimaan teetä ja pashaa.

Jaa tämä artikkeli:

Löydä lisää näkökulmia


Keskustele Facebookissa
Keskustele ja kommentoi Facebookissa
Lähetä juttuvinkki
Lähetä juttuvinkki
Kirkko ja kaupunki -mediaan.

Tilaa Kirkko ja kaupungin viikoittainen juttukooste.